Winston Churchill, Indira Gandhi, Maria Callas, Alfred Hitchcock, Marc Chagall, Salvador Dali, Pablo Picasso, Wernher von Braun gibi dünya tarihine yön veren isimlerin fotoğraflarını çeken, röportajlarını yapan ve yakın tarihte 90’ıncı yaşını kutlayacak olan Ara Güler’le 70 yıllık fotoğrafçılık hayatını konuşan Nurhan Çetinkaya, “Fotoğraf tarihin görsel yazılımıdır” dedi.

İstanbul Taksim doğumlu olan ve yaşadığı yeri çok sevdiğini ama her gün biraz da kirlendiğini ifade eden Ara Güler, “Aslında İstanbul ölmek üzere. Bir gün çürüyecek, ayakları tutmayacak ve bir insan bedeni gibi yatakta kalacak” diyerek, eski günlerine olan özlemini kendisinin de fotoğraflarla giderdiğini belirtti.

Yaşının vermiş olduğu sağlık sorunları nedeni ile zamanının çoğunu evinde geçirdiğini söyleyen Ara Güler, “Ne yazık ki cehalet çoğaldı. Televizyona bakıyorum ama kalitesiz yayınlar insana bir şey öğretmiyor. Evimin manzarasından İstanbul’u seyretmek daha iyi geliyor” dedi.

Ara Güler’in, kimliğini ve ilhan veren yaşamını gelecek nesillere aktarmak amacıyla, Türkiye’nin Uluslar arası standartlara sahip ilk fotoğraf müzesi çalışmalarından da bahseden Ara Güler, Doğuş Grubu işbirliği ile “Ara Güler Arşiv ve Araştıma Merkezi” ile “Ara Güler Müzesi” nin hayata geçirilmesini beklediğini söyledi.

“Fotoğraf hakikatin kopyasıdır. Ben yazarları çekmeseydim, edebiyat suratsız kalacaktı” diyen Ara Güler, arşiv ve araştırma merkezinde hiç birşeyin kaybolmayacağını ve gelecek nesillerin faydalanması için de çok yararlı olacağını düşündüğünü belirtti.

Eliza Altunufa / Kent Yaşam 

Editör: Haber Merkezi