Zeytinburnu Belediyesi, 5-11 Haziran Dünya Çevre Koruma Haftası kapsamında anlamlı bir etkinliğe imza attı. Kazlıçeşme sahilinde, 'Boğazın Derinlikleri' isimli videolar çeken Youtuber Dalgıç İsa Şahintürk ve Youtuber Dalgıç Birkan Erdem’in de katılımıyla düzenlenen deniz ve kıyı temizleme etkinliği ile Sıfır Atık Mavi Projesi’ne dikkat çekildi.  Deniz altında dalgıçlar tarafından yapılan çalışma kayıt altına alındı. Zeytinburnu Belediyesi Arama Kurtarma Dalgıç Ekipleri denizde, Zeytinburnu Gençlik Merkezi üyeleri ise kıyıda temizlik çalışması gerçekleştirdi. Zeyport ve Gemtac denizden vinçli tekneyle gemilerden düşen lastiklerin temizlenmesine destek verdi. Deniz dibinden ve kıyıdan toplanan atıklar, tasarlanan yunus maketinde sergilendi. Dalgıçlar tarafından denizde 'Sıfır Atık Mavi' bayrağı açıldı. Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy ise kıyıda ‘Sıfır Atık Mavi Sözü’nü imzaladı.

“ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ DENİZLERE KİRLİLİĞİN AKMAMASI”

Etkinlikte konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, " Zeytinburnu'nda sıfır atık projesini 2016 yılından beri uyguluyoruz. Çalışmaları sürdürüyoruz. 'Sıfır Atık Mavi'ye dikkat çekmek için bir aradayız" dedi. Marmara Denizi'nin büyük bir çevre kirliliğiyle karşı karşıya olduğunu belirten Arısoy, "Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum, Marmara ve boğazları belediyeler birliğinin çatısı altında, Marmara'ya bakan bütün belediyeleri, valilerle birlikte 22 maddelik eylem planı hazırlandı ve imzalandı. Aynı zamanda Kazlıçeşme sahilinde deniz kirliliğine dikkat çekmek için buradayız. Öncelikli hedefimiz denizlere kirliliğin akmaması. Aktığında da temizliğini gerçekleştireceğiz. Bu etkinliğimizin Marmara Denizi'nin karşı karşıya bulunduğu çevre felaketinin önlenmesi için vesile olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

“YAPTIĞIMIZ ETKİNLİK BİLİNÇLENDİRME AMAÇLI TEMİZLİK ÇALIŞMASIDIR”

Youtuber İsa Şahintürk ise, "Lastiklerin ve çöplerin yoğun olduğu bölgeleri tespit ettim. Şu anda Çevre Haftası nedeniyle etkinlik olarak onların çıkartılmasını sağlayacağız. Gemiyle lastiklerin tespitini yapacağız. Onların dalgıçlar tarafından çıkartılması, çöplerin temizlenmesiyle ilgili şu anda çalışma başlatacağız. Şu anda yaptığımız etkinlik sadece bilinçlendirme amaçlıdır. Yılda birkaç kez insanları bilinçlendirme amaçlı yaptığımız temizlik çalışmasıdır bu." dedi.

“MÜSİLAJIN KAYNAĞI ÇEVREYE OLAN DUYARSIZLIK”

Dalış öncesinde açıklama yapan Youtuber Birkan Erdem ise, "Burada önemli olan denizlerimizi korumamız. Herkesin bildiği gibi bir müsilaj sorunu var. Bunun da kaynağını, çevreye olan duyarsızlık, sanayilerin atıklarının yeterli kontroller sağlanmadan yapılması ve daha çok insanların bilinçsizce doğaya attıkları çöplerden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Bunların azaltılması için bugün buradayız. İnsanların farkına varması için buradayız.” ifadelerini kullandı. KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi