Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç,''Toplum olarak ifade özgürlüğünün korunması konusunda mesafe almamız, farklı görüş ve düşüncelere saygılı olmamız demokrasinin gelişmesi için zorunluluktur'' dedi.

 Arınç, RTÜK'ün 18. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen ''Türkiye'de Görsel-İşitsel Medya ve Geleceği'' konulu toplantıya katıldı.

RTÜK'ün 18. yılını kutlayan ve başarılar dileyen Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın grup toplantısı dolayısıyla etkinliğe katılamadığını belirterek, selamlarını iletti.  

Arınç, yayıncılığın sınır aşan bir etkinlik olduğunu belirterek, bu alanla ilgili uluslararası hukuk normları oluşturulduğunu, geçen yıl kabul edilen 6112 sayılı yasanın, AB Görsel, İşitsel Medya Hizmetleri Yönergesini temel aldığını söyledi.

RTÜK'ün alanındaki uluslararası kuruluşlara üye olduğunu, aynı zamanda Karadeniz ülkelerindeki veya İslam ülkelerindeki düzenleyici kurulları bir araya getiren platformların oluşturulmasına öncelik ettiğini belirten Arınç, geçen hafta Gabon'da yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısında, teşkilata üye 57 ülkenin yayıncılık düzenleyici kurullarının ortak bir forum oluşturulması kararı alındığını, bu forumun bütün hazırlıklarının RTÜK tarafından yürütüldüğünü belirtti.

Arınç, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'a ilişkin bilgi vererek, kanunun Türkiye'de yayıncılık alanında bir milat olarak kabul edilebileceğini dile getirdi. Kanun kapsamında radyo ve televizyonların frekans planları ile frekans tahsisi ihale yetkisinin RTÜK'e verildiğini hatırlatan Arınç, ''Üst kurul bu konuda çalışmalara başlamış olup, önümüzdeki günlerde sonuçlandıracaktır. Ardından 3 Mart 2013 tarihine kadar karasal, sayısal yayın ihalesi gerçekleştirilecektir. Böylece 18 yıl süren geçici durum sona erecek, yayın kuruluşlarımız karasal yayın lisans sahibi olacaklardır'' dedi.

AB Komisyonu tarafından hazırlanan ilerleme raporlarının 14'üncüsünün geçen yıl ekim ayında açıklandığını hatırlatan Arınç, şöyle devam etti:

''Üst kurulun görev ve yetki alanı içerisinde 2011 ilerleme raporuna baktığımızda farklı dil ve lehçelerdeki yayınlara ilişkin düzenlemelerde hem siyasi kriterler hem de kültürel haklar bağlamında önemli gelişmeler kaydedildiği, 3 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe giren az önce bahsettiğim yasayla AB müktesebatına büyük ölçüde uyum sağlandığı ve bunun sonucunda ilerleme raporunda ilk defa iyi düzeyde ilerleme kaydedildiği şeklinde bir ifadenin yer aldığını memnuniyetle görmekteyiz.

Raporda AB standartları gözönünde tutularak hazırlanan 6112 sayılı yasayla Bilgi Toplumu ve Medya başlıklı fasıldaki müzakereler bakımından kilit unsur olan görsel, işitsel medya hizmetleri direktifine büyük ölçüde uyum sağlandığı tespit edilmiştir.

Raporun bir diğer önemli bölümü olan yargı ve temel haklar faslının kültürel haklar kısmında da yine farklı dil ve lehçelerdeki yayınlara ilişkin son düzenlemelere vurgu yapılarak, bu düzenlemeler nedeniyle bu alanda da ilerlemeler kaydedildiği belirtilmiştir.''

''Hiç kimse RTÜK'e talimat veremez''

Arınç, 6112 sayılı yasanın bir önceki yasadan önemli farklarından birinin, ifade ve düşünce çeşitliliği, rekabet ortamının ve çoğulculuğun güvence altına alınması, kamu menfaatinin korunması amacıyla gerekli tedbirlerin alınmasını RTÜK'ün görev ve yetki alanı içine alınması olduğunu belirtti.

Bu çerçevede RTÜK'ün aldığı kararlarla ifade ve haber alma özgürlüğünün korunmasını esas olarak gözönünde bulundurduğunu belirten Arınç, bunun kimi kararların bazı kesimlerce eleştirilmesine neden olduğunu söyledi.

''Toplum olarak ifade özgürlüğünün korunması konusunda mesafe almamız, farklı görüş ve düşüncelere saygılı olmamız demokrasinin gelişmesi için zorunluluktur'' diyen Arınç, bu standartlara bir kez ulaşıldıktan sonra hiç kimsenin geri dönüşe ve demokrasinin standartlarının düşürülmesine tahammül edemeyeceğini söyledi.

Bu çerçevede herkesin rahatsız olduğu yayınları yayıncı kuruluşa ya da RTÜK'e bildirmekte özgür olduğunu ifade eden Arınç, şunları söyledi:

''Ancak, Türkiye bir hukuk devletidir. Ve RTÜK'ün de programları yayından kaldırma, ön denetim yapma, senaryoları değiştirme, yayıncı ve yapımcılara talimat verme gibi bir yetkisi olmadığı unutulmamalıdır. Kurum yasada belirtilen görevleri dışında herhangi bir iş ve işlem yapamaz.

Hiç kimse tarafsız bir kamu tüzel kişiliği olan RTÜK'e 'şu program olmamış, bunu kaldırın' şeklinde talimat veremez. Bu kurumların saygınlığını, tarafsızlığını ve güvenilirliğini zedeler. Tabii ki izleyicilerin toplumsal değerlere uygun ailece izlenebilecek özelliklere sahip yayınları talep etme hakkı vardır. RTÜK de izleyicinin haklarını gözetmelidir.

Ancak bir de yayıncı sorumluluğu dediğimiz kavram vardır. Yayıncı kuruluşlarımızın da yayıncı olmanın getirdiği sorumluluklara uygun davranmalarını beklemek en doğal hakkımızdır. Bu da yeterli değildir. İzleyicilerin de sorumlulukları vardır.

Beğenilmeyen yayınlar varsa ilgili yayın kuruluşunun nezdinde makul tepkiler gösterilmelidir, eleştiriler yapılmalıdır. Özellikle ebeveynler çocuklarını televizyon karşısında başı boş bırakmamalıdır. Kısacası herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. RTÜK'ün 2011-2015 strateji planında öngördüğü ortak sorumluluk, ortak denetim anlayışı esas alınmalıdır.''

''Toplumun tahammül sınırlarını zorlamakta''

Toplantıya katılan medya temsilcilerine seslenen Arınç, Türkiye'deki televizyon yayınlarından vatandaşların ciddi şikayetleri bulunduğunu belirtti. Arınç, ''Özellikle giderek artan dizilerde ele alınan marjinal konular, karşı cinsler arasındaki ilişkiler, aile içi ensest ilişkiler işlenen temalar toplumun tahammül sınırlarını zorlamakta ve ciddi eleştirilere neden olmaktadır'' dedi.

Arınç, dizilerin teknik olarak yüksek kalitede olmalarının, yurtdışında da izlenmelerinin ve ihraç edilmelerinin ülke adına güzel gelişmeler olduğunu, ancak içerikle ilgili şikayetlerin ciddiye alınması ve ele alınan temaların gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Aksi halde konunun zaman içinde yüksek ihtimalle ciddi bir soruna dönüşebileceğini kaydeden Arınç, gündüz kuşağında yayınlanan bazı kadın programlarını da eleştirdi.

Reklam yayınlarına da değinen Arınç, halkın sağlığını ilgilendiren ürünler ve yapay gıda maddelerine ilişkin reklamların dikkati çeken sorunlardan olduğunu kaydetti.

Arınç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yayınladığı Türkiye'de aile yapısı araştırmasındaki televizyon izleme alışkanlıklarına ilişkin bazı rakamları da aktararak, buna göre Türk halkının yüzde 92'sinin televizyon izlediğini, önemli bir bölümünün de cinsellik içeren yayınlardan rahatsız olduğunu söyledi.

RTÜK üyelerinin Meclis'teki temsil oranına göre siyasi partilerce seçildiğini belirten Arınç, üyelerin 6112 sayılı kanunun bütün hükümlerini uygulamaları ve bu konuda kendi aralarında mümkün olduğunca mutabakatla hareket etmeleri gerektiğini kaydetti.

Toplumdaki şikayetlerin yok sayılamayacağının altını çizen Arınç, ''Toplumun eğitim seviyesi düşüktür. Ondan böyle şikayetler var, siz onlara bakmayın hem şikayet eder, hem izlerler. Başkalarına kapatırlar ama kendileri fark ettirmeden izlerler'' şeklindeki söylemleri eleştirdi.

Arınç, ''Bunların hepsi doğru olabilir. Ama daha büyük bir doğru var. Bu yayınların bu ilkeler çerçevesinde değerlendirilmesi, ailenin ve toplumun değer yargıları zedelenmeden görsel ve işitsel medyanın yoluna devam etmesi gerekir.

Bu konuda hepimizin yargı kararlarına dikkat etmek ve uluslararası sözleşmelerde imza altına alınan sorumlulukları yerine getirmek gibi bir görevimiz var'' diye konuştu.

 Arınç, RTÜK'ün bakanlığına doğrudan bağlı kurumlar arasında sayılmadığını, ancak önemli bir kurum olduğunu belirterek, vatandaşların kendisine ilettikleri yayınlarla ilgili şikayetleri göz ardı edemeyeceğini belirtti.

RTÜK'ün yayıncılıkla ilgili başka hizmetlere de aracılık ve öncülük etmesini öneren Arınç, ''Televizyonlarımızın belki bu yayın ilkeleri doğrultusunda hizmet yapabilecek, dizi üretebilecek, belgesel yapabilecek, haber üretebilecek konuma gelmelerini özendirmemiz ve teşvik etmemiz lazım'' dedi.

Arınç, sözlerini ''Bizim amacımız, toplumda herkesin eğlenirken, seyrederken, düşünürken, bilgilenirken bu yayıncılık ilkeleri doğrultusunda iyi, doğru, güzel olduğuna inandığımız güzel bir Türkiye'de yaşayabilmektir. Mümkün olsa keşke herkesin ailede tüm bireylerle birlikte bu televizyon yayınlarını takip etmesidir. Bunu özlemle bekliyoruz. Bu sorumluluğun altında hiçbirimiz kalamayız. Vatandaşlarımızın gözü hepimizin üzerindedir'' şeklinde tamamladı.                      

Haber Kaynağı : Haber7.com

Kaynak: h7