SIKÇA SORULANLAR -1

“BOŞANIYORUM, ANCAK BAŞKA BİR EVE TAŞINMA İMKANIM YOK? NE YAPMALIYIM?”

Aile Hukuku alanında çalışmaları bulunan Çanakkale Barosu avukatlarından Av.Duygu Mandacı ve Av.Ahmet Mandacı  boşanma konusunda sıkça sorulan bir soruyu daha yanıtladı.

Mandacı, genellikle, boşanan taraflardan birinin aynı evi kullanmaya devam etmek istediği ancak bu konuda yasal düzenlemeleri bilmediklerinden tedirginlik yaşadıklarını belirtti.

1-BOŞANAN KİŞİLER EVLİLİK SIRASINDA KULLANDIKLARI EVİ KULLANMAYA DEVAM EDEBİLİR Mİ? BU KONUDA YASAL BİR DÜZENLEME VAR MI?

Günümüzde boşanma süreçleri, (anlaşmalı boşanmalar dışında) 6 ay ile bir yıl kadar sürebiliyor.  Boşanma davası sürerken eş ve çocukların yaşamı  ihtiyaçları ise devam ediyor.  Boşanma sürecinde özellikle çocukların bakımını üstlenen eş; eşlerin birlikte yaşarken kaldığı evde yaşamaya devam etmek, sabit düzenini devam ettirmek istiyor. Bu durumda varolan hukukun tarafları yalnızca boşanma sonrasında değil, boşanma sırasında da koruduğu ve boşanma sırasında  da mahkeme kararıyla birçok önlemin alınabileceğini bilmek gerekiyor.

Eşlerin boşanma sürecinden önce  birlikte yaşadığı ev de  yasanın düzenlediği konulardan bir tanesidir. Örneğin müşterek çocuklar, konuta yakın bir yerde okula gidiyor olabilir ya da müşterek çocuk olmasa bile, eşlerden biri konuttan ayrılması halinde zor duruma düşecek olabilir. Bu durumda, evden ayrılırsa zor duruma düşeceğini kanıtlayan eş evin boşanma sürecinde  kendisine bırakılmasını  tamamen özgülenmesini isteyebilir.

2-BOŞANMA SÜRECİNDE EVİN KENDİSİNE BIRAKILMASINI İSTEYEN HERKES BU YASADAN YARARLANABİLİR Mİ?

Her ne kadar yasada  hakim tarafından kendiliğinden geçici tedbirlere hükmedileceği öngörülmüşse de, tedbirlerin ayrıca talep edilerek mahkemeye hatırlatılması, mümkünse ihtiyacı gösteren delillerin mahkemeye sunulması gerekir. Talebin ne zaman ve hangi usule göre yapılacağı teknik bir konudur, doğru zamanda ve usulüne uygun talep edilmezse, red kararıyla karşılaşabilir, mağduriyet yaşayabilirsiniz.

3-BOŞANMA SÜRECİNDE TARAFLARI VE ÇOCUKLARI KORUYAN BİRÇOK DÜZENLEME OLDUĞUNDAN BAHSETTİNİZ, EVİN İHTİYACI OLAN EŞE BIRAKILMASI DIŞINDA BAŞKA HANGİ TEDBİRLERE BAŞVURULABİLİR?

Boşanma davası  sırasında  eş ve çocuklar için tedbir nafakası ödenmesi, geçici velayet başta olmak üzere, çeşitli koruma tedbirleri   ve barınmayı kapsayan tedbirler alınabilir. Bu tedbirler henüz boşanma davası devam ederken, ortaya çıkabilecek mağduriyetleri düzenlemeye yöneliktir ve yasada açıkça düzenlenir. Aile konutunun eşlerden birine  ve çocuğuna bırakılması da boşanma davası sırasında alınabilecek tedbirler arasında yer alır.

Türk Medeni Kanunu’n 169.Maddesi’nde , “Boşanma veya ayrılık davası açılınca hakim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri resen alır.” Denmektedir

Ev eşyaları da boşanma sürecinde alınacak önlem kararları kapsamında yer alır. Ancak talepte bulunacağınız ev eşyalarının eşlerin ortak kullanımında olan eşyalar olmasına, kişisel eşyalar için talepte bulunmamaya özen gösterilmeli.

4-BOŞANMA SIRASINDA EVİN EŞLERDEN BİRİNE BIRAKILDIĞINI FARZ EDELİM, BOŞANMA GERÇEKLEŞTİKTEN SONRA EŞ AYNI EVDE OTURMAYA DEVAM EDECEK Mİ?

Şimdiye kadar bahsettiklerimiz boşanma sırasında alınan tedbirlerdi. Boşanma süreci çok kısa olmadığından, bu sırada taraflar ya da çocuklar korunsun, ek mağduriyetler yaşamasın diye yapılan düzenlemelerdi. Boşanma sonrası tümüyle farklı düzenlemelere tabidir. Eşler arasında mal paylaşımını ilişkin bir anlaşma var mı? Yoksa malların paylaştırılması için ayrı bir dava mı açılmış? Tarafların  evin alınmasındaki katkı durumları ne?Ev miras mı, yoksa  evlilik sırasında mı alınmış? Gibi bir çok konu aydınlatıldıktan sonra bu soruya cevap verilebilir. Boşanma sonrası ayrı bir hukuk, ayrı bir düzendir.

Editör: Haber Merkezi