Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi Abidin Dino Salonu’nda düzenlenen toplantıda Türkiye ve İstanbul’un değeri olan Şişli başta olmak üzere Beşiktaş, Kağıthane, Sarıyer, Beyoğlu gibi yakın ilçelere önemli sağlık hizmeti sunan Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin akıbetinin ne olacağı sorularak, hastanenin Şişli’de kalma talebi bir kez daha vurgulandı.

Moderatörlüğünü Şişli Kent Konseyi Başkanı Şükran Eroğlu’nun yaptığı,  Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat,  Beşiktaş Kent Konseyi Başkanı Firdevs Koroğlu, İstanbul Tabib Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nazmi Algan, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Esin Köymen, TMMOB Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ülgen Şendil, SES Şişli Şube Eşbaşkanı Abuzer Aslan konuşmacı olarak katıldığı basın toplantısında ulaşılabilir sağlık hizmeti için Etfal Hastanesi’nin yerinde yenilenmesi gerektiği bir kez daha dile getirildi. Toplantıya ayrıca CHP Şişli İlçe Başkanı Av. Tamer Özcanlı ve çok sayıda partili de katıldı. 

‘Şişli’nin Etfalsiz kalması en önemli sorunumuz’

Şişli’de Cemil Taşçıoğlu Hastanesi’nin dışında başka bir hastanenin kalmadığını belirten Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, ‘Maalesef bugün ilçemizin ve Beşiktaş, Kağıthane, Sarıyer başta olmak üzere çevre ilçelerin de hizmet alabileceği, sağlık hizmeti ihtiyacını karşılayacak önemli bir kurumumuz deprem bahanesiyle başka bir yere taşındı. İlçemizde sağlık sistemi çökme noktasına geldi. Okmeydanı hastanemiz ilçemizin sağlık yükünü kaldıramamaktadır. Seyrantepe’ye taşınan hastanemize ulaşım da son derece sıkıntılıdır. Şişlili komşularımızın en önemli sorunlarından biri Şişli’nin Etfalsiz kalmasıdır. Şişli’nin yerinde kalmasının en büyük savunucusu olduk. Bu konuda yürütülen tüm çalışmalara destek vereceğiz. Bugün Beşiktaş Belediye Başkanımız Rıza Akpolat’ da aramızdadır. Şişlimizin çınarı Etfalimizin yerinde kalmasını talep ediyoruz. Dayanışmayla güçlüyüz diyor hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyoruz’ dedi.  

‘Beşiktaş’ın da Şişli Etfal’e ihtiyacı var’

Toplumun ihtiyaçları gözönünde bulundurularak bazı kararların verilmesi gerektiğini belirten Beşiktaş Belediye Başkanı Razı Akpolat ise yaptığı konuşmasında, ‘122 yıllık tarihi olan savaşlarımızda sığınak ve çocuk hastanesi olarak kurulmuş bir hastanemizden söz ediyoruz. Trajikomik bir durum var ortada. Deprem riski var diye boşaltılmak istenen bir bina İstanbul Sağlık Müdürlüğü tarafından taşınmak isteniyor. Toplumun ihtiyaçlarına yanıt vermekten uzak bir anlayışla mücadele etmek zorunda kalıyoruz. İçinde bulunduğumuz ekonomik durum, yerel yönetimlerin tanımı başta olmak üzere neredeyse herşeyin içi boşaltıldı. Beşiktaş Şişli Etfal Hastanesi’nin kapatılmasından en çok etkilenen ilçelerden biri olmaktadır. İlçemizde bulunan bir tek kamu hastanesi var o da Sait Çiftçi hastanesidir. Bu hastanemiz maalesef tam teşekküllü sağlık hizmeti almamız konusunda yetersiz olan bir hastanemizdir.  Şişli Etfal ile ilgili alınacak bir taşınma kararı bizi de olumsuz yönde etkileyecektir. Şunu herkesin bilmesini isteriz ki Beşiktaş’ta her türlü rant projesinin karşısında olacağımız gibi Şişli Etfal dayanışmasıyla da bütün süreçlerde birlikte olacağız. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlayıroz’ diye konuştu. 

‘Hastanemiz için mücadelemizi aralıksız sürdüreceğiz’

Şişli Kent Konseyi Başkanı Şükran Eroğlu, ‘Tam bir eğitim ve araştırma hastanesi olan Etfal, Şişli ilçemizin kültürünün ana öğelerinden biri olmuştur. Bize tarihimizden miras kalmıştır. Kuşaktan kuşağa aktarılan hemen her Şişlili’nin anısında yer alan bir kurumumuzdur. Şişli Kent Konseyi olarak halkın sağlık hakkının gasp edilmesine göz yumamayız. Şişli için sesimizi yükseltmezsek sağlık haklarından tamemen mahrum kalırız. Hastanemiz depreme dayanıklı hale getirilerek yeniden yerinde hizmet versin diyor, hepinizi saygıyla selamlıyoruz. 

‘Şişli Etfal Şişli’de güzel’

Beşiktaş Kent Konseyi Başkanı Firdevs Koroğlu ise, Şişli Etfal’in Beşiktaşlılara önemli hizmetler veren bir kurumu olduğunu belirterek, ‘İstanbul’da yaşayıp da hangimiz en az bir kez Şişli Etfal’den hizmet almadık ki? 120 yıllık bir sağlık çınarı sadece Şişlililerin değil Beşiktaş halkının da sağlık hizmeti gördüğü önemli bir kurumdur. Çoğumuz Beşiktaş’tan gelip bu önemli hastanemizden hizmet alıyoruz. Hastanemizin önemi Şişli ile aynı değerdedir bizim için. Sağlık hizmetini halkın ayağına götürmek devletin göreviyken ülkemizin en seçkin ve donanımlı hastanesinin tasviye edilmesi sosyal devlet anlayışıyla bağdaşır mı? Hepimizin ücretsiz sağlık hakkı vardır. Şişli Dayanışmasına teşekkür ediyorum. 

‘Hastanenin ne olacağını kimse bilmiyor’

İstanbul Tabibler Birliği Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nazmi Algan ise yüzlerce dokturun yetişmesinde önemli bir rolü olan Şişli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bakıma ihtiyacı olan bir hastane olduğunu ancak yerinde yenileme yapılarak hizmete devam edebileceğine değindi. İlgili tüm kurumlarla görüştüklerini ve hastanenin akıbetiyle ilgili net bir yanıt alamadıklarını belirten Algan, ‘Maalesef Sağlık Bakanı bile bugün hastanenin geleceğinin ne olacağı ile ilgili bir bilgisi yok. Hastanenin yerinde yenilenmesi talebinizi destekliyor her zaman yanınızda olduğumuzu belirtiyoruz. ’ dedi

‘Hastane yerinde yenilenebilir’

TMMOB İstanbul Büyükkent Şubesinden Tores Dinçöz ise Törez,Şişlililerin haklı talebinin her zaman yanında olacaklarını belirterek, İstanbul Büyükkent Şubesi olarak her zaman yanında olacağız. Gelinen noktada görüyoruz ki 1960 Anayasası’nda var olan kolay erişim hakkının bugün kaldırıldığını görüyoruz. Deprem bahanesiyle hastanenin yerinden taşınmasının kabul edilebilir bir gerekçesi olamayacağın vurgulayan Dinçöz, ‘ Şişli Etfal yerinde dönüştürülebilir. Okmeydanı hastanesi yerinde yenilendi. En fazla iki yıl içinde Şişli Etfal yerinde yenilenebilir.  Hatta buranın yenileme işini ilçe belediyesi de yapabilir. İstanbul Halkı da hastanesini yeniler. Yenilemeyeceği bir şey vardır o da ranttır. Bizim Şişlili halkımıza söyleyeceğimiz hastanenize sahip çıkın ve kararlılığınızdan vazgeçmeyin. Bu konuda her zaman yanınızda olacağız’ diye konuştu. 

‘Kamu yararına aykırı bir karar verilemez’

Nüfus ve ihtiyaçlar göz bas alınarak planlama yapılması gerektiğini vurgulayan Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ülgen Şendil, ‘Eğitim ve sağlık gibi hizmetleri karşılayacak sosyal donatı alanları birimler bazı kriterler baz alınıp bir sistem içinde dağıtılır. Burada en önemli kriter kamu yararıdır. Kamu yararına aykırı bir karar verilemez. Temel hakkımız olan sağlık hizmetine erişilebilirlik açısında bu hizmete ulaşım hakkımız elimizde olur. Şişli Etfal Hastane’sinin taşınmasıyla Şişli’de derin bir boşluk oluştu. Üstelik çevre ilçelerin de sağlık hizmeti aldığı bir yer. Bu gerçekler gözardı edilerek verilen bir kararla bu kriterlerin işlevini yitirdiğini görüyoz. Kent merkezinde rant sıfatını hatırlatın bir durum ortaya çıkıyor. Hastane yapılmayacaksa buraya ne yapılacak. Bunu bilmiyoruz. Sağlık fonksiyonu devam edecek mi bunu bilmiyoruz. Başka bir özelleştirmeye konu olacak ve kamunun elinden çıkma durumu mu söz konusu olacak? Afet ve olağanüstü hallerde de erişim kolaylığı açısından hizmet alabileceğimiz bir yerdeyken bu kadar uzağa taşınmasıyla yaşanacak sorunlar ortadır. Bu yüzden Şişli Etfal Hastanesi’nin yerinde yenilerek hizmete devam etmesini doğru buluyor yanınızda olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz’ şeklinde konuştu. 

‘Sağlık çalışanlarının mağduriyetleri görülmüyor’

SES Şişli Şube Eşbaşkanı Abuzer Aslan ise sağlık emekçilerini yaşayacağı sorunlar göz ardı edilerek böyle bir kararın verildiğini ve çok sayıda mağduriyetlerin yaşanacağını belirterek, ‘Çayırbaşı’nın ve çevresinin hastaneye ihtiyacı vardır ama Şişli’nin de hastaneye ihtiyacı var. Sağlık emekçilerinin ruh hallerini düşünebiliyor musunuz? Bir an da sizi alıp hiç tanımadığınız bir yere taşıyorlar. Biz sağlık emekçileri olarak mutlaka hastane olması gerekiyor diyoruz. Ama bu şekilde değil. Okmeydanı Hastanesi’nde acil vaka sayası 5000 ulaştı. Oradaki arkadaşlarımız artık çalışmak istemiyor. Sağlık emekçilerine hiç danışılmadan böyle bir karar verilmesi ciddi sıkıntıları da beraberinde getirecektir. Hastanenin akıbetinin ne olacağı bilinmiyor. Sağlık emekçileri olarak hastanemize sahip çıkıyoruz’ dedi. 

Toplantıya katılanların ‘Sağlık Hakkıma Dokunma’, ‘Susmayacağız, durmayacağız, mücadeleye devam edeceğiz’, ‘Şişli Etfal Kapatılamaz’, ‘Etfal’i geri istiyoruz’  şeklinde sloganları ve alkışlarıyla basın toplantısı sona erdi.  FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM 

Editör: Haber Merkezi