IĞDIR-Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu,Iğdır Üniversitesi , Iğdır Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği,Iğdır Azerbaycan Evi Derneği ve Asimder tarafından ortaklaşa 1990 yılında yaşanan katliamda hayatını kaybedenleri anmak için Iğdır Üniversitesi Karaağaç kampusunda anma programı düzenlendi. Türkiye ve Azerbaycan'da şehit düşenler için Kuran-ı Kerim okunup, duaların edildiği programa, Iğdır Valisi Enver Ünlü, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, , Iğdır Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği Başkanı Ziya Zakir Acar, Iğdır Azerbaycan Evi Derneği başkanı Serdar Ünsal, Iğdır Üniversitesi rektör vekili Prof.Dr.Selim Erdoğan,Ak Parti İl başkanı Ahmet Tutulmaz,MHP İl başkanı Ersoy İçer,Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu Iğdır il temsilcisi Behbud Gadalı,Asimder başkanı Göksel Gülbeyi, ile vatandaşlar katıldı.

‘MASUM İNSANLAR ÖLDÜ’

Programda Vali Enver Ünlü ,Kars başkonsolosu Nuri Guliyev, Iğdır Üniversitesi rektör vekili Prof.Dr.Selim Erdoğan ,Ziya Zakir Acar ,Serdar Ünsal,Göksel Gülbey, Telman Kasımov, ve Elçin Zamanov birer konuşma yaparak 20 Ocak olaylarının tarihsel sürecini anlattılar.

Iğdır Valisi Ünlü, programda yaptığı konuşmada, “20 Ocak 1990 Katliamı Sovyetlerin Bakü’ye girdiği bir tarihtir. Bütün şehitleri rahmetle anıyorum. Bu olaylarda masum insanlar öldürülmüştür.Bağımsızlık isteyen Sovyet işgalinin sona ermesini isteyen masum silahsız insanlara tanklarla saldırılmış insanlar şehit edilmiştir.Türk Milleti, Azerbaycan Türkü, iki ayrı devlet ama tek milletiz. Bu katliamı unutmayacağız. Birlik içinde olacağız. Ülkemizde de Cumhurbaşkanımızın dediği gibi,”Tek devlet, tek bayrak, tek vatan” için çalışacağız. Biz Türk milleti olarak Bakü'de 20 Ocak'ta yaşanan bu katliam nedeniyle bizim içimiz, yüreğimiz yandı. Başta Bir kere Yükselen bayrak bir daha inmez diyen Mehmet Emin Resulzade ile Mustafa Kemal Atatürk ve bütün şehitlerimizi rahmetle anıyorum” dedi.

‘HALKIMIZI KATLETTİLER’

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev de 1990 yılının 13 Aralık tarihinde Bakü'ye özel bir birlik getirildiğini hatırlattı.Bu özel birliğin çoğunun Ermeni asker ve subaylardan oluştuğunu anımsatan Guliyev, "O birlikler rastgele ateş açıp sivil insanlarımızı, halkımızı katlettiler. Katletmekten zevk aldılar, sindirmeye çalıştılar ama başaramadılar. Halkımız ayaklandı, özel birlikler olsa da onlara karşı koydu. Silahın üstüne silahsız gittiler..20 ocak katliamından 28 yıl geçiyor.Bu katliam unutulmamalıdır.Yeni yetişen gençlerimize bu katliamları anlatmalıyız.Ermeniler her alanda Türk düşmanlığı yapıyor. Sarkisyan gençlere sizin göreviniz Ağrı dağını Türk topraklarını almaktır. ”diyerek hedef gösteriyor. İnşallah büyük Turan devletini kurduğumuzda bütün sıkıntılar bitecektir"şeklinde konuştu.

‘İLK HABERİ IĞDIR’DA YAPTIK’

Iğdır Üniversitesi rektör vekili Prof.Dr.Selim Erdoğan’da konuşmasında 20 Ocak olaylarına değinerek,20 Ocak 1990 Azerbaycan’da yas günüdür.Çünkü masum insanlar öldürülmüştür.Sovyetlerin yaptığı bu katliamı unutmayacağız.”dedi. Iğdır Azerbaycan Evi Derneği başkanı Serdar Ünsal’da “20 Ocak olayları Sovyetlerin tarihine kara bir leke olarak geçmiştir. Tek suçları bağımsızlık, hürriyet istemekte olan silahsız insanlar şehit edilmiştir. Türk Milleti olarak biz bunu unutmayacağız. Unutturmayacağız. Azerbaycan Türkleri bayraklarını bayrak, topraklarını vatan yapmak için can vermiştir. O tarihlerde Bakü ve Azatlık radyosunu dinleyerek olayları Türk ve dünya basınına geçtim. İlk mitingi de o tarihte Iğdır da yaptık sonrada Türkiye’ye yayıldı”şeklinde konuştu.

‘AZATLIĞA GİDEN YOLU AÇTI’

Ziya Zakir Acar ‘da konuşmasında şunları söyledi:”Karanfilin ağladığı o buz gibi Ocak gecesinde, Sovyet Kremlini gücünü son bir kez bağımsızlık kavgası veren Azerbaycan Türk’ünün üzerinde denemek istemiş, Azatlık Meydanı’nda özgürlük için mücadele edenlerin kanları ile sokaklar kan gölüne dönmüş, kan rengindeki karanfiller şehitlerin üzerini kırmızı bir örtü gibi sarmıştı.Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazanmasına giden yol, birçok bağımsızlık mücadelesinde olduğu gibi çok zorlu ve kanlı engellerin aşılmasıyla ortaya çıkmış. Bu tarihlerin içinde en önemlisi bugün 28. yılı hüzünle anılan kanlı 20 Yanvar (Ocak) hadiseleridir. Zira 20 Ocak 1990 gecesi meydana gelen acı olayların ardından baş veren gelişmeler 1991 yılında azatlığa giden yolu açmıştır.”

‘TESADÜFİ BİR OLAY DEĞİL’

Telman Kasımov, ve Elçin Zamanov’da yaptıkları konuşmada “20 Ocak olayı tesadüfi bir olay değildir. Rusların Ermenilerle birlikte hazırladıkları bir olaydır. Ama başarılı olamadılar. Azerbaycan’ın bağımsızlığını engeliyemediler. Bağımsız milli İslami Türk devletinin kurulmasını önleyemediler. Ermeniler Türk varlığından hep rahtsız olmuşlardır. Ve katliam yapmışlardır. Bugün Ermenistan da bütün Türk varlığı yok ediliyor. Iğdır Ünveristesinde dil bölümü açılmalı Ermenice dili gençlerimize öğretilmelidir. Çünkü Ermeniceyi bilmek tarih arşivlerinde Ermenilerin gerçek yüzünü yaptıkları katliamları belgeleri ili ortaya çıkarmak demektir.Her alanda Ermenilerin Türk düşmanı olduklarını anlatmalıyız ”dediler. Konuşmaların ardından katılımcılara "Kara Ocak" konulu slayt gösterisi izletildi.

Kent YAŞAM

Editör: Haber Merkezi