Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’li Meclis Üyeleri Taner Kazanoğlu ve Tarık Balyalı İBB tarafından iptal edilen metro ihaleleri sebebiyle gerçekleşecek olan zararın 1 Milyar liralık bir kamu zararı olacağını iddia ederek İBB Başkanı Mevlüt Uysal ve eski İBB Başkanı Kadir Topbaş hakkında suç duyurusunda bulundu.

‘İHALELERE FESAT KARIŞTIRMIŞ OLABİLİR’
 

Yapılan suç duyurusu sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kazanoğlu, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı 6 metro hattının ihalelerini iptal etti. Bu iptallerden kaynaklanan bir kamu zararı oluştu. Yeni belediye başkanımız bu ihalelerin daha ekonomik yapılabileceğini iddia ediyor. Demek ki daha önceki belediye başkanı Sayın Kadir Topbaş, yaptığı ihalelerle kamuyu ciddi zarara uğratmıştır, ihalelere fesat karıştırdığını düşünüyoruz. Çünkü çağrı usulü ile bu ihaleleri yerine getirmiş ve bu şekilde de bazı firmalara kazanç kapısı yaratmıştır. Bu nedenle kamunun zarara uğradığı iddiası ile hem Kadir Topbaş hem de Sayın Mevlüt Uysal ile ilgili olarak suç duyurusunda bulunduk. İhale iptal edildiği için firmaların uğradığı zararlar var. Bu firmalar ihale için makine almışlar, yeni insanlar istihdam etmişler, bu zararlarını talep edecekler. Munzam zarar tabir ettiğimiz yani bu ihalelerden elde edecekleri karlarını talep edecekler. Bu miktarında yaklaşık 2-3 milyar lira olduğunu düşünüyoruz" dedi.

‘TOPBAŞ KAMU ZARAR OLUŞTURDU’
 

Konuşmasını sürdüren Kazanoğlu devamında, “Belediye başkanları açısında en önemlisi kamu zararı olması. Burada kamu zararı o kadar açık ve net ki ya Kadir Topbaş yüksek fiyatla ihale yaptı, bu şekilde kamu zararını oluşturdu. Veya Sayın Mevlüt Uysal ihale iptal etti ve bundan dolayı da şirketlere tazminat ödeyecek" diye konuştu.

‘ÇOK CİDDİ ZARAR VAR’

Bir diğer meclis üyesi Tarık Balyalı ise, belediyenin ihale iptalleri için 'daha ekonomi ve hızlı şekilde yapılabileceği' şeklindeki açıklamasına dikkat çekerek, “Bu yolsuzluk itirafıdır. İBB şunu söylüyor; 'Bizim daha önce yaptığımız ihale pahalıya sonuçlandı. Biz İstanbul halkının parasını çarçur ettik. Bundan şimdi yakalandık, bu yolsuzluk itirafıdır. Bütün kamuoyu bunu bilsin' diyor. Çok ciddi bir zarar var. Bütün firmalar yer teslimlerini aldılar. İnşaatlar başladı, yerin altına inildi, alt firmalarla sözleşmeler yapıldı, bütün şantiyelerde yüzlerce mühendis işe alındı, insanlar çalışmaya başladı. Her firmanın şu ana kadar yüz milyonlarca liralık maliyeti var. Makinelerin siparişleri verildi. Konsorsiyum olarak 6 firma ve 6 ayrı ihaleden bahsediyoruz. Her firma için 300-400 milyon liralık bir zarar söz konusu" şeklinde konuştu.



İhalesi iptal edilen 6 metro hattı ve ihale bedelleri şöyle:

-Kaynarca-Pendik-Tuzla metro hattının ihale bedeli 1 milyar 613 milyon lira.

-Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattının ihale bedeli 2 milyar 342 milyon lira.

-Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattının ihale bedeli 2 milyar 469 milyon lira.

-Kirazlı-Halkalı metro hattının ihale bedeli 2 milyar 414 milyon lira.

-Başakşehir-Kayaşehir metro hattının ihale bedeli 969 milyon lira.

-Mahmutbey-Bahçeşehir metro hattının ihale bedeli 3 milyar 49 milyon lira.

Editör: Haber Merkezi