Türkiye’nin en önemli endüstriyel kültür miraslarından biri olan Kadıköy’deki tarihi Hasanpaşa Gazhanesi, İBB tarafından yapılan restorasyonun tamamlanmasının ardından, görkemli bir törenle açıldı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun açılışını yaptığı törene, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, siyasi partilerin ilçe temsilcileri, İBB Meclis Üyeleri, Gazhane gönüllüleri ve Kadıköylüler katıldı.

“İSTANBULLULAR İÇİN YENİ BİR SOSYOKÜLTÜREL VE SANATSAL MERKEZ OLMAYA HAZIR”

Program, İBB Genel Sekreter Yardımcı Mahir Polat’ın Hasanpaşa Gazhane binasının tarihini ve restorasyonu tamamlanarak Müze Gazhane'ye dönüşüm sürecini anlatmasıyla başladı.  Polat, Hasanpaşa Gazhanesi’nin geçmişte İstanbul’un, başta aydınlatma için olmak üzere yakıt ihtiyacının karşılandığı önemli yapılardan biri olduğunu, bundan tam 130 yıl sonra İstanbullular için yeni bir sosyokültürel ve sanatsal merkez olmaya hazır olduğunun altını çizdi.

İMAMOĞLU: HASANPAŞA GAZHANE ARTIK KÜLTÜRE, SANATA, BİLİME IŞIK TUTACAK

Kadıköy’e kazandırılan tesiste iklim ve karikatür müzesi, çocuk bilim merkezi, sergi alanları, tiyatrolar, kütüphaneler, oyun ve etkinlik alanı ile diğer sosyal alanların yanı sıra iklim krizi temalı kalıcı sergi, atölye binası, restoran, kafe gibi yapılar yer alıyor. Toplam 32 bin metrekarelik alanı kapsayan tesisin açılışında konuşan Ekrem İmamoğlu tesisin kültüre, sanata, bilime ışık olacağını ifade ederek  “130 yıllık endüstri mirasımızın bu güzel başlangıcını,  Hasanpaşa Gazhanesi’ni bugün kültür sanat yaşamına katmanın keyfini ve gururunu yaşıyoruz. Yıllar boyu İstanbul’a enerji ve ışık veren gazhane, bundan sonra İstanbulluların kültürel ve sosyal hayatına ışık tutacak. Sosyal hayatın merkezi haline geleceğine, Kadıköy’den İstanbul’a herkesin ilgisine mazhar olacağına şimdiden inancım çok yüksek.  Bu mücadeleye dünden bugüne emeği geçmiş,  bu sürece katkı sunmuş herkese teşekkür ederim.” dedi.

İMAMOĞLU TOPBAŞ’I UNUTMADI

Gazhanenin dönüşümü sürecinde kıymetli mücadeleler verildiğine vurgu yapan İmamoğlu, projeyi başlatan eski İBB Başkanı merhum Kadir Topbaş’ı da unutmadı. “Bu süreci başlatmasından dolayı, rahmetli Topbaş'a da teşekkür ediyorum” diyen İmamoğlu, “Daha sonrasında göreve geldiğimizde, kaba inşaatı büyük oranda tamamlanmış olan ve açıkçası süreci belirsiz halde bulduğumuz o dönemin genelde yaşadığımız, bütçe ve imalat dengesi sıkıntısını da kısa sürede aşarak, işi hızlandırdık. Ve gerçekten değerli bir yeni vizyonla ve planlamayla Hasanpaşa Gazianesi'ni, bugün gördüğünüz kültür, sanat ve bilim kampüsüne dönüştürdük” ifadelerini kullandı.

ODABAŞI: GAZHANE HEM TARİHSEL HEM DE TOPLUMSAL BELLEĞİMİZDİR

Kadıköy ilçesinde böyle bir tesisin açılışından duyduğu memnuniyeti dile gideren Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı,  “Gazhane’nin, Kadıköy için bir müze, bir kültür merkezi olmaktan öte bir anlamı var. Gazhane, bizim hem tarihsel hem de toplumsal belleğimiz. 1993’ten beri kullanılmayan ama Kadıköylünün sürekli bir ilişki kurduğu, hatırında tuttuğu kocaman bir anı. İşlevi ve mimarisiyle bir dönemin tanığı. Bu bölgenin, yaklaşık 100 yıllık ateşi, ışığı Gazhane. 23 Haziran seçimleri sonrası, Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleşen köklü zihniyet değişimiyle birlikte, Kadıköy’ün de çehresi değişmeye başladı. Önce Kurbağalıdere’nin temizliği, Rıhtım projesi için ilk adımın atılması ve finalde Müze Gazhane’nin halkla buluşması, bütün bunların hepsi, zihniyet değişikliğinin en güzel işareti bize göre. Müze Gazhane’nin açılışıyla birlikte, yıllardır bu çileyi çekmek zorunda bırakılan Hasanpaşa’nın da çilesi bitecek, çehresi değişecek. Bizim mücadelemiz, yıllardır kendi halkını oyalayan, olanı oldurmayan zihniyetleydi. İşte o muhteşem zihniyet değişikliğinin sonunda, şimdi olmayanı olduran, 16 milyona hizmet şiarıyla yoluna devam eden bir Büyükşehir Belediye Başkanı var.” dedi.

MÜZE GAZHANE’NİN ÖZELLİKLERİ

İşletme imtiyazı Kültür AŞ tarafından devralınan bu endüstri mirası, bölge halkı ve akademik çevrelerin de büyük çabalarıyla, bir kültür sanat merkezine dönüşerek yoluna Müze Gazhane olarak devam edecek. Müze Gazhane’nin 32.000 metrekarelik yerleşkesi; 6 sergi/müze salonu, 2 tiyatro/konser salonu (Şehir Tiyatroları), Performans stüdyoları, Kütüphane, Kitapçı (İstanbul Kitapçısı), 3 yeme/içme alanı, Atölyeler, Ortak çalışma alanları ve Kapalı otoparka ev sahipliği yapıyor. KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi