Kağıthane Merkez Mahallesi Eyüp Sultan Caddesi üzerinde yer alan tarihi Sadabad Sarnıcı’nın üst kısımlarında tahribat olduğu biliniyordu. Sarnıcı incelemek için sahaya inen Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, sarnıcın restorasyon çalışmalarının bir an önce başlaması için talimatı verdi.

Osmanlı döneminde şehrin su ihtiyacını karşılayan Sadabad Sarnıcı, yola paralel, dikdörtgen formda iki farklı bölümden oluşuyor. Taş yapı olan ve iç duvarları suyu sızdırmayacak şekilde inşa edilen sarnıcın fazla suyu tahliye etmesi için ön cephesinde pencereler bulunuyor. Kesin olmamakla birlikte sarnıcın görevi dışında bir dönem askerlere ekmek dağıtım yeri olarak kullanıldığı söyleniyor.

‘’GELECEK NESİLLERE AKTARMAK GÖREVİMİZ’’

Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, Kağıthane'nin tarihi eserler anlamında İstanbul'un en zengin ilçelerinden biri olduğunu belirterek, ''Restorasyonların biri biterken diğerini başlatıyoruz. Geçen ay tarihi Saray Çamaşırhanesi'nin restorasyonunu tamamladık. Unutulmaya yüz tutmuş 160 yıllık bir mirası gelecek nesillere hediye ettik. Tarihi Saray Çamaşırhanesi, sosyal ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yaparak İstanbulluların hizmetinde olacak. Şimdi de yine aynı şekilde tarihi Sadabad Sarnıcı'nın restorasyonunu başlatacağız'' dedi.

SARAY ÇAMAŞIRHANESİ İHYA EDİLDİ

1860 yıllarında Sultan Abdülaziz tarafından sarayın çamaşırhanesi olarak yapılan tarihi yapı, Kağıthane Belediyesi'nin restorasyon çalışmalarının ardından adeta gelecekle buluştu. Toplam 110 metrekare alan üzerine kurulu yapının 9 metre uzunluğunda bir de bacası bulunuyor. Tarihi yapı aslına uygun şekilde alanında uzman ekipler tarafından bir yılda restore edildi. Restorasyon kapsamında iç mahaldeki çatlak dikişleri, tuğla ve taş tümlemeler yapılarak derzler açılıp yenilendi, tonoz üstü derzlenip şapla korumaya alındı. Enjeksiyon güçlendirme çalışmalarının ardından paslanmaz güçlendirme imalatları, ahşap pencere ve kapı imalatları ile eski yapılara uygun elektrik ve tesisat imalatları yapıldı.

Kent Yaşam Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi