2017 mali yılı bütçe kesin hesabının görüşüldüğü meclis toplantısında söz alan Ak Partili Meclis Üyesi İbrahim Keleş, bazı müdürlüklerde kısıtlamaya gidildiğini, karşılığında ise farklı müdürlüklerde harcamaların iki katına çıktığını söyleyerek konuşmasına başladı. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Tiyatro Müdürlüğü’nün toplam bütçesinin 40 milyon olduğunu söyleyerek, bunun Adalar Belediye bütçesine denk olduğunu belirten Keleş, “Bakırköy’de kültür alanında neler yapıldığı ortada” diyerek tepki gösterdi.

Sağlık işleri Müdürlüğü harcamalarına bu güne kadar etik olarak hiç müdahale etmediklerini hatırlatan Ak Partili Meclis Üyesi İbrahim Keleş, “Bakıyoruz da bütçe üçe katlamış” dedi.

Tahmini bütçe ve gerçekleştirme oranlarını karşılaştırdıklarında ise başarısızlığın ortada olduğunu belirten Keleş, kesin hesabı incelediklerinde 258 nolu hesapta 460 milyon liralık bir rakamın çıktığını, bununda 31 milyona ihale edilen belediye hizmet binası inşaatından yaklaşık 50 tane Bakırköy sınırları içinde olması gerektiğini söyleyerek, “Acaba İngiltere deki bir hastanenin faturaları mı buna karıştı bilemiyorum” diyerek, 25 milyon dolarla İngiltere’ye kaçtığı iddia edilen Teknik Başkan Yardımcısı Erkan Kılıç’a atıfta bulundu.

BAKIRKÖY BELEDİYESİ'NİN İBB'YE 23 MİLYON BORCU VAR

Her platformda belediyenin 52 milyon dolar borcu olduğunu söyleyen Başkan Kerimoğlu’na ithafen konuşan İbrahim Keleş, kısa ve uzun vadeli borçlarla birlikte oluşan faizlerin korkunç boyutlarda olduğunu belirtti. En çokta İBB’nin kendilerine yardım etmediğinden dolayı şikayet eden Bakırköy Belediyesi’nin kesin hesaplarında, İBB’ye 23 milyon lira borcu olduğunun yazılı olduğunu belirtti.

Kanuna göre kesin hesabı oluşturan 1- Bütçe Gider Kesin Hesap Cetveli, 2- Bütçe Gelir Kesin Hesap Cetveli, 3- Finansman Ekonomik Sınıflandırılması Kesin Hesap Cetveli ve 4- Mizan Kesin Hesap Cetveli olmak üzere dört ana unsurun olması gerektiğini, oysa Bakırköy Belediyesi’nin Geçici Mizan ile kesin hesabı yaptığını söyledi.

GEÇİCİ MİZANLA, KESİN HESABI ONAYLAMAK SUÇTUR

Geçici mizan ile hesap yapılamayacağını, olması gereken Kesin Hesap ve bilançonun da olmadığını, bu bütçenin buradan geçmesi halinde kanunen suç işlenmiş olacağını da sözlerine ekleyen İbrahim Keleş, “Geçici mizanla kesin hesap onaylanmaz. Bu suçtur arkadaşlar” dedi.

Kesin hesabın görüşülmesinin ardından meri imar planlarında Konut Alanları’nda kalan, ancak yol boyu ticaret alanı olarak olarak teşekkül etmiş bazı cadde, sokak ve parsellerin konut dışı ticari olarak kullanımının önünü açan gündem maddesi, meclisi izlemeye gelen Bakırköylülerin tepkisine neden oldu.

Konuyla ilgili konuşan Ak Partili Meclis Üyesi Fatma Elmasgül Torun, söz konusu sokak, cadde ve parsellerin ticaret alanı olarak ruhsatlandırılmasında kamu menfaati olduğunu düşünmediklerini belirterek, "İmar ve şehircilik komisyonumuzun bu şekliyle nasıl kabul ettiği çok manidar olmakla birlikte, asla ve kat-a geçmemesini temenni ediyor, komisyonumuzun tekrar düşünmesi gerektiğini belirterek teklifin komisyona iadesini talep ediyorum" dedi.

Rantabl olayların ve ismini zikretmek istemediği firmaların yüklü miktarda paralar verdiğine dair iddiaların basında yer aldığını belirten Torun, "Bu tür raporlar meclisimize yakışmıyor. Sokak, cadde ve parsellerin ticari olarak kullanılmasına izin veren önerinin aykırı teklif olarak oylanmasını talep ediyorum" diyerek, teklifin yeniden düşünülmesi gerektiğini belirtti.

Sorularına cevap alamayan ve CHP'li meclis üyelerini umursamazlıkla itham eden Ak Partili Meclis Üyesi Fatma Elmasgül Torun, "Bunlar hangi inşaatlar, müteahitleri kimlerdir. Bakırköye ne yapıyorsunuz başkan" diyerek tepkisini dile getirdi.

SİZ SATMAYA BAKIRKÖY'DEN BAŞLADINIZ

Ak Partili meclis üyesinin aykırı teklifinin oylanarak red edilmemesinin ardından “Siz Bakırköylümüsünüz?” diyerek CHP'li üyelere seslenen Fatma Elmasgül Torun’a, CHP'li Meclis Üyesi S. Nadir Ataman, “Siz İstanbullumusunuz?” diyerek cevap verdi.

Ataman’ın “Siz Türkiye’yi sattınız” demesi üzerine, “Size yazıklar olsun. Siz satmaya Bakırköy’den başladınız” diyerek tepki veren Fatma Elmasgül Torun'un ardından, meclisi izlemeye gelen Bakırköylüler de, “Sokakta görsek yüzüne tükürülmeyecek insanlarsınız. Tüüüh size, yazıklar olsun. Satılmışlar. Bakırköy'de yürütmeyeceğiz sizi” diyerek meclis salonunu terk etti.

Salondan tepkilerini dile getirerek çıkan vatandaşlara tepki gösteren Meclis Başkan Vekili Mahir Çelik, gündem maddesi olan ticarete açılan cadde, sokak ve parselleri hızlıca okumasının ardından oylamaya geçti. 2017 mali yılı kesin bütçe hesabı ve ticaret alanları oy çokluğu ile kabul edildi.

Kesin hesabın görüşüldüğü meclis toplantısına katılmayan CHP’li Meclis Üyeleri

Ali Rıza Akyüz

Mustafa Harputluoğlu

Kenan Şahin

Şükrü Aydın

Taner Kazanoğlu

Baki Gövtepe

Tansel Gülmezoğlu

Ziya Çıkıt

Nurhan Çetinkaya

Selvi Sarıtaç / Mahmut Erdinç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi