6 Birim, 182 ekip ve 611 personelle çalışılıyor

İBB Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğü Vektörlerle Mücadele Birimi tarafından yılın 12 ayı aralıksız sürdürülen çalışmalarda; sivrisinek, karasinek, kene, fare, hamamböceği gibi vektörlerle mücadele ediliyor. 4’ü Avrupa, 2’si Anadolu yakasında olmak üzere 6 birim tarafında yönlendirilen çalışmalarda; 182 ekip ile 611 personel görev alıyor.

Vektörler pasif duruma geçmedi

Mevsim normallerin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle vektörler halen bazı noktalarda aktivitelerine devam ediyor. Mevsim normallerinin altında seyreden yağışlar nedeniyle özellikle büyük su havzalarından suların çekilmesiyle küçük su birikintileri oluşuyor. Kış uykusuna geçmemiş sivrisinek gibi vektörler bu birikintilerde üreyerek çoğalıyor. Vektörlerle mücadele ekipleri tarafından tespit edilen bu noktalar; önce kayıt altına alınıyor, ardında da uygun biyosidal ürünler ve ekipmanlarla müdahale edilerek üreme tespit edilen alanlar ilaçlanıyor.

“Vektör mücadelesinde kültürel mücadele”

Aynı zamanda vatandaşların da konuyla alakalı bilgilenmeleri ve kendi tedbirlerini almaları için çalışmalar yürütülüyor. “Vektör mücadelesinde kültürel mücadele” adı verilen bu çalışmalarda; sivrisineklerin üreme alanlarının yüzde 80’ninin insan eliyle oluşturulan, basit tedbirler alınarak üremenin engellenebileceği alanlar olduğuna dikkat çekiliyor.

2022’de kimyasal mücadeleye son verilecek

2020 yılında Vektörle Mücadele Bilim Kurulunu oluşturarak bilim temelli bir çalışmaya geçen İBB, 2022 yılında kimyasal mücadeleden zorunlu haller dışında vazgeçmeyi hedefliyor. Yapılan çalışmalarda öncelikli olarak Hacettepe Üniversitesi ve Cerrahpaşa Üniversitesinden bilimsel destek alınıyor. KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi