Sırrı Süreyya Önder'in İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için isminin geçmesinden bu yana başlayan HDP-CHP ittifakı tartışmalarında yeni gelişmelerin yaşandığı anlaşıldı.

CHP İTTİFAKA MESAFELİ

Vatan'ın haberine göre; Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün CHP'ye dönmesinin ardından CHP'nin ittifak konusuna mesafeli olduğu ileri sürülürken, Meclis'te CHP ve HDP yöneticilerinin birden çok ittifak konusunda görüşmeler yaptığı belirtildi.

HDP İstanbul'DA 4 İLÇEYİ İSTİYOR

Bu görüşmelerde CHP özellikle Önder'in Büyükşehir adayı olmaması üzerinde durdu. HDP ise ilk aşamada Önder'in CHP lehine adaylıktan çekilmesine uzak durmadı. HDP, bunun karşılığında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde "yetkili başkan yardımcılığı" ile Esenler, Sultangazi, Maltepe ve Kartal ilçe belediye başkanlığı seçimlerinde CHP'nin HDP adaylarına oy vermesini istedi. Bu ilçelerdeki CHP seçmeninin HDP'ye oy vermekte çekinceli davranacağı göz önünde bulundurularak "HDP adaylarının CHP listesinden seçime girmesi" yöntemi bile konuşuldu. CHP'nin ise 4 değil, 3 ilçede HDP'nin desteklenmesi yönünde görüş bildirdiği ifade edildi.

SARIGÜL YERİNE BAŞKA BİR ADAY

İttifak görüşmelerinin kilit noktasını HDP'nin ittifakın "aleni ve şeffaf" yapılması, tüm tartışmaların kamuoyunu önünde yürütülmesi yönündeki ısrarı oluşturuyor. HDP'nin ayrıca ittifak yapılacak adayın "kente karşı suç işlememiş olması" şartını ileri sürdüğü, bu kapsamda Şişli Belediye Başkanlığı'ndaki bazı icraatlarını eleştirdiği Sarıgül yerine başka bir adayla daha kolay ittifak yapılacağı görüşünde olduğu ifade edildi. Ancak buna rağmen, HDP'nin karşı tarafa "aday zorlaması" yapmayacağı ve "ilkesel bir ittifak" olması kaydıyla Sarıgül ismi üzerinde de birleşilebileceği görüşünün ağırlık kazandığı belirtildi.

Editör: Haber Merkezi