Ermenistan’da eski başbakanlardan Hrant Bagratyan’ın, Karabağ savaşı sonrası yaptığı açıklama başta Türkiye ve Azerbaycan olmak üzere bölge ülkelerinde büyük tepkilerle karşılanırken, Metzamor gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi

TEHLİKE IĞDIR’IN YANI BAŞINDA

Yıllardır Metzamor (Ermenistan'ın sınırımızdaki Metzamor Nükleer Santralı akıllara Çernobil'i getiren eski teknolojisiyle korkutmaya devam ediyor.) Nükleer Santrali’nin bölgeye vermiş olduğu zararı ve gelecekte bölgeyi felakete sürükleyecek tehlikeyi dile getiren İstanbul Türkiye Azerbaycan Dayanışma ve Kültür Derneği (İSTAD) Başkanı Sefer Karakoyunlu ve Sefaköy Iğdırlılar Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Celal Karaali, yapmış oldukları açıklamada Ermenistan’ın itiraf ettiği Metzamor gerçeğine dikkat çektiler. Karakoyunlu ve Karaali’nin ortak açıklamasında şunlara değinildi;

“Ermenistan Metzamor tehlikesini itiraf etmiştir. Türkiye, Azerbaycan ve İran sınırına çok yakın olan Metzamor Nükleer Santarali bölgeye zehir saçmaya devam ediyor. Göz göre göre gelen tehlike neden önlenmez, somut uygulamalar yapılmaz? Birinci derece deprem kuşağı hattı üzerinde bulunan santral, SSCB(Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği) zamanında 1977 yılında, 50’li yılların teknolojisi ile yapılmış ve miladı dolmuş bir santraldir. Bu santral; Türkiye- Iğdır sınırına 16, Nahcivan Özerk Cumhuriyeti’ne 20, İran’a 30, Gürcistan'a 110 km uzaklıkta bulunmaktadır. Zehir saçan bu Nükleer Santral bölge için büyük bir tehlike arz etmektedir.

30 YIL KARABAĞ İŞGALİNE SESİZ KALAN DÜNYA, METZAMOR TEHLİKESİNE KARŞI DA SESSİZLİĞİNİ SÜRDÜRÜYOR.

Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbaycan toprağı olan Karabağ işgaline 30 yıl sessiz kalan dünya devletleri , Metzamor tehlikesine karşı da sesizliğini sürdürüyor” diyen Karakoyunlu ve Karaali,“Geçtiğimiz gün bir açıklama yapan Ermenistan eski başbakanı Hrant Bagratyan, Paşinyan’ın defalarca uyarıldığını ve savaşın kaybedilmesinde Başbakan Nikol Paşinyan’nın sorumlu olduğunu söyledi. Bagratyan, ‘Savaşı kaybetmemizin bir numaralı sorumlusu Nikol Paşinyan’dır. Ermenistan’ın elinde savaşı bir günde durduracak silah vardı. Nükleer santral atıklarından hazırlanmış kirli bomba, Azerbaycanlılar ve Türklere karşı kullanılacaktı. Kirli bomba önerisi Paşinyan’ın önüne kondu. Ancak O, bu öneriyi kabul etmedi. Bunun yerine vatanına ihanet ederek, cephenin ancak kuzey bölgelerini koruyabildi. Güney için ise düşmanla anlaşarak danışıklı savaş yürüttü’ açıklamasını yaptı. Bu açıklama da teyit etmektedir ki, sınırımıza kurulan Metzamor Nükleer Santrali çok tehlikelidir ve derhal kapatılmalıdır.”

URANUYUM RUSYA’ DAN GELİYOR. NÜKLEER SANTRAL, ARAS NEHRİ’NİN SULARIYLA SOĞUTULUYOR

Nükleer santralin derhal kapatılması gererektiğini vurgulayan Karakoyunlu ve Karaali ; “Nükleer santralde kullanılan Uranyum, Rusya’dan hava yolu ile getirilmekte ve büyük tehlike arz etmektedir. Nükleer Santral su ile soğutmalı olup, Aras Nehri’nin suyu kullanılmaktadır. Atıklar, Aras Nehri’ne akıtılmaktadır. Özellikle 1988’de bölgede vuku bulan depremden sonra, bu nükleer santral bölgeye zehir saçmakta ve amansız hastalıkların çoğalmasına vesile olmaktadır. Bu tehlikeye mutlaka ‘dur ‘denilmesi ve santralin derhal kapatılması gerekmektedir. Bizler İstanbul’da hizmet veren STK’lar olarak, bu konunun peşini bırakmıyacağız” dediler.

Kent Yaşam Gazetesi

Editör: Haber Merkezi