İlçede yeşil alanlarda tarımsal üretimin hız kazanması amacıyla çalışmalarını yürüten Büyükçekmece Belediyesi, bilimsel tarımın yaygınlaştırılması için çiftçilere eğitim imkanı sağlamasının yanı sıra kent tarımın yaygınlaştırılması için de öncülük ediyor. 6 ay önce başlatılan kent bostan uygulaması kapsamında Murat Çeşme Mahallesi’nde belediyeye ait yeşil alanı mahalle halkına tahsis edilerek arazide tarım yapılmasına yönelik olarak vatandaşların tüm ihtiyaçlarını karşılandı. Uygulama kapsamında mahalle halkına, sebze fidesi, tohum ve solucan gübresi dağıtılan bölgede 6 ay sonra ilk hasadın heyecanı yaşandı. Muratçeşme Kent Bostanı’nda gerçekleştirilen hasat etkinliğinde Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün Mahalle halkı ve çocuklarla birlikte sebze meyve topladı.

AKGÜN: BUGÜNE KADAR KENT TARIMI ADINA PEK ÖRNEK GÖSTEREMEDİLER

Belediye Başkanı Akgün, projenin yaygınlaştırılacağını ve kent tarımı projesine büyük önem verdiklerini belirterek “İstanbul’da bugüne kadar bize kent tarımı adına pek örnek gösteremediler. İlçe belediyelerinin tarım müdürlükleri de yoktu. Yaklaşık iki yıldan beri tarım müdürlüklerimiz kuruldu. Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’da başlatmış olduğu kent tarım politikaları doğrultusunda kent tarımı alanındaki gelişmeleri birlikte yürütmek hepimizin bir bakıma görevi haline geldi. Çünkü vatandaş müthiş şekilde memnun.  Büyükçekmece’de avantajımız şu; kişi başına düşen yeşil alan 124 metre kare civarında. Bir buçuk yılda çok iyi sonuçlar aldık.” dedi.

"VATANDAŞ HER TÜRLÜ İHTİYACINI BURADAN KARŞILIYOR”

Büyükçekmece’de bulunan 24 mahallenin tümünde parkların ve yeşil alanların tamamını plan dahiline aldıklarını belirten Akgün, “Bazı pasif yeşil alanların tamamını kent tarımına ayırıyoruz. Bazı büyük parkların da belli kısmını bölüp o bölümde oturup yaşayan önce ev kadınları, emekliler, dul, yetim ihtiyacı olanlara veriyoruz. Burayı biz 6 ay önce verdik. Şimdi geldim. Gördüğüm manzara vatandaş her türlü ihtiyacını buradan karşılıyor. Hanımlar ile konuşurken bana çok enteresan bir şey söylediler. Bakın bu mahalledeki hanımlar bu bahçeleri ekiyorlar, biçiyorlar. ‘Bu bahçeler sayesinde artık biz pazara gitmiyoruz. Hiçbir pazara gitmiyoruz.’ diyorlar. Patlıcan, biber, domates, fasulye, mısır, kavun, karpuz ne ararsanız hepsini üretmişler. İçinde bir gram suni, fenni gübre yok. Su, toprak ve Büyükçekmece’deki koyunların, keçilerin veya diğer hayvanların gübrelerinden istifade ediyorlar. Kent tarımının mahalle bazına indirilmesinin çok tipik bir örneğini Büyükçekmece’de herkes görebilir.” ifadelerini kullandı. KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi