Ekonomi kötü demek yasakdı . O yüzden; Elektrik faturasını ödeyemeyen,  bakkal borcunu kapatamayan, ekonomik sıkıntılarla peş peşe intahar edenlerin duyulduğu gün, gündem hemen değiştiriliyordu.

Televizyonlarda ; Türkiye’de her gün kaç kişi milyoner olmuş, kaç kişi daha zengin olmuş haberleri veriliyordu. “DÜNYANIN EN ÖZGÜR MEDYASI BİZDE” demişlerdi ya ondan...

Bir baba liseye başlayan oğluna pantolon alamadığı için, bir başka baba iş bulamadığı için yaşamlarına son veriyordu.

 Biri “Çocuklarıma bakamayacaksam neden yaşıyorum ki” bir diğeri “ Başka çarem yoktu, 9 aydır iş bulamıyorum” diye not bırakıyordu.  Aynı günlerde gazetelerde şu notlar vardı; “ENFLASYON AZALDI , YILLIK BAZDA ENFLASYON GERİLEDİ”  deniliyordu. İşsizlik azalmıştı haberini izleyenler bu intahar edenlerin hep kişisel sıkıntıları olmalı diye düşünüyorlardı. Nedense hepsinin ortak yanı ekonomik buhran olmasına rağmen yinede sebep bu değildi. Yoksa balda bademde yaşıyorlardı. Televizyonda da memleket öyle görünüyordu. Pahalılığın suçlusu köşedeki bakkalla, mahalledeki marketti. Sandıklarda bekletiyorlardı kirazları falan... Yoksa ucuzdu her şey. Sürekli şikayet ediyordu bu nankör insanlaaar. Memleket de kötü giden her şeyi söylemek yasak olduğuna göre; Bunlar gidişatı nerden duyuyorlardı? Bire bir böyle sıkıntılar yaşıyor olamazlardı. Her şey bu kadar yolunda giden memlekette , niye ölsündü insanlar?

Ekonomik sıkıntı ve borçlardan dolayı cinnet geçiren vatandaşların haberleri ile aynı anda “EKONOMİ ŞAHA KALKTI” deniliyordu. “REFAH HALKA YAYILDI, ADİL PAYLAŞIM ÖNDERİ OLDUK”

Nasıl bir adil paylaşımsa; Üniversitedeki evladını okutmak için kâğıt toplayan babadan, PTT’de maaş kuyruğuna girip hem aylık hem çocuk başına para alan Suriyeli mülteci babaya kadar tam bir adil paylaşım vardı.

Semt pazarlarında gündüz mülteciler poşet poşet alışveriş yapıyor, akşam saati pazar toplanırken memleketimin vatandaşı kalanları alabiliyordu. Her yönden adil paylaşım vardı.

 “İNSANI MERKEZE ALDIK“ dediler. “MERKEZDE VATANDAŞ VAR”

 Muğla’nın Bodrum ilçesinde meydanda kendini yakan adam mıydı merkezde olan? Sesini duyan yoktu vatandaşın , kendini yaktı. Sanırım merkezde olduğu içindi...

 İflas ettim demekte KHK ile yasaklandı. Onun yerine konkordato ilan edebilirsiniz denildi.  Mesela Gold Bilgisayar, Hotiç , Keskinoğlu, Metro Real Hipermarketler zinciri vb. yüzlerce işçi çıkardı, mağzalarını kapattılar, hisselerini sattılar ama iflas etmediler. Çünkü ülkede ihracat rekorları kırılıyordu. Hani bize ithalat rekorları kırıyormuşuz, ithalat bağımlısıymışız gibi geliyordu ama yanılmışız. Doğru düzgün haberleri takip etsek, göreceğizki memleket düz uçuşta bile değil, tırmanışta...

Olmayanı olmuş, olanı yokmuş gibi göstermekten, insanların dengesini bozdular. Yaşayıp gördüklerimizle borazan medyadan izlediklerimiz arasında ters yüz oluyoruz.

Milletin sorusu neeee, sizin verdiğiniz cevaplar ne?  Hababam sınıfını teftişe gelen müfettiş gibi hissediyoruz kendimizi.

-Adın ne?

-Hz Şaban

-Kaç yaşındasın?

-1453

-Romayı kim yaktı?

-Anam

-Senin anan kim?

-Kanun-i Sultan  Süleyman

Bizim duyduğumuz cevaplardan  farkı yok di mi?

İşte bu yüzden gündemi yazıp , başlığı böyle attım.  Maksat alışmış olduğumuz dengemiz bozulmasın.

Zengin kız, fakir oğlan...

EVRİM TOK