Yıllık neredeyse 750 bin ton elektronik atık çıkan ülkemizde e-atıkların geri dönüşüme gitmesini sağlamak amacı ile Kartal Belediyesi tarafından başlatılan proje yoğun ilgi görüyor. Hayata geçirilen proje kapsamında Kartallılar elektronik atıklarını belediye görevlerine teslim ediyor ve teslim edilen elektronik atıkların ağırlığı karşılığında da hediyeler kazanıyor.

Vatandaşlar evlerindeki; müzik seti, televizyon, hoparlör, set üstü ocak, mouse ve elektrikli süpürgeyi teslim ederek kulaklık ve doğa dostu deterjan hediyelerini almaya hak kazandı. Kampanyaya katılan vatandaşlar ayrıca evlerinde atık yağ, atık ambalaj ve pilleri ayrı ayrı topladıklarını da belirterek Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’e çevreci projelere verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti.

‘’ÇEVREMİZE OLAN BORCUMUZU ÖDEYELİM’’

Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Kars yaptığı konuşmada, “Elektronik atık adı verilen ve kısaca e-atık denilen malzemeler, elektronik cihaz/aletlerin kullanıcısı tarafından ekonomik kullanım süresini tamamlamasıyla ortaya çıkan atıklardır. Tanıma baktığımızda kullanım süresini doldurduğu anda denilse de günümüzde teoride geçtiği gibi olmuyor. Teknoloji hızla gelişiyor, değişiyor dolayısıyla satın aldığımız her elektronik cihaz, satın aldığımız andan itibaren aslında e-atık kapsamına girmeye başlıyor. Eskiden evimizdeki herhangi bir elektronik cihazın ömrü tamamlandığında bir kazanç kapısı olarak görmekte ve bunu bir hırdavatçıya satmanın telaşesindeydik ancak, unutulmamalıdır ki elektronik atık bir kazanç kapısı değil, bir borç ödeme döngüsüdür. Çevremize olan borcun ufak ufak geri ödenmesidir” dedi.

‘’YILDA SADECE YÜZDE 3’Ü GERİ DÖNÜŞÜME GİRİYOR’’

Ülkemizde her yıl yaklaşık 750 bin ton e-atık çıktığını belirten Dr. Dilek Kars, “Bunların maalesef sadece 25 bin tonu yani yaklaşık yüzde 3’lük kısmı geri dönüşüm tesisine gitmektedir. İstatistikler Türkiye’de bir insanın yılda yaklaşık 10 kilo e atık ortaya çıkardığını, Avrupa’da ise bu rakamın 25 kiloya vardığını gösteriyor” diye konuştu.

Kent Yaşam Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi