banner279
banner246
09 Nisan 2019 Salı 10:19
Bu besinleri buzluğa koyuyorsanız büyük hata yapıyorsunuz!

Dünya Sağlık Örgütü besinleri saklama koşullarına dair uyarılarda bulundu. Buzdolabın dondurucu kısmı birçok besin için saklamanın en ideal olduğu bölüm.

Ancak bazı besinler var ki bunları buzluktan uzak tutmak gerekiyor. Çünkü bu ürünleri buzluktan çıkarıp çözdürdüğünüzde ya lezzeti ya da dokusu bozuluyor.

Peki buzlukta tutmamız gereken besinler nelerdir? İşte cevabı...

SÜT

Sütü dondurup erittiğiniz zaman içindeki su ve diğer maddeler birbirinden ayrılıyor. Katı maddeler topaklar halinde sütün üzerinde yüzüyor. Bu durum lezzetini bozmasa da sütü büyük oranda kullanılmaz hale getiriyor.

PATATES

Patatesi çiğ haldeyken kesinlikle dondurmayın. İçinde su miktarı yüksek olan bu sebze çözüldükten sonra sertliğini kaybediyor. Ancak pişmiş patatesi dondurabilirsiniz. Bir sorun yaşanmayacaktır.

KIZARMIŞ YİYECEKLER

Kızarmış yiyecekleri buzluğa koyduğunuz anda o çıtır çıtır gevrek dokularını tamamen kaybetmelerine neden olursunuz. Eğer tavuk parçaları gibi dondurup sonradan yemek istediğiniz ürünler varsa dolaba koymadan önce fırında pişirmek daha mantıklı.

KABUKLU YUMURTA

Yumurtayı kabuğuyla dondurmak yapabileceğiniz en büyük hatalardan biri. Çünkü yumurta dondurulduğunda içindeki su donup genleşiyor ve kabuğu çatlatıyor. Bu da yumurtayı bakterilere açık hale getiriyor. İlla donduracaksanız yumurtalarınızı önce bir kaseye kırın, iyice çırpın. Sonra da hava almayan bir kapta üzerine etiket yapıştırarak dondurun.

YUMUŞAK PEYNİRLER

Yumuşak peynirleri dondurduğunuzda sonuç süte benzer olacaktır. Buzunu çözdürdüğünüzde suyu ve katı kısımları ayrışıp lezzetini ve dokusunu bozar.

ÇİĞ SEBZE VE MEYVELER

Özellikle marul gibi yeşillikler, salatalık ve karpuz gibi su oranı çok yüksek sebze ve meyveleri dondurmak çok iyi sonuç vermez. Çünkü eridiklerinde çok fazla su salarlar. Ancak örneğin limonu dondurup sıkmadan birkaç saat önce buzluktan çıkarır ve erimesini sağlarsanız, normalde elde edeceğinizden daha fazla limon suyu elde edebilirsiniz.

DAHA ÖNCEDEN DONDURULUP ÇÖZÜLMÜŞ ET

Dondurulmuş eti bir kez buzluktan çıkarıp erittiyseniz bir daha kesinlikle buzluğa geri koymamalısınız. Aksi takdirde sağlığınız için tehlikeli olabilecek bakterilere davetiye çıkarmış olursunuz. Eğer tüketebileceğinizden fazla eti çözdürdüyseniz yapabileceğiniz en iyi şey yeniden dondurmadan önce pişirip bakterilerin iyice ölmesini sağlamak.

MAKARNA

Artan makarnalarınızı dondurmanın sağlığınıza bir zararı olmaz ancak çoğu makarna buzluktan çıkarıp çözdürünce hamur gibi olur. Tabii diri kıvamda pişirdiyseniz o zaman bir ihtimal makarnanızı kurtarabilirsiniz.

YOĞURT

Yoğurdu dondurmanın sağlık açısından hiçbir zararı yoktur. Hatta dondurmak yoğurdun içindeki sağlıklı kültürlere de zarar vermez. Ancak donup erimiş yoğurt kıvamını kaybeder, pütür pütür bir dokusu olur.

PİLAV

Makarna için söylediklerimiz aşağı yukarı aynı şekilde pilav için de geçerli. Tehlikeli değildir ancak lezzetini ve kıvamını kaybeder.

MAYONEZ

Mayonezi nadiren tüketiyor ve bozulmasın diye dondurucuda saklamayı düşünüyorsanız yapmayın. Dondurulan mayonez çözündüğünde topak topak olur ve lezzeti kaçar.

SARIMSAK

Bazı aşçılar sarımsağın kullanılmayan kısmını filizlenmesini önlemek için soyup dondurmanızı tavsiye ediyor. Ancak dondurmak, sarımsağın tadının kuvvetlenmesine ve acılaşmasına neden oluyor.

Son Güncelleme: 09.04.2019 10:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner265

banner183