İstanbul’un coğrafi bakımdan en güzel ilçesi olup, ‘Boğazın İncisi’ diye nitelenen Sarıyer, birçok alanda olduğu gibi maalesef spor tesisi konusunda da gerekli ilgi ve yatırımdan mahrum bırakılıyor. Yarım asır önce Merkez Mahallesi’nde yaptırılan Yusuf Ziya Öniş Stadyumu ile yanındaki spor salonu ve değişik birkaç yerdeki küçüklü büyüklü salon ve sahadan başka spor yapacak alanı bulunmayan Sarıyer’in ne zaman modern tesislere kavuşturulacağı merakla bekleniyor.

İlçe yöneticileri ve spor otoriteleri nüfusu 400 bine yaklaşan Sarıyer’de yaşayan vatandaşların futbolun yanısıra salon sporlarını izleme ve uygulama konusunda çok daha güzel ve çağdaş tesislere layık olduğunu belirtmesine karşın, bu konuda hazırlanan projelerin hala yaşama geçirilmemesi üzüntüyle karşılanıyor.

BU SESLERE KULAK VERİLMELİ

Sarıyer Spor Kulübü’ne her anlamda büyük emek veren eski başkanlarından İbrahim Balcı, “Genç neslin iyi ve sağlıklı yetişmesi çokça sosyal ve sportif tesisle mümkün olur. Bu dünyanın her tarafında aynıdır. Tesis olmayan bölgelerden sporcunun yetişmesi tesadüflere kalır. Sarıyer Spor kulübü’nde yönetici ve başkanlık yapan pek çok değerli işadamı var. Kulübün tesisleşmesi ve iyi yarınlara ulaşması için bu kişilerin harekete geçme zamanı gelmiştir, geçmektedir” dedi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdür Namık Şişman da tesis imkanı çok kıısıtlı olsa da Sarıyer’de her yıl 18 bin öğrenciyi lisanslı sporcu yaptıklarını belirterek, “Modern ve çok amaçlı spor komplekslerimiz olursa gençlerimiz sporun birçok dalında çok daha başarılı olurlar” dedi.

Bu arada konuyla ilgili düşüncelerini belirten sporseverler, yakın bir geçmişte Sarıyer Merkez’deki tesislerin yerine çok daha modern bir stadyum, spor salonu ve çok amaçlı bina ve sosyal tesislerin yapılması için projeler hazırlandığını belirtip, bu ve buna benzer projelerin bir an önce yaşama geçirilmesinin beklenildiği söylediler.

MEVCUT TESİSLER HEM ESKİ HEM İHTİYACI KARŞILAMIYOR

Sarıyer gençliğinin Merkez’deki Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü’ne ait mevcut tesislerin yanısıra, Sarıyer Belediyesi’ne ait suni çim sahalı Çayırbaşı Stadı ile Kilyos’taki  aynı özelliklerdeki stadla profesyonel ve amatör futbol yapma ihtiyacını karşıladığını belirten Sarıyerliler, “Merkez’deki Sarıyer Spor Salonu ve Ferahevler’deki Metin Oktay Spor Salonu ile belediyenin kiralık olarak kullandığı yüzme havuzu da olmasa binlerce çocuk ve genç diğer dallardaki sporları yapma imkanı da bulamayacak. Oysaki spora ve sporcuya büyük önem verilen ilçemizden çok iyi sporcular yetiştiği gibi, futbol, basketbol ve voleybolda da takım olarak öne çıktığımız zamanlar oldu. Gençlerimizin internet bağımlısı olmalarını, kahvehane köşelerinde zaman öldürmelerini ve boşta kalıp kötü niyetli kişilerin tuzağına düşmesine istemiyoruz. Bu nedenle ilçemize en kısa sürede modern spor tesisleri kazandırılmasını bekliyoruz” dediler.

BALCI: SPORCU YETİŞMİYOR ÇÜNKÜ TESİS YOK

Öte yandan Sarıyer’in spor otoritelerinden, eski Sarıyer Spor Kulübü Başkanı İbrahim Balcı da, ilçeye yeni spor tesisleri yapılmasının önemini vurguladı. Balcı, “Genç neslin iyi ve sağlıklı yetişmesi çokça sosyal ve sportif tesisle mümkün olur. Bu dünyanın her tarafında aynıdır. Tesis olmayan bölgelerden sporcunun yetişmesi tesadüflere kalır.


Sarıyer Spor Kulübü ise sadece İstanbul’un değil Türkiye’nin en eski ve taftaları olan kulüplerden biridir. Türk futboluna sayısız futbolcu kazandırmış ve her biri defalarca Milli Takım forması giyen futbol, voleybol, basketbol, güreş, hentbol ve bisiklet dallarında pek çok sporcu yetiştirmiştir.
Sarıyer’in Türk futboluna armağan ettiği milli formayı giymiş futbolcu sayısı hayli yüksektir. Örneğin, Cemil Turan, Turan Oguş, Mustafa Yürür, Erdoğan Ertaul, Ender İçden, Aykut Kocabal, Osman Yıldırım, Hamdi Çam, Ali Ravcı, Mustafa Yücedağ, Altay Unan, Oktay Çevik bu futbolculardan sadece bir kaçıdır…
Son yıllarda Sarıyer’de artık futbolcu yetişmiyor, çünkü tesis yetersizliği ön plandadır. Sarıyer Kulübü kendi imkânları ile ve daha da çok yöneticilerin bağışları/yardımları ile yaşayan bir kulüp. Böyle olunca tesise yönelme gerçekleşmiyor, yatırım profesyonel takıma yapılıyor. Bu nedenle de son on yıldan beri paralar harcanırken altyapıdan
yetişen futbolcu olmuyor” dedi.

“KULÜBE SARIYERLİLERİN SAHİP ÇIKMASI GEREKİR”

Spor kulüplerin giderlerinin daima gelirlerinden fazla olduğunu ve her yıl bütçelerinin açık verdiğini söyleyen tecrübeli spor adamı İbrahim Balcı verdiği geniş kapsamlı bilgide şunları söyledi:

“Bütçesi açık veren kulüplerden biri de Sarıyer’dir. Açık vermesinin nedeni ise tesis yetersizliği ve yanlış transferlerdir. Kulübün gelir getirecek tesisi yok denecek kadar az. Sadece bir kafeterya, bir halı saha… Bu iki tesisten gelen gelirle kulüp giderlerinin karşılanması mümkün değil. Sarıyer Spor Kulübü’ne Sarıyerlilerin sahip çıkması gerekir. Sarıyer Spor kulübü’nde yönetici ve başkanlık yapan pek çok değerli işadamı var. Kulübün iyi yarınlara ulaşması için bu kişilerin harekete geçme zamanı gelmiştir, geçmektedir. Bir hareket bekliyoruz, bir hareketlenme ve atılım için her şey hazırdır…
Sarıyer Spor Kulübü’nün neden yan yana üç dört antrenman sahası olmasın. İçinde futbol antrenman sahası, basketbol sahası, voleybol alanı, yüzme havuzu, atletizm pisti, hatta doğa sporlarının yapılabileceği bir spor kompleksi olmasın. Neden günün koşullarına uygun bir kamp binası olmasın. Öyle bir kamp binası ki deplasmana gelecek veya İstanbul’da kamp yapacak takımlara kiralanabilsin.


Sarıyer, İstanbul’un sahil şeridi en uzun olan bir ilçesi..! Üstelik Boğazın en önemli koyları Sarıyer’de.. Örneğin, İstinye Koyu, Tarabya Koyu, Büyükdere Koyu, Büyükliman Koyu. Böyle bir imkan olmasına rağmen Sarıyer Spor Kulübü’nün deniz sporları şubesi yok..
Sarıyer Spor Kulübü’nün çok daha iyi koşullarda yaşaması için kulübe gelir getirecek tesislerin yapılması gerekir. Düşünebiliyor musunuz; Sarıyer Yusuf Ziya Öniş Stadı Gençlik ve Spor Müdürlüğünün, Metin Oktay Spor Salonu, Sarıyer Spor Salonu
Gençlik ve Spor Müdürlügünün.. Hal böyle olunca Sarıyer, kulüp olarak
nasıl büyüme yolunda ileri adımlar atabilsin. Sarıyer Belediyesi de olmasa hiçbir tesisini kullanamayacak duruma gelir.”

NAMIK ŞİŞMAN: TESİS İMKANIMIZ KISITLI AMA SPORCU POTANSİYELİMİZ ÇOK FAZLA

Sarıyer Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Namık Şişman da ilçede spor tesisi sıkıntısının uzun yıllardan beri yaşandığını belirterek, her ne şekilde olursa olsun bu ihtiyacın giderilmesinin gençleri spora kazandırma adına çok önemli bir adım olacağını söyledi.

14 yıldır müdürlük görevini yürüten Namık Şişman, konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

“Şu anda Sarıyer’de spor tesisi anlamında yapılan ya da yapılması düşünülen bir proje bulunmuyor. Ancak ilçemiz sporuna hizmet veren 50 yıllık stadyum ile spor salonu ve Güreş Kamp Eğitim Merkezi’nin bulunduğu 40 dönümlük arazi üzerine modern bir spor kompleksi yapılabilir. Spor Bakanlığımız tarafından Güreş Kamp Eğitim Merkezi’nin yenilenmesi için bir proje hazırlandı ve yakın bir zamanda yaşama geçirilmesi düşünülüyor. Ancak diğer yerleri yalnızca tadilat yaptırarak kullanabiliyoruz. Çünkü bu bölge imar kanununa göre öngörünüm alanı olduğu için diğer yapılara emsal teşkil etmemesi için yıkılıp yeniden yaptırılamıyordu. İmar Barışı Kanunu ile bundan sonra olabilir diye düşünüyorum.

Sarıyer Spor Kulübü’nün de yeni tesislere çok ihtiyacı var fakar kulübün genel kurullarında yönetici adayları, üzerinde stad, spor salonu bulunan Bakanlığımıza ait 40 dönümlük arazinin kulübe devredilmesini istiyorlar. Bu kanunen mümkün değil. Ancak Türktelekom Stadyumu’nun yapımında olduğu gibi anlaşma sağlanırsa takas yoluna gidilebilir. Bunda da son söz bakanlığımızındır. Bunun yanında yap-işlet-devret modeli ya da kiralama yöntemi veya tahsis yoluyla da bu tesisler yaptırılabilir. Bizim için hiç fark etmez. Nasıl olsa bu tesisleri yine Sarıyerliler kullanacak. Bu arada İlçe Müdürlüğü olarak her yıl tesis ve diğer ihtiyaçlarımız konusunda rapor hazırlayıp, stadyumun ve spor salonunun yenilenmesi gerektiğini İl Müdürlüğümüze iletiyoruz. Oradan da Spor Bakanlığı’na sunuluyor.

Devletimizin desteği, Sarıyer Belediyesi’nin katkısı ve kişisel çabalarımızla gençlerimizin spor yapması için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyoruz. Şuan da Sarıyer Spor Salonu arı kovanı gibi çalışıyor. Çünkü Sarıyer beş ilçenin ortasında ve diğer yerlerde bunun gibi bir salon olmadığı için onların müsabakaları da buraya veriliyor. Bu yüzden çok sıkışıyoruz. Tesis imkanımız kısıtlı olsa da özellikle okul sporları konusunda Sarıyer İstanbul birinciliğini hiç bir ilçeye kaptırmıyor. Sporcu potansiyelimiz çok fazla ve her yıl 18 bin öğrenciyi lisanslı sporcu yapıyoruz. Yeni bir spor kompleksi yapılacak olursa ilçemizde boş arazi bulmak mümkün. Bana göre Hacıosman Bayırı’nın sağ tarafında bulunan araziye modern bir spor kompleksi yaptırılabilir.”


SARIYER SPOR KULÜBÜ’NE AİT TESİSLERİN DURUMU

Değişik dönemlerde Sarıyer Spor Kulübü’nde başkanlık ve yönetim kurulu üyeliğinde de bulunan İbrahim Balcı'ya göre kulübe air görünen tesislerin şuanki durumu aşağıdaki gibi:

“Selahattin Yarar Kamp binası (Spor Genel Müdürlüğü’nden 49 yıllığına protokol
ile alındı ve üzerinde bina yapıldı. Halı saha (Kamp binasının önünde ama alanın büyük kısmı İSKİ’nin, bir kısmı da özel şahıs malı). Diğer halı saha (Alt yapı takımlarının antrenmanlarını yaptığı sahadır (Bir kısmı İSKİ’nin, bir kısmı şahsa ait arazidir). Eyüp Odabaşı Yönetim Binası (Çok amaçlıdır: Toplantı salonu, sekreterya, muhasebe, sporculara mahsus dershane, müze ve divan kurul odası, altyapı takımları için soyunma odaları mevcut). Küçük halı sahaya ait kafeterya ve kullanılamayan iki kat. Zekeriyaköy’de antrenman sahası (Sarıyer Belediyesi’nden 10 yıllık protokol ile alındı). Sarıyer Spor Kulübü Kafeteryası (Hazineden kiralanmıştı, şimdi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredildi. Kira ile kullanılıyor). Bunlardan kafeterya ve küçük halı saha hariç hiç biri kulübe gelir getirecek tesisler değil."

Tuncay DAĞLI-Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi