Anksiyete bir diğer adıyla kaygı bozukluğu psikolojik bir rahatsızlıktır. Günlük hayatımızda ara sıra anksiyete yaşamak normal bir durumdur hatta gereklidir. Çünkü gerekli olan kaygı hissedilmeye başlandığında nefes alışverişi ve kalp atışı hızlanarak kaslara daha fazla oksijen gitmesi sağlanmaktadır. Doğal olarak da vücut tehlikeli durumlara kendini hazırlamış olur. Ancak bu hissi sık ve yoğun olarak yaşayan kişilerin günlük aktiviteleri olumsuz etkilenebilir. Anksieyetesi olan kişiler çoğu zaman endişeyi yoğun bir şekilde hissettiklerinin farkındadır lakin kendilerini kontrol edemez ve sakinleşemez. Özellikle çocukluk çağında yaşanan travmatik olaylar, beyindeki korku işleme mekanizmaları hassasiyete yol açar ve stres unsurlarına karşı fazla duyarlı olmaya başlar.

Peki nedir anksiyete belirtileri?

Belirtiler kişiden kişiye değişir fakat panik, endişe, nefes darlığı, terleme, kalp ritmi bozukluğu, ağız kuruluğu ve odaklanma sorunu gibi belirtiler tüm hastalarda görülür. Aynı zamanda kalp hastalıkları, obezite ve diyabet gibi hastalıklara da yakalanma riskini arttırabilir.

Anksiyete tedavisi çok kısa bir zaman diliminde olumlu yanıtlar veren bir tedavidir. Bilişsel davranışçı terapi anksiyete tedavisinde kullanılan çok etkili bir psikoterapi yöntemidir. 5-6 seanstan sonra hastalar artık anksiyetelerini kontrol altında tutabilir. Son olarak ise ankisyeteye neden olabilecek psikolojik hastalıklar tanılanırsa anksiyeteyle birlikte bu hastalık da tedavi edilmelidir.

PSİKOLOJİK DANIŞMAN

ERGİN EMİN YÜKSEL