CHP Başakşehir Belediye Başkan Adayı Özgür Karabat'ın alkışlarla girdiği kahvaltı salonunda kadınların yanı sıra CHP ilçe Başkanı Kazım Özeren, CHP'nin 2009'daki Belediye Başkan Adayı Mehmet Kaban, eski milletvekillerinden ve DİSK eski Genel Başkanı Rıdvan Budak, bazı meclis üyesi adayları ve aday adayları da hazır bulundu.
Büyük çoğunluğunu Bahçeşehir'deki kadınların oluşturduğu toplantıya yaklaşık 500 kadın katıldı. Hemen her yaş ve kategoriden kadınların katılım gösterdiği, bazılarının kucaklarındaki çocuklarıyla hazır bulunduğu kahvaltılı toplantı ve gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren CHP Başkan Adayı Özgür Karabat, Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ın Bahçeşehir üzerindeki planlarını eleştirdi.

'Bugün anladımki biz bu seçimi aldık'

Konuşmasına kadınların alkışları ve sloganları eşliğinde başlayan Karabat; günlerdir, aylardır geceli gündüzlü, kapı kapı gezerek kendilerini anlatmaya çalıştıklarını kaydederek; "Yorgunluğumu bugün sizlerin bu katılımı ve yakın ilgisiyle unuttum. Şunu da çok net ve yürekten söylüyorum ki; belediye başkanlığını kazanacağımıza ve hatta kazandığıma daha çok inandım" dedi.

Özgür Karabat, sözlerine şöyle devam etti; "İnsanlar Bahçeşehir'e gelirken kuş sesi duyabilmek, yeşilin sadece rengini değil kokusunu da hissetmek için geldiler. Gün geldi, kendilerine büyük gökdelenler yapmak isteyenler Bahçeşehir'e göz diktiler ama karşılarında önce sizleri buldular. Bu yüzden Bahçeşehir halkına bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Bir kent AVM'ler ile büyük kent olmaz. Bir kenti kent yapan şey kendi içinde yaşattığı değerlerdir. Bahçeşehir'i Bahçeşehir yapan ikinci unsurlardan bir tanesi de pazardır. Bahçeşehir geçilen değil, gezilen br yerdir. İnsanlar nasıl Yeşilköy pazarına gidiyorsa pazar ile Bahçeşehir'i görürler, Bahçeşehir'i gezerler. Dolayısıyla pazar, Bahçeşehir kent markası açısından önemlidir, ona sahip çıkmak, geliştirmek gerekirken; ne yazık ki bizim belediyemiz onun yerini satmak istiyor. Ama bu yağma 1 Nisan itibariyle son bulacak."

'Restorasyon alanını Boğazköylülere hediye edeceğiz'

Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ın sürekli olarak zamandan bahsettiğini, zamanla ilgili bütün atasözlerini önlerine serdiğini kaydeden Karabat; "Boğazköy'de gölet satmaktan bahsediyor. Her şey daha güzel olacak diyor. Ama ben size söyleyeyim biz Boğazköy'deki restorasyon alanını Boğazköy halkına hediye edeceğiz. Boğazköy Bahçeşehir'in bir bütünleyeni olacaktır. Şu ana kadar belediyenin yapmadığı şeyler var burada. Nüfus hızla artarken bir sağlık tesisi alanı planlanmadı, devlet okulları planlanmadı, sosyal ve spor tesisleri planlanmadı. Burada spor yapacaksın ücretli, sinemaya gideceksin ücretli. Bizim yapacaklarımızda spor da, sanat da en ucuz şekilde vatandaşların hizmetine sunulacak. Bu benim sosyal demokrat belediyecelik anlayışım gereğidir. Eğitim, sağlık, spor, kültür ve sanat kolay ulaşılabilir olmalıdır ve olabildiğince uygun ücretli olmalıdır. Biz geldiğimizde bunların hepsini gerçekleştireceğiz. Bahçeşehir'i eski kimliğine kavuşturacağız. Yapı artması konusunda burdan bir söz veriyoruz; Başakşehir Belediye Başkanı Özgür Karabat ve partisi Cumhuriyet Halk Partisi olarak. Burası büyük hayallerle kuruldu; sosyal alanlarımız, parklarımız olsun, temiz kentimiz olsun, güvenli bir kentte yaşayalım diye pahalı yatırımlar yaptınız. Pahalı yatırımlar yapan sizlerin ne günahı vardı, biz hangi hayallerle buraya gelmiştik, hiç bir hayal sahipsiz kalmayacaktır" ifadelerini kullandı.



'Betonlaşma ve trafik iki temel sorundur'


CHP Başakşehir Belediye Başkan Adayı Özgür Karabat, zaman zaman alkış ve sloganlarla kesilen konuşmasını şöyle sürdürdü; "Bir kaç projeden sizlere bahsetmek isterim. Başakşehir ilçesi ve Bahçeşehir'in en temel problemi hızla artan betonlaşma ve ikinci olarak da buranın trafiğidir. Buradan Başakşehir'in merkezindeki kamu binalarına, İstanbul'un merkezine ulaşmak ciddi bir problem haline geldi. Bunun planlı olarak çözülmesi gerektiğini düşünüyorum. Ama en önemlisi İstanbul'un ve Bahçeşehir'in trafiği açısından işlerine giderken, evlerine gelirken gişe parası ödeyen sizlerin maruz kaldığı bu adaletsizliğe son vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Bununla ilgili yapılacak şey şu; belediye başkanına gittiğinizde 'bu benim yetkimde değil, kara yollarının yetkisinde' der; ben diyeceğim ki size 'benim yetkim olmayabilir ama ben yüz binin üzerinde oy aldım; bir belediye başkanını yetkisi olmayabilir ama etkisi olur.'

'Büyük bir meydan yapmayı planlıyorum'

Öte yandan, sosyal bir belediyenin yapacağı şeyler var; kreşler, etüt merkezleri, sağlık merkezleri gibi. Başakşehir'de devlet hastanesi ve büyük bir meydan yapmayı planlıyorum. Bir kentte meydan olmalı ve o meydanda güvercinler uçmalı. Meydanda herkesin tanıdığı, bildiği olmalı. İşte o zaman o kent, kent olacak. Köy-kent projemiz olacak ayrıca. Orada çocuklarımız yetiştirilecek, İstanbul'un ve Türkiye'nin en büyük çocuk kültür merkezini kuracağız. Beş bin mekrekare alanı olan; drama, oyuncak atölyeleri gibi yerleri olan çocuk kültür merkezini Başakşehir'e hediye edeceğiz. Botanik bahçesi kuracak, çamları Başakşehir toplumuyla buluşturacağız. Biz sağlığı ve sporu önemseyeceğiz. Her mahalleye spor yerleri kuracağız. Başakşehir'i spor ve sağlık şehri haline getireceğiz. Başakşehir'i geçilen değil, gezilen bir yer haline getireceğiz. Başakşehir İstanbul'un kurulduğu ilk yerlerden biri. Buradaki mağarayı kulüp haline getireceğiz. Olimpiyat Stadı sadece büyük spor etkinliklerinin yapıldığı yer değil, büyük kültür sanat faaliyetlerinin ve siyasetin de yapıldığı yer haline gelecek. Ayrıca bir ilik bankası kuracağız. Belediye ile yardım severleri bir araya getireceğiz ve ihtiyaçları olanlarla buluşturacağız."

'Kapımız ve gönlümüz hep açık olacak'

Belediye Başkanlığını kazandığı gün itibariyle gönlünün de, belediye kapılarının da tüm hemşehrilerine sonuna kadar açık olacağını vurgulayarak konuşmasını sürdüren Karabat; "Geldiğimiz ilk ayda Bahçeşehir'de çağdaş yaşam olacak. Bahçeşehir'e öğrenci yurdu da kazandıracağız. Biz Başakşehir'e Neşet Ertaş halk müziği araştırma merkezi kracağız. Kapsamlı bir hayvan barınağı kuracağız. Bütün bu projeleinin yanı sıra Bahçeşehir'de bir devlet hastanesi olmalıdır. Bahçeşehir Üniversitesi var, Beşiktaş da. Geldiğimiz andan itibaren eğitimle ilgili bütün yatırımları yapacağız. Eğitim çok önemlidir, bu yüzden her yatırımcıyı teşvik edeceğiz, işlerini kolaylaştıracağız. Başakşehşir'de siyasi anlayış değişti, vatandaşı azarlayan ceberruh devlet anlayışı yok olacak artık; kapımız da, gönlümüz de herkese açık olacak. Sizlerin kapıları da açk olsun, bu belediye başkan adayınız sizlerin evlerini ziyaret etmek isteyecek. Belediye başkanı olunca da kapı kapı gezmeye, sizlere misafir olmaya devam edeceğiz. Bu kentte bir yönetim anlayışı değişikliği olacak, bu kent sivil toplum kuruluşları ile yönetilecek, bu kent muhtarla beraber yönetilecek. Mahalle kent konseylerinde istenmeyen hiçbir şey Başakşehir Belediye Meclisi'nden geçmeyecek. Başakşehir kent konseyi başkanı muhtarlarımızdan birisi olacak. Bütün derneklerimiz yılda bir kez meydanlarda kuracağımız etkinliklerini gösterecekler. Yeri olmayan, kirada olan derneklern kiralarıyla ilgili yardımda bulunacağız" diye konuştu.



'Başakşehir Belediyesi israftan kaçınmıyor'

Başakşehir Belediyesi bütçesinin 2012 yılı sonununda 398 milyon iken bir okula 75 milyon TL para harcadığını belirten Özgür Karabat, israftan kaçınmayan Başakşehir Belediyesi için şunları söyledi; "2012 yılında sadece görsel reklama 7 milyon TL harcadı, bir dergiye, bir iktidar milletvekilinin akrabasına ait olan bir dergiye 350 bin TL para harcadı. Biz bu kaynakları toplumun yararına kullanacağız. Başakşehir'in dışarıdan bir kaynağa ihtiyacı yok, en büyük bütçeli belediyelerdendir. Biz geniş bir ekiple, finansmanla, emekle çalışacağız. Örnek aldığımız belediyeleri söylüyorum; Şişli'nin sosyal dayanışmasını örnek alıyoruz, onlar gibi yoksula yardım eden bir belediye olacağız. Eskişehir'de Yılmaz Büyükerşen gibi doğaya önem veren bir belediye olacağız. Doğu ve Güneydoğu'daki belediyeler gibi kültüre, maneviyata önem veren bir belediye olacağız. Kenti demokrasi ile yöneten Başakşehir'i katılımcı demokrasinin kalesi haline getireceğiz. Dedem bir gün ekmeğe basarak geçtiğimi gördü ve 'o bir emektir, emeğe saygılı ol' dedi ve hayatım boyunca buna dikkat etmeye çalıştım ve emeğe saygılı olmak için de elimden geleni yapıyorum. Annem bana dedi ki 'asla kötülüğü anlatma, iyiliği anlat; eğer kötülüğü anlatırsan kötülük hüküm sürmeye başlar, iyiliği anlat ki iyilik öncü olsun.' Ve ben her zaman iyi niyetle çalışmaya devam edeceğim. Babam şöyle dedi bana birgün, 'yerde para bulursan al o parayı ve sahibi kimdir diye sor, eğer sahibini bulamazsan ya camiye götür ver ya da muhtara.' Biz başkalarının paralarına göz koymadan yetiştik. Şimdi bu kutulardan çıkan paraları gördükten sonra babamın bana söylediği bu sözün ne kadar önemli bir söz olduğunu bir kez daha anladım."

CHP Başakşehir Belediye Başkan Adayı Özgür Karabat, katılımcıların alkışları arasında sözlerini şöyle tamamladı; "31 Mart sabahı için Gazete manşetleri hazırlanmaya başlandı; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, O'nun en genç kardeşi Özgür Karabat da Başakşehir Belediye Başkanı oldu."

celal karaali
 

Editör: Haber Merkezi