ZEYTİNBURNU- Bilindiği gibi geçtiğimiz aylarda Zeytinburnu Belediyesi mevcut planların, yeni çıkan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği ile uyumlu işlemesi için yeni bir düzenlemeye gitmesi belediye meclisinde tartışmalara neden olmuş, yeniden görüşülmek üzere imar komisyonuna iade edilmişti. Düzenlemeyi “Şeriat Planlaması” olarak değerlendiren CHP’li İBB ve Belediye Meclis Üyesi Esin Hacıalioğlu, söz konusu düzenlemenin imar komisyonuna gelmediğini ifade etti. “İmar planlarıyla ilgili düzenleme komisyonda görüşülmediği şekliyle onaylandı” dedi.

HER SİTEYE MESCİT ŞARTI

Belediye Meclisi’nden Ak Parti’li meclis üyelerinin oy çokluğu ile geçen yeni imar raporunun getirdiği diğer düzenlemelere göre ilçede yapılacak sitelerde açık havuz yasaklandı. Uygunsuz işlere neden olduğu gerekçesiyle, daha önce sınır olmayan    1+1 konutların oranı ise yüzde 15’e çekildi. Her siteye mescit şartı kondu.
Kamu kurum ve kuruluşları adına tanzim edilen ve ticari amaç içermeyen ruhsat ve işlemlerden ayrıca ücret alınmayacak.

BAĞIMSIZ VE AYRI OLACAK

Terklerden sonra parsel alanı 10 bin metre ve daha büyük parsellerde yapılması zorunlu olan mescit, bloklardan bağımsız ve ayrık olacak. Yerleşik Meskun Alan olarak öngörülen konut alanlarındaki parsellerin bulunduğu sokak ya da caddedeki yapılan zemin ve açığa çıkan bodrum katlarında ticaret teşekkülü olması halinde, yol boyu ticaret alanı olduğu karar altına alındı.

‘İLK KEZ BURADA GÖRÜYORUM’

Komisyonda görüşüldüğü iddia edilen yeni düzenlemenin, kendisinin de üyesi olduğu İmar Komisyonu’nda hiç görüşülmediğini ifade eden CHP’li Meclis Üyesi Mimar Esin Hacıalioğlu, “Şu anda komisyonda görüşüldüğü iddia edilen düzenlemeye göre sadece açık havuzu çıkarmışız. İstanbul’da 1+1 e yasak yok ama Zeytinburnu’nda sınırlı tutmuşuz. Parsel bazında yapılacak binalarda kapıcı dairesi aranmayacak maddesini de ben ilk kez burada görüyorum” diyerek tepki gösterdi.

‘KOMİSYONDA GÖRÜŞÜLMEDİ’

Buna karşılık cevap veren Belediye Başkan Yardımcısı ve Ak Partili Meclis Üyesi Zafer Alsaç, ilçe genelinde büyük ailelerin oturmasını tercih ettiklerinden dolayı 1+1 daireleri sınırlı tuttuklarını söyledi. Alınan kararların imar komisyonunda görüşülmediğini ısrarla belirten Hacıalioğlu, “Ben söz konusu düzenlemelerin imar komisyonunda görüşülmediğini söylüyorum. Onlar bana tercihlerini söylüyor. Zeytinburnu kimsenin tercihleriyle planlanamaz” diyerek isyan etti.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi