ESENYURT- Göz ameliyatlarında kullanılan çeşitli lazer yöntemlerini anlatan Apa,gelişen teknolojilerle bu işlemlerin 10-15 dakika sürdüğünü, gözlük ve kontakt lenslerden kurtulmak için kullanılan son teknolojileri ve kimlere uygulanabileceğini gazetemize anlattı. Göz bozukluklarının lazerle tedavisine “LASIK” adı verildiğini dile getiren Op. Dr. Mustafa Apa, günümüzde lazer tedavisinde en üstün teknolojilerinden birinin ExcimerLazer’in olduğunu ifade etti.

MUSTAFA APA KİMDİR?

Ben Mustafa Apa. Göz hastalıkları uzmanıyım. Daha önce İzmir’de görev yaptım. Ardından İstanbul’a gelme kararı aldım. Esencan’dan önce başka bir özel hastanede başhekim olarak görev yaptım. Ardından Esencan hastanesinde çalışmaya başladım. Esencan hastanesini tercih etmemde ki sebep geleceğe, insana ve hekime dönük yatırımları ile güzel bir vizyon sunuyor olmasıdır. Bu nedenle kendime böyle bir hastanede görev yapmayı uygun gördüm.

GÖZÜMÜZE NASIL BAKMALIYIZ?

Göz aslında bir web kamerası gibidir. Görmeyi asıl sağlayan organ beyindir. Göz görüntüyü alıp, beynimize ulaştıran bir dokudur. Bildiğiniz gibi 2 gözümüz var. Her iki gözden de alınan görüntüler, harmanlanıp, beynimizde 3 boyutlu olarak işlenir. Bu anlamda göz sağlığı da oldukça önemlidir.

LAZER TEDAVİSİ NEDİR?

Tıpta birçok alanda lazer tedavisi kullanılmaktadır. Bizlerde göz hastalıklarında bu tedavi yöntemine başvurmaktayız. Lazerlerin bir kısmı kanayan dokuları tamir etmekte, saydamlığın ortadan kalktığı bölgelerde tekrardan saydamlığın ortaya çıkmasında ve oradaki kireçlenmenin ortadan kaldırılması maksadı ile de kullanılır. Bir diğer uygulama ise görme kusurlarının tedavisinde kullanılmaktadır.

EXCİMER AMELİYATI NEDİ?

Gözümüzün en dış tabakasında saat camı gibi saydam, yan taraftan baktığınızda gözün renkli kısmını örten kubbe şeklinde bir tabaka vardır. İşte biz de Excimer lazer ile aynı bir marangozun ahşabı yeniden şekillendirmesi gibi lazer teknolojisi ile o kornea dokusunu yeniden şekillendiriyoruz. Bu yeniden şekillendirme sayesinde görme kusuru yani kırılma kusuru, tedavi edilmiş oluyor. Bu tedavinin genel adı Excimer lazer tedavisidir. Uygulama olarak bakıldığında ise çeşitli uygulama farklılıkları vardır. Esencan’da ise üst düzey teknolojik bir cihaz kullanmaktayız. Cihazımızın özelliği ise kişiye özel tedavi uyguluyor olması ve kırma kusurlarının tamamında bizlere yardımcı olmasıdır. Bir diğer önemli özelliği ise bizlere ön görülebilir bir sonuç sunmasıdır. Zaten biz ameliyat öncesinde yaptığımız bir takım tetkiklerle hastanın bu tedaviye uygun olup, olmadığını değerlendiriyoruz. Ayrıca bu cihaz sayesinde hastalarımızın ameliyat sonrasındaki durumları hakkında bir ön bilgi de edinebiliyoruz.

HERKES İÇİN UYGUN MU?

Bu tedavi yöntemi her göz için uygun olmayabilir. Hastalarımıza bunu özellikle vurguluyoruz. Gözün anatomisi ile ilgili bir problem olduğunda, yani özel bir romatizmal hastalık, hamilelik veya şeker ile ilgili bir hastalık olduğunda veyahut gözün korneası bu düzeltmeyi sağlayamayacak bir kalıkta değilse biz bu cerrahi yöntemi hastalarımızda gerçekleştiremiyoruz. Bu gibi durumlarda Excimer lazer tedavisi dışında kalan yöntemler ile yolumuza devam ediyoruz.

YAŞ ARALIĞI VAR MI?

Bu tedavinin yapılabilmesi için asgari 19 yaşın doldurulması gerekiyor. Tıp literatüründe 18 yaş kabul ediliyor. Ama biz 20 yaşında doldurulması gerektiğini düşünüyoruz. Bir diğer önemli husus ise hastalığın durmuş olmasıdır. En az 18 ay yani 1,5 yıl boyunca kırma kusurunun devam etmemiş olması,stabil yani sabit duruma geçmiş olması gerekir.    

NE KADAR SÜRÜYOR?

Excimer Lazer tedavisi 15 dakika kadar süren kısa bir tedavidir. Ama ameliyata karar verilmesi süresi biraz uzundur. Öncelikle hastamızın kendini bu ameliyata hazır etmesi gerekiyor. Hekimin de ameliyat sonrasını hastaya iyi anlatabilmesi önemlidir. Bunun içinde hekimin bütün ölçümlerini titizlikle ve ayrıntılı olarak elde etmesi gerekmektedir.

MALİYETİ NE KADAR?

Cep telefonlarında olduğu gibi ilk çıktığı dönemlerde nasıl çok pahalıydı ise daha sonra teknoloji tabana nasıl yayıldı ise bu teknolojide de aynı durum geçerli. Bu tedavi için çok üst düzey bir cihaz kullandığımız için ilk yıllarda pahalıydı. Şimdi ise teknolojinin yaygınlaşması ile cihaz maliyetlerinde bir düşüş görülmekte. Dolayısı ile biz de bu düşüşü hastalarımıza yansıtmaktayız. Hastanemizde daha geniş bir tabana ulaşmak için uygun bir fiyat politikası izliyoruz. Çeşitli kampanyalar ve indirimler ile de bu tedaviye ihtiyacı olan herkesin ulaşmasını hedefliyoruz.

‘GÖZLÜKLERDEN KURTULMAK MÜMKÜN’

Tüm hastalarımız için; ‘Gözlük kullanmak kaderiniz değil! Gözlüklerinizden kurtulabilirsiniz’ mesajını veriyoruz. Excimer Lazer tedavisi uygun olmayan hastalarda da yine akıllı mercekler ile gözlüklerden kurtulmak yine mümkün.   Excimer Lazer, görme kusurlarının giderilmesinde tek bir çıkış yolu değildir. Fakat daha kolay uygulanabilir olması, tedavi ve iyileşme süresinin kolay olması bakımından güzel bir seçenektir. KENT YAŞAM

                       

Editör: Haber Merkezi