Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meydan Park'ta düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada MHP lideri Devlet Bahçeli'yi aratmayacak bir hesaba imza attı.

"Biz Trabzon ile biriz. Aramızda bir şifre var" diyen Erdoğan "61. Trabzon ne zaman fethedildi. 61.Trabzon’un plakası kaç 61, Bu kardeşiniz kaçıncı kardeşiniz Başbakan’ı. 61. 26 Şubat'ta bu kardeşiniz inşallah 60’ı tamamlıyor 61’e giriyor. Şimdi sizden başka bir 61 bekliyoruz. 30 Mart’ta Trabzon’dan yüzde 61 bekliyoruz. 41 kere maşallah. 61 kere maşallah" şeklinde konuştu.

Başörtüsü yasağının kaldırılmasına da vurgu yapan Erdoğan "Soruyorum sizlere bunlar uzaya mekik gönderdiler de başörtüsünün ucuna mı takıldı? Hızlı tren yaptılar da başörtüsü treni raydan mı çıkardı? Marmaray inşa ettiler de başörtüsü tüneli mi tıkadı?" dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları;

Fatih Sultan Mehmet’in şehri Trabzon. Milli Mücadele’nin şehri Trabzon. Karadeniz’in medeniyet şehri, Cumhuriyetimizin parlayan şehri Trabzon seni yürükten selamlıyorum.

"ALLAH BİRLİĞİMİZİ DAİM ETSİN"

Size bir söz verdik. Trabzon’un büyükşehir yapacağız dedik ve bu sözümüzü tuttuk. Şimdi büyükşehir Trabzon’dayız. Biz birbirimize o kadar yakınız ki biz toprağımızla biriz . Biz suyumuzla biriz. Bir bayrağımızla biriz. Bizim ezanımız bir, kıblemizi bir her şeyden önce gönüllerimiz bir. Allah birliğimizi daim etsin.

BAŞBAKAN'DAN İLGİNÇ '61' HESABI

Biz Trabzon ile biriz. Aramızda bir şifre var. 61. Trabzon ne zaman fethedildi. 61.Trabzon’un plakası kaç 61, Bu kardeşiniz kaçıncı kardeşiniz Başbakan’ı. 61. 26 Şubat'ta bu kardeşiniz inşallah 60’ı tamamlıyor 61’e giriyor. Şimdi sizden başka bir 61 bekliyoruz. 30 Mart’ta Trabzon’dan yüzde 61 bekliyoruz. 41 kere maşallah. 61 kere maşallah.

TRABZON'A STAT MÜJDESİ

Bugün Trabzon'da tarihi gün yaşıyoruz. Bugün 537 trilyon liralık eseri hizmeti açıyoruz. Trabzon'a verdiğimiz sözü tutuyoruz. Trabzonsporumuza 40 bin kişilik stadyum ve spor tesisi inşa edeceğiz dedik bu sözümüzü de tutuyoruz. Yarın Akyazı stadı ve spor tesislerinin temelini atıyoruz. UEFA standartlarında bir spor kompleksi kazandırmış olacağız. Trabzon ve Trabzonspor'a yakışır hedefi 2 yıl içinde tamamlayıp teslim edeceğiz.

"3 KİŞİNİN ELİNİ ÖPECEKSİNİZ"

Yarın 24 Kasım Öğretmenler günü. Fedakar cefakar öğretmenlerimize şükranlarımızı bir kere daha ifade edeceğiz. Bu tabii ki bir sembol. Çünkü öğretmenlerimiz senede bir kere hatırlanmaz. Elimi öptürmem. Sadece 3 kişinin elinizi öpeceksiniz derim. 1- Annenizin 2- Babanızın 3-Öğretmeninizin, hocanızın. Başka kimsenin elini öpmeyin. Çünkü onlar eli öpülesidir.

"ÖĞRETMENLERİMİZE ŞÜKRANLAMIZI SUNUYORUM"


Anaokulundan başlayıp büyük bir titizlikle insan yetiştiren öğretmenlerimize şükranlarımı sunuyorum, 600 bin derslikte 900 bine yakın öğretmenimiz görev yapıyor. Diyor ki Hz. Ali bana bir satır öğretenin 40 yılı kölesi olurum. Evet. Adeta bir mücevheri işler gibi çocuğu bilgi ile dolduran öğretmenin kıymetini bilmek ona hakkını teslim etmek boynumuzun borcudur.

Öğretmen sadece üniversite sınavlarına hazırlayanlar değildir. Sadece test tekniği öğretenler değildir. 13 yıldır ilim öğreten, sabırla öğrencisine hayatı öğretenler bu işin asli unsurudur diye bunu takdim ediyorum. Her öğretmen değerlidir. 24 Kasım öğretmenler gününü tüm öğretmenlerimize hayırlı olmasını diliyorum.

DİYARBAKIR ZİYARETİ

Bugün sizlerle dertleşeceğim. Bakın Diyarbakır’a gittik. Açılışlar gerçekleştirdik, oradaki vatandaşlarla kucaklaştık. Biz sizi çok iyi biliriz. Sizler de bizi çok iyi bilirsiniz. Biz milletimizle özellikle Trabzon ile aracılar vasıtasıyla konuşan bir parti değiliz. Ne dediysek açıkça söyledik. Gizleyenlerden söz söyleyip sözünü yutanlardan olmadık. Biz nabza göre şerbet sunan her gittiği ilde her gittiği bölgede farklı konuşanlardan da olmadık. İstanbul’da ne söylediysek gittik onu söyledik. İzmir’de Türk bayrağını sallayıp Hakkari’de bayrağından utanan partilerden de olmadık.

"BİZ IRKÇI PARTİ DEĞİLİZ"

İzmir’de bayrağımız nasıl salladıysak, Hakkari’de de aynı şekilde salladık. Değerli kardeşlerim bu millet kavramının içinde Türk’ü var Kürt’ü var Laz’ı var Çerkez’i var, Boşnak’ı var. Türkiye’de ne kadar etnik unsur varsa anayasal anlamda Türk milletinin içinde hepsi var. Millet budur. Bunu anlamak istemeyenler olabilir. Biz ırkçı bir parti değiliz. 76 milyona biz hep birlikte biriz diyoruz, kardeşiz diyoruz hep birlikte Türkiye’yiz diyoruz.

"GİTMEZLER GİDEMEZLER"

Biz Sivas’ın doğusuna geçemeyenlerden değiliz. Biz Sivas’ın doğusuna geçemeyenlerden değiliz. 11 yıl bolunca diğer siyasi partilere seslendim. Siz de gidin oralara oralarda demokrasi mücadelesi verin dedim. Gitmezler gidemezler. Onlara siyaset kolay zeminde olacak.

"76 MİLYON HELALLEŞMENİN PEŞİNDEYİZ"

7 bölgede 81 vilayette varız. Ama onlar yoklar. Bizi bölücü olmakta suçlayanlar aslında kendi zihinlerinde Türkiye’yi bölmüş, Türkiye’nin bir bölümünü zihinlerinden, gönüllerinden çıkarmış durumdalar. Bizim zihinlerimizde bizim kalbimizde bizim masamızın üzerinde farklı renklere boyanmış Türkiye haritaları yok. Hesaplaşmanın değil 76 milyon helalleşmenin peşindeyiz.

"KORKAKLAR ZAFER ANITI DİKEMEZ"

Uluslararası ilişkilerde milletin çıkarlarına bakarsınız. Barışa dayanışmaya bakar öyle hareket edersiniz. Bize dost olana dost oluruz. İran ile Irak ile ilişkileriniz daha iyi noktaya gidiyor. 2023'ün Türkiye'sini farklı hazırlayacağız. Büyük devlet gölgesinden korkan değil, cesaretle barışı kardeşliği tesis eden devlettir. Sanatçısından korkan devlet büyük devlet olamaz. Korkaklar zafer anıtı dikemezler. Korkaklar ileri gidemez.

"SURİYE DIŞINDA İLİŞKİLERİMİZ İYİ"

Çevre ülkülerle hepsiyle münasebetlerimizi iyi bir duruma getirmiş durumdayız. Bulgaristan ile Yunanistan ile Suriye dışında Irak ile İran ile ilişkilerimiz iyi durumda, iyiye gidecek. Rusya ile Ukrayna ile münasebetlerimiz ortada. 2023’ün Türkiye’sini farklı hazırlayacağız. Büyük devletten bahsediyoruz. Büyük devlet hatalarından değil geleceğinden bahseden devlettir.

"MİLLETÇİ GEÇİNENLER GİDEBİLİR Mİ?"

Korkaklar ülkelerini büyütemez milletine itibar kazandıramazlar. Bizler korkarak büyümedik, korkanlardan olmadık. Bizi iftiralar atan muhalefet korkusundan Ankara’nın dışına çıkamadı. Biz Moğolistan’a gittik ilk Türk yazıtlarını bulduk. Milletçi geçinenler oralara gidebilirler mi. MHP bu.

"BAŞÖRTÜSÜNE Mİ TAKILDI?"

Biz türkülerden korkacak kadar, kıyafetlerden, kelimelerden kavramlardan korkacak kadar küçük bir devlet, küçük bir millet değiliz. Başörtüsü gericilik dediler. Soruyorum sizlere bunlar uzaya mekik gönderdiler de başörtüsünün ucuna mı takıldı. Hızlı tren yaptılar da başörtüsü treni raydan mı çıkardı. Marmaray inşa ettiler de başörtüsü tüneli mi tıkadı.

"KARADENİZ İNSANI MERTTİR"

Uzaya kendi uydularımızı gönderiyoruz. Hamdolsun başörtü kuyruğuna takılmadık. 4 +4 +4 o da takılmadı. Kuran dersi bütün okullara kondu. O da takılmadı. Şimdi isteyen anne baba çocuğuna seçmeli olarak Kuran dersi aldırabiliyor mu. Ya bundan daha normal ne olabilir. Gençler gidin ilk Meclis zabıtlarını okuyun. Oradaki vizyona özü oradaki kardeşliğe bakın. Gidin Trabzonlu Ali Şükrü Bey’in hayatını okuyun. Aslında ilk Meclis kardeş bir Meclis. Bir ve beraber oldular. Sevgili Trabzonlular biz birbirimizi ırkımızdan dolayı sevmiyoruz. Allah bizi farklı kabileler şeklide yarattı. Birbirimizle tanışalım diye yarattı. Dolayısıyla birbirimizi severken de Türk olduğu, Kürk olduğu Laz olduğu Gürcü, Çerkez olduğu için sevmiyoruz. Yaratandan ötürü seviyoruz. 76 milyonun tamamı gibi Karadeniz insanı merttir. Karadeniz’in uşağı içi neyse dışı da odur. Özü neyse sözü de odur.

"BU ACIYI YAŞAMAYAN BİLMEZ"

Bu kardeşiniz Karadeniz’i, Türkiye’nin evladıdır. Şu karışımızdaki bina özgürlük konuşmalarına şahit oldu. O balkon bunlara şahit oldu. Türkiye’ye zarar verecek hiçbir meselede bizi göremezsiniz. Şehitlerimizi incitecek hiçbir adımı atmayız, attırmayız. Trabzon’un anneleri çıktı bağırdırlar. Neler çektiklerini biliyoruz. Babaların da neler çektiklerini biliyoruz. Sabahları kapılar çalıyordu. Kapıyı açınca karşısında elinde bayrak olan astsubayımızı görüyordu. Rabbim hiçbir aileyi evlat acısıyla imtihan etmesin. Yaşamayan bilmez. Bu acıyı yaşamayan bilmez. Bir yıldır anneler bu acıyı yaşamıyor. Bir yıldır babalar bu acıyı yaşamıyor. Kapılar korku ile açılmıyor. Demokrasi özgürlük hak ve hukuk bizim ilkelerimiz bunlar. Meşru olanın dışına çıkmayız. Biz birinden alıp diğerine vermeyiz.

"TÜRKİYE SOFRASINDA HEPİMİZE YER VAR"

Kan dursun gözyaşı dursun. Horlama dışlama dursun. Yeter ki kardeşlik kazansın biz kaybetmeye razıyız. Bu Türkiye sofrasında hepimize yer var. Bu bayrak bu devlet hepimizin. Biz beraberiz, kardeşiz. Birlikte Türkiye’yiz. 11 yıl boyunca siz destek verdiniz, arkamızda durdunuz, dua ettiniz ve biz bu günlere ulaştık. 

Editör: Haber Merkezi