Yaratıcı Çocuklar Derneği ve Samsung Electronics Türkiye iş birliğinde gerçekleştirilen Geleceğin Mucitleri Yarışması’nın bu yıl 7.’si düzenlendi.  Bu yıl Solve For Tomorrow ismiyle düzenlenen yarışmaya 56 şehirden 320 resmi ve özel okul katıldı. Yarışmaya gönderilen sunum ve projeler; Haliç Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Önder Küçükerman, Ankara Patent Bürosu Genel Müdürü Kaan Dericioğlu, Samsung Türkiye Pazarlama Şefi Ömer Barış Gökpınar, Yaratıcı Çocuklar Derneği Yürütme Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, Yaratıcı Çocuklar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Didem Çapa, Samsung Electronics Türkiye Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Sibel Hür, Hikaye Anlatıcı Barış Özcan gibi alanında uzman isimlerin oluşturulduğu jüri tarafından değerlendirildi.Bağcılar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi öğrencilerinden 13 yaşındaki Kerem Gelir’in başta panik atak olmak üzere nefes sorunu yaşayan bütün hastalıklarda kullanılabilecek “Paniğini Maskele” projesi ile birinciliğe uzandı.

GELİR: BANA İNANDILAR VE DESTEK OLDULAR

Elde ettiği başarıdan dolayı çok mutlu olduğunu söyleyen Gelir, “Panik atak insanların çoğunda olan bir rahatsızlık. Son zamanlarda virüsle daha da arttı. Umarım projeyi hayata geçiririm ve insanların işine yarayan bir iş ortaya koymuş olurum. İleride cihazın patentini almayı da düşünüyorum. Bu yolda bana yardım eden belediye başkanıma, hocalarıma ve aileme çok teşekkür ederim. Bana inandılar ve destek oldular” ifadelerini kullandı.

ÇAĞIRICI:  YARINLARDAN UMUTLUYUZ

Başarısından dolayı Kerem’i tebrik eden Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, “Enderunlu öğrencimiz Kerem, bilgisini, enerjisini kullanarak bilim alanında çok güzel bir adım attı. Projesi birçok hastaya umut olacak nitelikte. Böyle yavrularımız sayesinde yarınlardan umutluyuz. Geleceğe çok güzel bir dünya bırakacaklarına inanıyorum. Allah yolunu açık etsin. Başarılarının devamını diliyorum.” dedi.

CİHAZIN ÖZELLİKLERİ NELER

Proje hocası Ayşe Kara Aydın da Paniğini Maskele ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Panik atak halinde insanlar çok hızlı nefes alıp verdikleri için vücutta çok fazla oksijen miktarı artıyor. Buna bağlı olarak baygınlık veya baş dönmesi yaşanıyor. Yakınlarımdan da panik atak olanlar var. Onlardan biliyorum. Bu çalışmamda olası bir atak esnasında oksijen fazlalığına bağlı olarak gerçekleşen, bilinç kaybı veya baş dönmesi durumlarının önüne geçmeyi amaçladık. Nefes kontrolü yapan bir cihaz yapmaya kara verdik. Şimdilik prototipini oluşturduğumuz cihaz şu şekilde çalışıyor. ‘Panik atak anında kişi, maskeyi takıyor ve cihazın ekranından iletilen komutlara uyarak belirtilen sürede belirtildiği miktarda nefes alıp veriyor. Çok hızlı nefes almayı engelliyor nefes kontrolünü sağlıyor. İnşallah panik atak dışında nefes sorunu yaşanılan her hastalıkta bu cihaz kullanılabilecek.”

KENT YAŞAM

                                

Editör: Haber Merkezi