Süreç, 2019 yılının Kasım ayında kat maliklerinin 54’e 54 oyuyla kentsel dönüşüme karar vermesi ile başladı. Ardından Büyükçekmece Belediyesi bünyesinde oluşturulan Kentsel Dönüşüm Danışma Masası’na başvuran kat malikleri, belediyeden kendilerine güvenilir bir firma ile belediye güvencesi altında anlaşabilmeleri için yardım talep ettiler. Oluşturulan dosya ile belediyenin İmar Müdürlüğü proje için talep kâr olan firma ile konut sahiplerini bir araya getirdi.

Bugün yıkımına başlanılan 54 konut, 110 konut olarak yeniden inşa edilecek. Bu projenin sadece ilk etabı olacak ve etaplar pey der pey tamamlanacak. 750 konutluk site kentsel dönüşümle yeniden yapılarak konut sahiplerine teslim edilecek. Projenin en fazla 2 yıl içinde tamamlanması bekleniyor.

Yıkım ekipleri ile birlikte çalışmaları izlemek üzere mahallede bulunan Büyükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Kazancı gazetemize verdiği bilgide şunları söyledi;” “Bugün burada yıkımı gerçekleştirilen binalar Hilal 86 denilen bölge olarak biliniyor.. Adını 1986 yılında yapılmaya başlanmış olmasından alıyor.1990/91 yılında tamamlanarak oturuma geçilmiş bir sitedir. Yaklaşık 710 bağımsız bölümden oluşuyor. Bu ilk adadaki toplam 9 blokta 54 daire bulunuyor. Öncelikle vatandaşlarımız buraya riskli yapı raporu aldılar. Ardından belediyemizin oluşturduğu kentsel dönüşüm masasına müracaat ettiler. Projeyi üstlenen SARYAP Yatırım A.Ş , BAHAS Holding VE FKH A.Ş, inşaat şirketleri  yetkilileri,mümkün olan en kısa sürede bitirip, hak sahiplerini güvenli ve yepyeni konutlarıyla buluşturacaklarını taahhüt ettiler. Büyükçekmece Belediye Başkanımız Sayın Hasan Akgün, kentsel dönüşüm ve deprem tedbirleri hususunda çok hassaslar ve tüm projeleri bizzat yakından takip ve tetkik ediyorlar. Bu çalışmalarla Büyükçekmece’de deprem yönetmeliğine uymayan veya hasar tespit edilen bir tek bina kalmayacak. Büyükçekmeceliler korkusuz, güvenle yaşamlarını sürdürecekler.”

Projeyi tamamlayacak üç şirketten biri olan Saryap Yapı’nın sahibi Mimar Emre İskender, 11 Yıllık bir şirket olduklarını, daha önce de böyle büyük projeler gerçekleştirdiklerini belirterek, bu proje ile kat maliklerine otoparklı, güvenlikli ve konforlu daireler inşa edip ,tam mutabakatla sağlanan anlaşma ile ilk etapta yıkılan 54 dairenin yerine yaklaşık 100 daire teslim edeceklerini söyledi.

Sitenin yöneticisi Ağa Ağababa ise; kentsel dönüşüm için aldıkları kararın tüm kat maliklerinin tamamının mutabakatı ile alındığını belirterek, Büyükçekmece Belediyesi’ne kendilerine yol gösterici olması ve güvende hissettirmesi sebebiyle teşekkür etti.

Yıkımı izleyen kat malikleri, bu konutlarda hatıralarının olduğunu belirterek; burada çok uzun yıllar yaşadıklarını, ancak hasarlı raporu alındığı için güvenlik korkusu nedeniyle kentsel dönüşüme karar verdiklerini, çok fazla Kat maliki olmasına rağmen oy birliği ile bu kararı aldıklarını ifade ettiler.

KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi