Dünyaca ünlü Azerbaycanlı yönetmen Elçin Musaoğlu, "Dünyanın her yerinde okuyup gelen gençler, milli Azerbaycan sinemasının oluşmasında rol oynayacak" dedi.

Usta yönetmen söyleşide, kariyerini ve sinemaya dair bilgi ve tecrübelerini anlattı.

GÖBEĞİNİN KANI NEREYE DÜŞMÜŞSE ORASI SENİN VATANINDIR

Sanatçıların kendi topraklarıyla ve coğrafyalarıyla olan ilişkilerinin önemli olduğuna değinen Azerbaycanlı yönetmen Elçin Musaoğlu, "Toprak çok önemlidir. Bizde bir laf vardır, 'Çocukken göbeğinin kanı nereye düşmüşse orası senin vatanındır’ diye. Sanatçının bir ayağının kendi toprağında olması gerekir. Doğduğum toprağa ve halka yakın olmalıyım, elinden tutmalıyım. Yaptığımız işler, sevgiyi ve hakikati çağırırsa evrenseliz demektir" dedi.

YÖNETMENDE HERŞEYDEN BİRAZ OLMALI

Musaoğlu, yönetmen olmak isteyen gençlere de tavsiyelerde bulundu;

"Yönetmen olmak istiyorsanız çok fazla okuyacaksınız. Büyük üstatların kitaplarını okuyarak onların tecrübelerini, kendi tecrübeleriniz yapacaksınız. Film kitaptır, görüntülü kitaptır. Yönetmenlerde her şeyden biraz olmalı. Bu yüzden de çok okumaları gerekir. Ben hep kendi hikâyelerimi çektim. Başkalarının hikâyelerine hürmetle yaklaşırım ama benim olmadığı için kullanmam" şeklinde konuştu.

MİLLİ AZERBAYCAN SİNEMASI  OLUŞUYOR

Azerbaycan'da sinemanın durumunu anlatan Musaoğlu, "Sovyet Dönemi'nden sonra baskı kırıldı. Birinci Karabağ Savaşı'ndan sonra başka bir sinema dönemi başladı. Benim umudum gençlerde. İkinci Karabağ Savaşı ile gençleri yeniden tanıdım. Şahadete bu kadar sevgiyle gitmek... Her birinin hikâyesi bir film. Hepsi yeni bir edebiyat ve sinema yarattılar. Dünyanın her yerinde okuyup gelen gençler, milli Azerbaycan sinemasının oluşmasında rol oynayacak. Her biri başka bir renk oluşturacak. Bizim gençlerden biri Paris'te Cannes Film Festivali'nde, bir diğeri Oscar'da başarılar elde etti. Azerbaycan sinemasında iyi şeyler oluyor. Nereden gelip nereye gideceklerini bildikten sonra her şey çok iyi olacak" dedi.

TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Elçin Musaoğlu, Azerbaycan'ın Karabağ zaferi ile ilgili de,"Bütün Azerbaycanlılar gibi ben de çok mutluyum. Kardeş Türk halkına, Türkiye'ye çok teşekkür ediyoruz. Sizin yardımlarınızla düşmanı topraklarımızdan kovduk" ifadelerini kullandı.

KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi