Önceki dönem (2019 ) CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi olan Mehmet Berke Merter’in hazırladığı sayısız önergelerinden biri daha İstanbul Büyükşehir Belediye meclisinin kararıyla hayata geçiyor. Merter, 2019’da yağmur suyu ve atık sularının değerlendirilmesiyle ilgili hazırladığı soru önergesinde yağmur sularının çatılardan toplanıp sarnıçlarda depolanmasını önermişti.İBB Meclisi 2021 Ocak ayı ikinci oturumunda Merter’in önerisi hayat buldu. Mecliste oy birliğiyle alınan kararla çatı ve zemin sularının yer altından oluşturulacak sarnıçta toplanması zorunlu hale getirildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Yenikapı Avrasya Gösteri Merkezi'nde gerçekleştirilen ve Meclis 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul’un başkanlığında yapılan toplantıda İstanbul İmar Yönetmeliği Taslağı da ele alındı. Taslağa göre 1000 metrekarenin üzerindeki parsellerde, kamu yapılarında, alışveriş merkezlerinde, bahçe sulamak, oto yıkama, tuvalet rezervuarları vb. işlerde kullanılmak üzere bir drenaj sistemi oluşturularak, çatı ve zemin sularının yer altında oluşturulacak sarnıçta toplanması zorunlu hale getirildi.

Merter, 2019’da önermişti

2019’da yazılı ve sözlü önergelerle yağmur suyu ve atık sularının değerlendirilmesi gerektiğini bunun için de Tokyo Modeli örneğinin bir benzerinin İstanbul’da da hayata geçirilebileceğini öneren önceki dönem  İBB ve Bahçelievler Meclis Üyesi olan Mehmet Berke Merter, ayrıca önergesinde yağmur sularının çatılarda toplanıp depolanabileceğini de ifade etmişti. Merter, önergesinde şunları dile getirmişti; Yerebatan Sarnıcı’nın günümüze uyarlanmış şekli’ Tokyo Modeli bir sistem çok pahalı da olsa uzun vadede düşünüldüğünde dünya şehri İstanbul bu yatırımı hakediyor. İlginç bir ek bilgi olarak da Yerebatan Sarnıcı İstanbul'un nasıl ki önemli turist çekim noktalarındansa, Tokyo sarnıçları da kullanılmadıkları zamanlarda şehrin popüler turistik alanlarından biri olmuş. Aslında bu sistem bizde ki Yerebatan Sarnıcı’nın günümüze uyarlanmış hali. Daha düşük maliyetli olarak ta dünyada bazı şehirler yağmur sularının çatılardan toplanıp depolanmasını ve kullanılmasını teşvik ettiğini hatırlatmak isteriz. Böylece şebekeye hem daha az yüklenilmiş, hem de su havzaları daha az yorulmuş oluyor.

FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi