Dernek merkezinde düzenlenen ve yörenin “sabah aşı” olarak bilinen lezzetli çorbanın  ikram edildiği kahvaltıya katılanlara kısa bir teşekkür konuşması yapan dernek başkanı A.Hadi Akmugan, derneğin ve dernekçiliğin önemine değindi. Akmugan, “Dernekler gerçek anlamda işlevlerini yaparlarsa ve tüzüklerine göre işler yaparlarsa demokrasiye ve toplumsal barışa katkı sunarlar. Bizler Iğdırlılar Derneği olarak kurulduğumuz günden beri, hem tüzğümüze uygun hemde toplumsan dayanışmamıza önem vererek çalışmalar yapmaktayız. Biz burada hep birlikte Iğdır’ız. Güzellikler adına, dostluk, arkadaşlık ve dayanışma adına ığdır’da ne varsa burada da o var. İşte bugün ki toplantımızda bu güzelliklerden biri ve bugün birde misafirimiz var. Iğdırımızın adını taşıyan üniversitemizin rektörü M.Hakkı Alma ve Metin hoca bizlerle buluşmaya geldiler. Yöremizin lezzetlerinden biri olan ve eminim çoğunuzun damağında tadı olan “sabah aşı” bugünkü lezzetimiz” dedi.

‘YİNE DİLLERE DESTAN BİR GECEYE HAZIRLANIYORUZ’

Yaptığı konuşmada kahvaltılı buluşmanın ana gündem maddesi olan 4 Mart’ta yapılacak gece hakkında da bilgi veren Akmugan, “bundan önce yöneticilerimizin binbir emekle yaptıkları gecelerde olduğu gibi yine adından söz ettirecek bir geceye ve bir buluşmaya hazırlanıyoruz. Başta Iğdırlılar olmak üzere, tüm dostları bu geceye katılma konusunda duyarlı olmaya çağırıyorum” diye konuştu.

‘TUZLUCA ADINA ÇOK SEVİNDİM’

Kahvaltılı toplantının sunumunu yapan Gazetemizin kurucusu Celal Karaali, rektör M.Hakkı Alma’nın Tuzluca Tuz Dağı’nın sağlık sektörüne kazandırılacağına dair oluşturulan protokol hakkında yaptığı açıklamayı müjde olarak aldıklarını belirtti. Karaali, “Doğu Anadolu’nun en büyük tuz rezervine sahip olan ve özellikle solunum yolu hastalarına ‘ şifa kaynağı’ olarak bilinen tuz mağaraları Tuzluca’nın ve Iğdır’ın en büyük doğal zenginliğidir. Ancak ne acıdır ki on yıllardır burası sadece ve sadece bir kaç kişiye gelir kapısı oldu. Şimdi gelinen bu noktayı bunun için müjde olarak alıyoruz” dedi

‘BEN ARTIK IĞDIR’LIYIM’

Dernek yönetimi tarafından düzenlenen  geleneksel Pazar buluşmalarından biri olan yöresel lezzet ve kahvaltı buluşmasının bu haftaki konuğu Iğdır Üniversitesi Rektörü Mehmet Hakkı Alma oldu. Dernek merkezinde gerçekleştirilen kahvaltılı buluşmaya katılmak için Iğdır’dan gelen rektör Alma, yaptığı konuşmada üniversite olarak neler yaptıklarını ve neleri planladıklarını detaylı bir şekilde anlattı.

Alma konuşmasının başında Ağrı’lı olduğunu ancak Iğdır’da görev yapmaktan dolayı oldukça mutlu olduğunu belirterek, “Ben aslen Ağrı’lıyım ama Iğdır’da  görev yapmamdan dolayı çok mutluyum. Iğdır ciddi bir potansiyele sahip olan bir il. Ancak çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmasına rağmen Iğdır’da bir tarihi eser göremedim. Bu anlamda Iğdır’a sahip çıkılmadığını görüyorum. Iğdır’lı olan vatandaşların 3/2’si Iğdır’ın dışında yaşıyor. Bu anlamda sizlerden Iğdır’ın sorunlarına daha hassasiyetli yaklaşmanızı istiyorum. Ben artık Iğdır’lıyım. Çünkü, kendinizigörev yaptığınız yere ait hissetmezseniz hiçbir yere faydanız olmuyor” dedi.

‘DESTEKLERİNİZİ BEKLİYORUZ’

Alma konuşmasının devamında,“Rektörlerden nefret ediyordum ama sonunda rektör oldum. İnşaallah pişman olmam. Makamı taşıyamayan bir çok kişi var. Makama hizmet etmek gerekiyor. Ben Iğdır’a geldiğimde çok az öğrenci vardı şuan da bu sayı 6 bin 500 oldu. 20’ye yakın yeni bölüm açtık. Devletimizden öğrenci talebinde bulunduk. Eğer talebimiz karşılanırsa öğrenci sayımız 9 bini bulur diye tahmin ediyorum. Ama yer sıkıntısı yaşıyoruz çünkü üniversitemiz büyüyor. Kampüsümüzde şuan da 7 fakülte mevcut 4 tane de yüksekokulumuz var. Üniversitemizin yeni yerleşimlere ihtiyacı var bu anlamda sizlerin desteklerini bekliyoruz” diye konuştu.

‘IĞDIR İNSANI ÇOK ZEKİ’

Konuşmasında Iğdır insanın çok zeki bir yapıya sahip olduğunun altını çizen Alma, “Ağrı’da hiçbir bina yoktur ki (İbrahim Çeçen’den,HayrettinKraca’ya, İmrahim Yassı Boğa’dan Ertuğrul Eryılmaz’a onlarca) iş adamı tarafından açılmış olmasın. Ama Iğdır’da bu konuda çok büyük bir zafiyet var. Dolayısı ile bu konuda desteklerinizi bekliyoruz. Iğdır insanın ne kadar zeki olduğunu biliyorum. Özellike matematik konusunda oldukça ciddi bir seviyede. İstanbul Üniversitesi’ni kazanan öğrencilerden bile daha yüksek puan alan öğrenciler Iğdır’da okuyor. Bu yüzden Matematiğe daha çok ağırlık vermekteyiz.  Çok ciddi bir atılım yapıyoruz. Bizim hedefimiz Sağlık, Tarım ve Spor’da Türkiye’nin öncü eğitim kurumlarından biri olmak. Okulumuza muazzam bir talep var. Bu talep bizleri çok sevindiriyor” dedi.

‘HEDEFİMİZ 4 YILLIK FAKÜLTE’

Benim idealim bir hukuk fakültesi açmak ama bu konuda o kadar gayret etmemize rağmen sonuç alamadık. Bir diğer idealim de sağlık fakültesi açmak.  Sağlık alanında çok iyi bir noktadayız ama elimizde olan fakülteler 2 yıllık okullar. 4 yıllık yapmak için seferberlik ilan ettik. Yakın zamanda bir Sağlık Fakültesi ve Yüksekokul açmayı hedefliyoruz” dedi.

‘TARIM VADİSİ YAPACAĞIZ’

Konuşmasında Iğdır Üniversitesi  bünyesinde bulunan öğrencilerin temel sorunlarını çözmek adına önemli çalışmalara imza attıklarını dile getiren Alma, Iğdır’ın özellikle tarımsal anlamda çok zengin topraklara sahip olduğunu söyledi. Alma, “Benden önce öğrencilerimiz büyük sorunlar yaşıyordu. Özellikle dolmuş sistemimiz çok kötüydü. Öğrencilerden ciddi şikayetler alıyorduk. Dolmuş ve  sefer sayılarını arttırarak bu sorunu da çözmüş olduk. Organik tarım alanında ciddi çalışmalar yapmak istiyoruz. Tarıma elverişli olan Iğdır topraklarında tarımsal faaliyetleri arttımak adına hummalı bir çalışmaya girdik. Bu açıdan 3 bin dönümlük bir mera yerini de hayırsever bir iş adamımız sayesinde aldık. Orayı muazzam bir tarım vadisi yapacağız. Ama inanın bu alanları almak için ak ile karayı seçiyoruz” dedi.

‘TUZ MAĞARASINI AÇACAĞIZ’

Iğdır’da gerçekleşen faliyetlerden de söz eden Alma özellikle Tuzluca Tuz mağarası’nın turizm potansiyeli açısından bulunmaz bir nimet olduğunu söyledi. Alma, “Iğdır’ın ürünlerini tanıtmak adına önemli çalışmalara imza attık. Bal yarışması yaptık, en iyi bal yetiştirenlere ödüller verdik. Tuz festivali yaptık.Festivalimize yurt dışından bile ziyaretçiler geldi. Tuz mağarasına yönelikte çalışmalarımız var. Mağara içerisinde 20’ye yakın oda var. Bu odaların her birinde ayrı ayrı çalışmalarımız sürüyor. Yaptığımız analizlerde mağara içindeki hava astım ve koha hastalığına çok iyi geldiğini tespit ettik. Şuan da Türkiye’nin en iyi tuzu Tuzluca tuzu’dur ve toplumsal anlamda hizmete açacağız” dedi

‘IĞDIR PAMUĞU DAHA KALİTELİ’

Iğdır’da üretilen pamuğun çok kaliteli olduğunu ve mutlaka sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Alma, “Iğdır pamuğunun kalitesi Aydın pamuğundan çok daha iyi. Bu anlamda pamuğa yönelik çalışmalarımız da var” dedi. “Üniversitemizi her geçen gün daha da geliştirmek ve büyütmek için çalışıyoruz” sözlerini kullanan Alma, “Yurt dışında protokol yapmadığımız ülke neredeyse kalmadı. Üniversitemize geldiğinizde her kesimden öğrenci bulmanız mümkün. Arap, kürt, azeri, kenyalı, ugandalı ne arasanız var. Ben, şahsi olarak da ırkçılık olayına karşı olan bir insanım. Bu anlamda böylesirengarenk bir okulu yönettiğim içinde ayrıca mutluluk duyuyorum” diye konuştu.

‘HÜKÜMET IĞDIR’A ÖNEM VERMELİ’

Iğdır’ın çok önemli bir kent olduğunu ve daha çok sahiplenilmesi gerektiğini dile getiren Alma, “Bence hükümetin Iğdır’a daha çok önem vermesi gerekiyor. Çünkü Iğdır stratejik bir il. 4 ülkeye komşu olan ve potansiyeli oldukça yüksek olan bir kent” dedi. Üniversite olarak yaptıkları çalışmaları anlatmayı sürdüren Alma, “Yakın zamanda mineral deprem merkezini kurduk. Aynı zamanda Kuş merkezi kurduk. Müze konusunda çalışmalarımız var. Ayrıca sosyal hizmetler konusunda da önemli çalışmalar var.  “Askıda elbise” projemizi başlatmıştık geçen zamanlarda, ihtiyacı olan öğrenciler oradan ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Öğrencilere burs bulma konusunda da çalışmalarımız var ama Iğdır esnafından burs konusunda yeterli hassasiyeti göremedik”  şeklinde konuştu.

‘YEŞİL KAMPÜS ve KAPLICA’YA KAVUŞACAĞIZ’

Sözlerinin sonunda Iğdır’ın yeraltı kaynakları konusunda da oldukça zengin olduğunu ve araştırmaların devam ettiğini belirten Alma, Iğdır Üniversites,’nin ‘Yeşil Kampüs’ ünvanını sonuna kadar hak ettiğininde altını çizdi. Alma konuşmasında, “Öte yandan Iğdır’ın yeraltına da inmiş durumundayız. 500 metre de 85 derece sıcak su tespiti yaptık. Eğer yer altından sıcak su çıkarsa Iğdır’ın muazzam bir kaplıca şehri olacağına inanıyorum. Kampüsümüzde kanalizasyon arıtma sistemi de kurduk. Çıkan suyu hem elektirik üretimi hemde damlama sulama da kullanıyoruz. Ayrıca ‘Yeşil Kampüs’ ünvanı almak üzere başvuru yaptık. İnanıyorum ki bu ünvanı da alacağız” ifadelerini kullandı.

‘KÜMELENME ŞART’

Düzenlenen kahvaltılı toplantının misafirlerinden biride Kars’lı iş adamı Polat tekstil yönetim kurulu başkanı Özdemir Polat’tı. Polat yaptığı konuşmada, “Iğdır’ın gerek 3 ülkeye sınır bir il olmasından dolayı gerek ise kalkınmada öncelikli iller arasında ve 6. Bölge olması nedeniyle her geçen gün önemi ve özelliği üst sıralara çıkmaktadır. Polat, başta tekstil olmak üzere sektörlerin daha hızlı ve daha kalıcı olarak Iğdır’a yatırım yapmaları için devletin teşviklerinin yanı sıra sektör kendi içinde de kümelenmeye gitmeli. Yani, tekstil sektörü yan sanayileriyle birlikte kümelenmeyi tamamlarsa yatırımcıda artık bir iğne için istanbul’a muhtaç olmaz ve sektörler tüm ihtiyaçlarını olduğu ilden temin ettikleri zaman yatırımda artarak devam edecektir” dedi.

‘ÖĞRENCİ BURSUNA BENİDE EKLEYİN’

 Polat, rektör Alma’nın Iğdır da eğitim gören öğrencilerin arasında maddi olanakları yetersiz olan ve bursa ihtiyacı olan öğrencilerden söz etmesi üzerine, “Bu konuda da bana düşen neyse yapmaya hazırım. Polat tekstil olarak zaten her yıl onlarca öğrencimize burs vermekteyiz. Iğdır’da eğitim gören ülkemizin geleceğinde söz sahibi olacak gençlerimize de yardımcı olacağım, benide listeye alın”sözlerini kullandı.

‘ÖRNEK BİR KONUMDASINIZ’

Dernekleşmenin ve dayanışmanın önemine de vurgu yapan Polat, “Bugün burada bizleri bir araya getiren bu dernek kurulduğu günden beri toplumsal dayanışmaya ve kaynaşmaya hatta bu paralelde yardımlaşmaya çokça önayak olmuştur. Bu açıdan derneğin kuruluşundan bu yana emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bende bölgenin bir iş adamı olarak bugüne kadar üstüme düşeni yapmaya çalıştım ve bundan sonrada destek olmaya devam edeceğim” dedi

YATIRIMCILARDAN ALMA’YA TEŞEKKÜR

Toplantıda söz alan ve Iğdır’a yatırım yapan firma sahiplerinden Murat Bekem, Cemal Avcı Sefer Karakoyunlu, İmdat Atabey, Zekeriya Tuncay, Av.Sinan Bayat, Güven Kurum, Haydar Fidanboy ve derneğin kurucu Başkanı Aydın Şavluk, rektör Alma’ya üniversite olarak yatırım ve yatırım adına hazırlanan projeler için teşekkür ettiler ve bundan sonrası içinde yapılması gerekenler hakkında görüşlerini dile getirdiler.

Celal KARALİ- Kent YAŞAM

Editör: Haber Merkezi