İkinci eşi tarafından da terk edilince, yoksulluk içinde engelli iki çocuğuna bakmaya çalışırken 62 yaşında okuma yazmayı öğrenen Nazmiye Kocakulak başını sokacak bir ev alabilmek amacıyla acı dolu hayat hikayesini yazdı ancak talihsiz kadın kitabının tanıtımı için katıldığı televizyon programında stresten beyin kanaması geçirdi. Yoğun bakımda tedaviye alınan Kocakulak’ın kitabı için bugün akşam Sarıyer Belediyesi tarafından düzenlenecek kitap imza günü ve kokteyl de iptal edildi.
 
11 YAŞINDA EVLENDİRİLDİ
 
Yoksul bir ailenin tek çocuğu olarak dünyaya gelen Nazmiye Kocakulak, annesi tarafından şiddete maruz kaldı. 6 yaşındayken önce babasını ardından da annesini kaybetti. Halasının yanına kalmaya başlayan Kocakulak 11 yaşında başlık parası için evlendirildi. Ancak çocuk yaşta evlendiği kocası Almanya'ya kaçtı. Bir kez daha ortada kalan Kocakulak 13 yaşında ikinci evliliğini yaptı. İkinci eşinden ikisi kız üç çocuğu dünyaya geldi. Ancak oğlu Okan’la kızı Handan (Yakınları ona Tuğçe diyor) zihinsel engelli doğdu. Oğlunun bakımı zor olduğu için Metin Sabancı Spastik  Engelliler Okulu’na verdi. Handan ise tekerlekli sandalyeye mahkum bir halde kendisiyle yaşıyor. En büyük çocuğu olan kızı da sanki annesinin kaderine ortak olmuş gibi mutsuz bir evlilik yapınce eşinden boşandı.

17 AĞUSTOS DEPREMİNDE ENKAZ ALTINDA KALDI

Nazmiye Kocakulak ikinci evliliğinde de mutluluğu bulamadı. Çalıştığı yerlerden fazla para kazanamadığı için kocası tarafından evden kovulunca İstanbul’dan İzmit'e taşındı ancak iş bulamayınca parklarda yaşadı. 17 Ağustos 1999’da meydana gelen depremde iki engelli çocuğuyla üç gün enkaz altında kalan Kocakulak mucize eseri kurtulduktan sonra çocuklarıyla birlikte İstanbul'a geldi. Sarıyer’e yerleşen Kocakulak kiralık evinde iki kızı ve torunu ile ayakta durmaya çalıştı. Sarıyerlilerin yakından tanıdığı Nazmiye Kocakulak’a Kaymakamlık, Sarıyer Belediyesi, siyasetçiler ve sivil toplum kuruluşları destek vermeye çalıştı.



EV SAHİBİ OLABİLMEK İÇİN HAYATININ KİTABINI YAZDI

Nazmiye Kocakulak Sarıyer’de belediyenin açtığı el sanatları kursuna giderken, okuma-yazma kursunu da bitirdi ve 62 yaşında eline kalem aldı. Dram içinde dram yaşayan Nazmiye Kocakulak bu sırada kendisini tanıyanların önerisi ile başkalarına da örnek olması için yaşam hikayesini yazdı. Başından geçen olayları anlatıp, gördüğü şiddeti, yaşadığı yoksulluğu, çocuklarının durumunu “Tek Başına” adlı kitabında anlatan Kocakulak’ın tek amacı vardı o da çocuklarıyla birlikte başını sokabileceği bir ev almak.



Nazmiye Kocakulak’ın kitabını yazar  Murat Bayar yayına hazırlayıp, Sarıyer Belediyesi de basımını ve tanıtımını üstlendi. Ancak kötü kaderi yakasını bırakmayan Kocakulak, kitabının tanıtımı için katıldığı bir televizyon programında aşırı stresten beyin kanaması geçirdi. Kocakulak yoğun bakımda tedavi altına alınırken yapılacak imza günü ve kokteyl de iptal edildi.


Öte yandan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç de Nazmiye Kocakulak ile çocuklarına yardım eli uzatmış ve maddi manevi destek sağlamıştı. Nazmiye Kocakulak 2013’te Sarıyer Belediyesi tarafından düzenlenen “Çevre ve İnsan” konulu konferansta konuşmak üzere Sarıyer’e gelen CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey’e de içinde bulunduğu zor yaşamı gözyaşları içinde anlatmıştı.
(Tuncay DAĞLI-Kent Yaşam)


 
Editör: Haber Merkezi