AK Parti İstanbul 2. Bölge Milletvekili Adayı Ermeni kökenli Markar Esayan Kağıthane ilçesinde basınla biraraya geldiği kahvaltıda 2015 olayları ile ilgili kişisel görüşlerini belirtip, “Hiç kimse soykırım suçunu Türk milletine, Türkiye halkına giydiremez” dedi.

Müslüman ve gayrımüslüm binlerce kişinin 2015 olaylarında, çeteler tarafından öldürüldüğünü belirten Markar Esayan, bu olayın Türkiye tarafından çözüme kavuşturulmayıp, hasıraltı edildiği için, bazı ülkeler tarafından siyasi rant elde edilmek amacıyla kullanıldığını söyledi. “Bu olayla ilgili bugüne kadar bir red siyaseti vardı” diyen Esenyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl, başbakanken olayla ilgili ahlaki bir tavır ortaya koyup, taziye yayınladığını, bu yıl da Başbakan Davutoğlu’nun aynı tavrı sürdürdüğünü ifade etti.

 “100 YILDIR BİRİKMİŞ PROBLEMLERİ 10 YILDA ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Kendisiyle ilgili bilgi verip, neden milletvekili adayı olduğunu anlattıktan sonra basın mensuplarının sorularını cevaplayan Ermeni kökenli Markar Esayan, sözde Ermeni soykırımı ile ilgili bir soruya şu cevabı verdi:

“Osmanlı-Rus Savaşı’ndan sonraki süreçte binlerce Müslüman ile gayrimüslim hayatını kaybetti. Biz hiç bir ayrım yapmadan, Balkanlar’daki, Kafkaslar’daki katliamdan kaçan Osmanlı halkının acılarına karşı duyarlıyız, Emeniler de bunlardan bir tanesi. Gayrimüslim diye onları bir kenara koyamayız. Onlar da büyük Osmanlı ailesinin bir parçası olarak bir bedel ödediler. Buna dönük vicdani ve ahlaki duruş bize yakışan bir duruştur. Ama Türkiye’yi asla soykırımcı olarak ilan edemezler. Soykırım suçunu Türk milletine giydiremezler, Türkiye halkına giydiremezler. Bu başka bir şeydir. Bizim kendi tarihimize sahip çıkmamız gerekir. Biz sorunu burada, kendi yurdunda çözersek, olayın başka parlamentolarda melzeme olmasının önüne geçmiş oluruz. Düne kadar bu olay halının altına süpürüldü, yok sayıldı, dolayısıyla Türkiye’ye için ciddi bir şekilde gereksiz bir baskı unsuruna dönüştü. Bugün biz, birarada bu problemleri çözmeye çalışıyoruz. Ama 100 yıldır birikmiş problemleri 10 yılda çözmeye çalışıyoruz. Bu da ayrı bir şans ve şansızlıktır. Hem gurur verici bir olay, hem de çok fazla bir şeydir. Arkası gelmiyor ama biz bunları temizleyelim ki, bizim çocuklarımız aynı sıkıntıyı yaşamasın. Önlerine sürekli hayaletler çıkmasın. Sürekli olarak kendilerini anlatma durumuna düşüp, enerjilerini boşa harcamasınlar, geleceklerini kursunlar. Biz inşallah sıkıntı çeken son nesil oluruz.”

AK Parti Milletvekili Adayı Markar Esayan, Agos gazetesinde çalıştığı yıllarda çektiği ekonomik zorlukları da anlatıp,  özellikle yerel medyanın sorunlarının çözüme kavuşturulması gerektiğini, kendisinin de meslek kuruluşlarıyla işbirliği yaparak, bu konu üzerinde çalışmak istediğini ifade etti.

Kağıthane Beleddiyesi Nurtepe Sosyal Tesisleri’ndeki kahvaltıya milletvekili adayı Markar Esayan’ın yanısıra Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, AK Parti Kağıthane İlçe Başkanı Faruk Akkuş, Belediye Başkan Yardımcıları Hasan Çakır ile Mevlüt Öztekin, AK Parti Kağıthane Kadın Kolları Başkanı Meryem Tekbıyık, AK Parti Seçim Koordinasyon Sorumlusu Ünal Akgün ve bazı meclis üyeleri katıldı.

(Tuncay DAĞLI-Kent Yaşam)




Editör: Haber Merkezi