16 Nisan’da yapılacak referandum sonrası;
Hayır oyu fazla çıkar ve anayasa değişikliği halkın oyları ile red edilirse,
 Cumhurbaşkanı değişmez yerinde kalır görevine devam eder.
 Başbakan ve bakanlar değişmez işlerine devam ederler (Başbakan kabine üyelerinde değişiklik isterse o ayrı, referandumda hayır çıktı diye değişmez).
 Milletvekilleri yani parlamento üyelikleri değişmez yasama devam eder (hayır kazanırsa erken seçim olmaz çünkü Ak Parti bu sonuçla seçime gitmez hayal kırıklığını tekrar yaşamamak için sonraki seçime kadar toparlanmak için zaman kazanır. Hatta kullanılan dil nedeni ile halktan o dili kullananlara uyarı geldiği düşünülerek ötekeliştirme dili ve kendi gibi düşünmeyeni terörist gibi gösterme dili ve tavrından vazgeçilerek daha yumuşak bir dile dönülür. İlk seçimde yerlerine yenilerinin geleceği endişesi duyan vekiller rahat bir nefes alır ve rahatlarlar).
Demokratik ve parlamenter sistem değişmez.
Dışarda da çok tartışılan bu anayasa değiştirme eylemi, referandum oylamasında hayır kazanırsa dış dünyada da demokrasinin kazancı gibi görülür ve turizm başta olmak üzere yeni bir ivme kazanır.
Hayır oyu çıkar ve halk değişikliği halkın yararına olmadığını görür ve red ederse sanırım bir tek Bahçeli MHP Başkanlık koltuğunu bırakır ve o değişir.
Evet oyu çok çıkar ve değişiklik kazanırsa;
 parlamenter sistem değişir(tek adamlı ve dünyanın hiç bir yerinde görülmeyen sistem gelir).
Az bir farkla evet oyu kazanırsa seçimde kullanılan dil daha azgınlaşarak artar.(Muhalefetin gücünü zayıflatmak ve başkanlığı güçlendirmek için ötekileştirme ve muhalefeti terörist vatan haini gibi gösterme dili ve tavrı pratiğe dönüşür ve kaos daha da artar)
Evet oyu çok farklı kazanırsa hitabet dili yine de değişir (zayıf kalan muhalfeti fırsat bu fırsat diyerek dikensiz gül bahçesi ister gibi yok etmek için pratiğe geçilir).
Başbakan değişir ve bunun sonucu kabine değişir (bazı verilen sözler varsa onlardan kabineye üye yapılır).
Vekil sayısı değişir.
Parti Başkanı değişir her şey bir kişide toplanır.
Kazanmanın gazıyla erken seçime gidilir ki üzerlerinden atmak istenilen vekiller atılır.
Bütün bunlar Nacizane şahsi görüşümdür hiç bir etki ve zorlama olmadan yazdığım yazıdır evet oyu çıkarsa nacizane görüş yazılarım değişir!