Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır:

Teknolojik gelişmelerle şekillenen dijital dünyadaki süreç, reklâm ve ticari hedeflemeden, sosyal, politik ve benzeri konularda toplumun manipüle edilmesi aşamasına gelmiştir. Salgın sürecinde kullanıcıların iletişim, satın alma, kamuoyu oluşturma gibi aktiviteler için sosyal medya ve iletişim platformlarında geçirdikleri sürenin katlanarak büyümesi bu süreci derinleştirmektedir.

Kullanıcılar, dijital dünyadaki hareketleri ile arkada silinmeyecek ayak izleri bırakmaktadırlar. Küresel sosyal medya şirketleri, kullanıcıların ayak izleri üzerindeki algoritma çalışmaları ile dünya halklarının her türlü bilgisine sahip olmakta, bu veriler kullanılarak toplumların yönlendirilmesi olanaklı duruma gelmektedir. Küresel sosyal medya firmalarının elindeki bu güç, dünyanın bu firmalar tarafından yönlendirilmesi, giderek yönetilmesi sürecine evrilmektedir. 2016 yılındaki ABD seçim sonuçlarının sosyal medya kullanıcılarının verilerine göre yapılan propaganda ile kazanıldığına ilişkin iddialar henüz taze iken, bu seçimleri kazanan Donald Trump’ın 2021’de sosyal medya hesaplarının askıya alınması noktasına ulaşan bir durum söz konusudur.

Bu gelişmeler yaşanırken, Facebook firmasına ait WhatsApp iletişim platformunun kullanım ve gizlilik koşullarındaki yeni güncellemesinin 8 Şubat 2021’de yürürlüğe gireceği, bu güncellemeye göre; kullanıcıların her türlü verisi, facebook ile paylaşılabileceği, bu koşulları kabul etmeyen kullanıcılara verilen hizmetin de bu tarihte sonlandırılacağı kamuoyuna duyurulmuştur.

Öncelikle bu iletişim platformundaki yeni güncellemenin Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki kullanıcıları kapsamaması, AB ülkelerinin hukukuna uygun çalışmayı taahhüt eden sosyal medya firmalarının, konu Türkiye olunca yan çizmeleri ve kişisel verilerin korunmasına ilişkin düzenlemeleri hiçe saymaları kabul edilemez.

Bu firmaların Türk hukukuna uygun faaliyet göstermeleri için 29.07.2020 tarihinde çıkarılan 7253 sayılı yasa ile değiştirilen 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun gereği, gerekli başvuruları yaparak, temsilcilik oluşturmayan firmalar hakkında yasal düzenlemenin tüm gerekleri hızla yerine getirilmelidir.

Ülkemizde WhatsApp iletişim platformu kullanıcılarını da; firmanın uyguladığı çifte standart ve kişisel verilerimizin güvenliğini hiçe sayan ve dijital faşizme bir adım daha yaklaşan uygulaması nedeniyle protesto etmeye, alternatif platformlara geçmeye, WhatsApp ve Facebook uygulamalarını kullanmayarak, bu sürece tepki göstermeye davet ediyoruz.

Mehmet Bülent Deniz

Genel Başkan

KENT YAŞAM GAZETESİ

Editör: Haber Merkezi