Azerbaycan Türklerine “Azeri”, konuştukları dile “Azerice” denmesi yanlıştır. Azerbaycan resmi politikasında bu tanımlar  “Azerbaycan Halkı”, “Azerbaycanlı” ve “Azerbaycan’ca”, “Azerbaycan Dili” olarak söylenir.

Azerbaycan  Farsça da “ateş muhafızı” demektir. 1991’de son bağımsızlığını ilan edene kadar bir çok bayrak değiştirmek zorunda kalmıştır.

Bayraklarındaki gök mavisi Türklüğü, kırmızı çağdaşlığı,  yeşil renk ise İslamiyeti temsil eder. 

Hilal  ve sekiz kollu yıldızın ise sekiz Türk halkını temsil ettiği kabul edilir.  

                                    *

Azerbaycan da bizim kullandığımız Türkçe’yi garip bulurlar ve kendi Türkçe’lerini gerçek Türkçe olarak kabul ederler.  

                                   *

Azerbaycan ve Ermenistan arasında yıllardan beri süregelen Dağlık Karabağ ‘ya dayanan bir husumet vardır. Yıllarca Ermeni zulmüne katlanan Azerbaycan halkı Ermeni kelimesini kötü bir davranış karşısında kullanır. Dağlık Karabağ sorununun başlangıç tarihi 1988’den önceye dayanır. Ermeni’ler göç ettikleri Dağlık Karabağ’da giderek nüfus olarak artmaya başladılar.-NE KADAR TANIDIK TABİRLER Dİ Mİ?- En az 1 milyon Ermeni Kafkasya’ya göç etti. Her geçen gün artan Ermeni nüfusuna rağmen  Dağlık Karabağ Azerbaycan sınırları içinde kalmaya devam etmişti. Sovyet  döneminde Ermeniler Dağlık Karabağ  da azınlık iken, sürekli göç sebebi ile nüfusun %80 ‘nini oluşturur hale geldiler-BİZİM MÜLTECİLERİMİZ DE GİDEREK NÜFUS OLARAK ARTIŞTA BENZERLİK GÖSTERİYOR- Sovyetler dağılırken otorite boşluğunu fırsat bilen Ermeniler, bağımsızlık ilan ettiler. İşte bu durum , aralarındaki çatışmaların fitili oldu. Dağlık Karabağ Ermeniler tarafından işgal edildi ve 20.000’den fazla Azerbaycan ‘lının yaşamına son verdiler. Binlerce aile kendi yurdunu terk edip mülteci oldu.  1994’ten bu yana Azerbaycan topraklarının yüzde yirmisi  Ermeniler tarafından işgal altında- TABİRİ CAİZ İSE DAĞDAN GELİP BAĞDAKİNİ KOVDULAR- Dağlık Karabağ  da artık hiç Azerbaycan’lı yaşamıyor. 1992’de Hocalı kıyımında hepsi katledildi. Kasaba ve köyler tamamen terk edildi ve harabeye döndü...

Halen devam etmekte olan Ermeni zulmü, kardeş Azerbaycan’ın olduğu kadar bütün Türk’lerin sorunudur...

                                   *

Haydar Aliyev‘in  “Biz bir millet iki devletiz” sözleri ise Türkiye Azerbaycan kardeşliğinin simgesi olmuştur.

                                 *

 Atatürk , Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin kurucusu Mehmet Emin Resulzade’ye şöyle demiş; “Ben Dünya’ya senden üç sene erken gelmişim ancak ilk Türk Cumhuriyet bayrağını ilk kez sen yükseltin  zirveye ve bayrak inmesin diye senin elinden alıp, ben Türkiye üzerinde dalgalandırmışım. İnmez demişsin, bu bayrak inmeyecek!”

                        

EVRİM ŞENER TOK