İskenderun Devlet Hastanesi’nde ‘Diyabet Hemşiresi’ olarak görev yapan Tülay Şeker, öğrencilere diyabetin nedeni, belirtileri ve tedavisiyle ilgili bilgi aktardı.

İskenderun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Biyoloji Öğretmeni Neşet Dağlı’nın organizasyonuyla gerçekleştirilen ‘Çocuklarda Diyabet’ konulu konferansı, öğrenciler kadar öğretmenler de ilgiyle takip etti.

Diyabet hastalığının sık idrara çıkma, çok su içme, aşırı kilo kaybı, mantar, ağızda kuruluk gibi belirtilerle kendini gösterdiğini söyleyen Tülay Şeker, “Bu belirtiler hissedildiği takdirde kişi mutlaka uzman bir doktora götürülmelidir. Kronik bir hastalık olan diyabet tedavi edilirken kişinin egzersiz yapması, yediği gıdalara daha dikkat etmesi, aburcubur olarak nitelenen beslenme şeklinden kaçınması gerekir” dedi.

Okullarda satılan hazır gıda ve asitli içeceklerin tüketilmemesi gerektiğini de vurgulayan Tülay Şeker, okul yöneticisi ve öğretmenlerin bu konuda duyarlı olması gerektiğini söyledi.

Hemşire Tülay Şeker diyabetle ilgili olarak öğrencilerin sorularını da yanıtladı.

ŞEKER HASTALIĞI (DİYABET) NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR

Diyabet, vücudunuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Diyabetli kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve kan şekeri yükselerek hiperglisemi denilen durum oluşur. Diyabetin ortaya çıkışı genelde ani ve dramatik olur. Diyabet hastalığının erken teşhisi için hekime başvurmayı gerektirecek belirtileri: Aşırı susama, sık idrara çıkma, yorgunluk, açıklanamayan kilo kaybı ve tekrarlayan enfeksiyonlar, sık görülen belirtilerdir, özellikle çocuklarda bu belirtiler çok kısa süre içinde (haftalar ya da aylar) ortaya çıkabilir.

Diyabet çok hızlı kilo kayıplarına (normal ya da fazla yemek tüketimine karşın) ve hiç azalmayan yorgunluk hissine neden olabilir. Diyabetin vücutta kalıcı hasarlara sebep olmadan teşhis edilmesi çok önemlidir.

Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi