Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Öncelikle Sayın Putin'in daveti üzerine, gerek şahsıma ve tüm heyetimize gösterilen ilgi alakaya çok çok teşekkür ediyorum. Bu vesileyle Kazan'daki uçak kazasında ölen 50 Rus vatandaşı, değerli dostlarımıza rahmet diliyorum. Tüm Rus halkının başı sağ olsun diyorum.

Bu arada Türkiye Rusya ilişkilerinde her alanda büyük gelişmeler kaydediyoruz. Şu anda bildiğiniz gibi 4. Üst Düzey Konseyi için bir arada bulunuyoruz. Bu çerçevede ikili ilişkilerimizin tüm alanlarda bir yıl öncesine göre çok daha güçlenerek devam ettiğini görüyoruz.

"2020 HEDEFİMİZ 100 MİLYAR DOLAR"

Geleceğe yönelik bunun üzerine neler ilave edebiliriz, bunları değerlendirme fırsatımız oldu. 2012 itibariyle 35 milyar dolara yaklaştık, bu yılın ilk 9 ayı itibariyle dış ticaret hacminde biraz düşüş söz konusu. Hedef olarak 2020'de 100 milyar dolarlık bir hedefi belirlemiş bulunuyoruz. Farklı alanlarda atacağımız adımlarla 100 milyar doları yakalamakta önümüzde engel göremiyorum.

TÜRK FİRMALARDAN 50 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Türk müteahhit firmalarının Rusya'da iftihar edeceğimiz bir çok yatırıma imza attıklarını görüyoruz. Şu ana kadar bu yatırımlar bugüne kadar 50 milyar dolara ulaşmış vaziyette.

2012 sonu itibariyle 4 milyon turist ülkemize gelmiş bulunuyor. Rusya'dan gelen konuklarımıza verilen hizmetlerin daha da iyileştirmenin gayreti içindeyiz. Karşılıklı bugüne kadar attığımız kültürel adımları daha da artırmanın gayreti içinde olacağız.

MOSKOVA'DA YUNUS EMRE KÜLTÜR MERKEZİ

Ankara'da bir Rusya Federasyonu'na ait bir kültür merkezinin kurulması, bizim Moskova'da Yunus Emre Kültür Merkezi kurulması.

"BİZİM BİRİNCİ ORTAĞIMIZ Rusya"

Hepsinden öte enerji alanındaki işbirliğimiz. Bu konuda ilk nükleer santralimizi Rusya Federasyonu ile yapacağız. Tabii 20 milyar dolarlık bir yatırım bu. Bunun bütün teknik yönleriyle bakan arkadaşlarımız kendi aralarında görüştüler. Enerjide diğer alanlarda neler yapabiliriz bunu görüştük. Enerji alanında bizim birinci derecede ortağımız Rusya.

"BİR DİĞER ÖNEMLİ ADIM DA..."

Bir diğer önemli adım da özellikle müşterek otomobil üretimi konusu. Öncelikle Azerbaycan-Ermenistan arasındaki sorunu aramızda değerlendirdik. Suriye, Irak, Mısır, Libya bütün bu bölgelerdeki gelişmeleri değerlendirme fırsatımız oldu. Demokrasiye dayalı özellikle halkın iradesinin yansıtacak iradeye nasıl zemin hazırlayabiliriz bunları görüşme fırsatı bulduk."

RUS MUHABİRDEN SURİYE SORUSU

Başbakan'ın açıklamalarından sonra soru - cevap kısmına geçildi. Başbakan Erdoğan, Rus bir muhabirin "Suriye tavrınızı neden değiştirdiniz" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"BURADAN DÜNYAYA SESLENİYORUM"

"Suriye konusunda bütün dünyaya seslenmek istiyorum. Suriye'de kimyasal silahlarla 1500 kişi öldü Konvansiyonel silahlarla 150 bin kişi öldü. Bana göre sonucu ölüm olan her adım suçtur. Uçaklarla, tanklarla toplarla sivil halk ölmüştür. Suriye'de rejim bunun 1. sorumlusudur. Aşırı gruplar da bunun sorumlusudur. Aşırı grupların elinde uzun menzilli silahlar vardır. Fakat rejim hiçbir ayırım olmaksızın bütün şehirleri yer ile yeksan etmiştir. Bunlar konvansiyonel silahlarla olmuştur. Birleşmiş Milletler bunun yakın takipçisi olmalıdır. Ama ne yazık ki Konsey hala Ne olduysa olan 150 bin kişiye olmuştur. Yakılan yıkılan Suriye'ye olmuştur. Şu an 650 bin kişi Türkiye'de yaşamaktadır. Bu insanlar ölümden kaçıyorlar. Onun için sınır komşusu olarak çok ciddi sıkıntılar çekmekteyiz." 
Editör: Haber Merkezi