Şişli Belediyesi, 10 yıldır devam eden Yeşil Yıldızlı Okullar Projesi’ni bu yıl da Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzaladığı protokol çerçevesinde başlattı. Bu çalışmayla ilçe genelindeki 136 ilk ve orta dereceli okulda öğrenim gören öğrencilerin çevre konusundaki farkındalığının artırılması amaçlanıyor. 1 Aralık 2021 ve 23 Mayıs 2022 tarihleri arasında düzenlen kampanya ilişkin protokolün imza töreni; Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürü Selman Küçük ve İstanbul Ortaokulu Müdürü Mahmut Duman’ın katılımıyla 10 Aralık’ta Şişli İstanbul Ortaokulu’nda gerçekleştirildi.

ÇEVRESEL İŞBİRLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ AMAÇLANIYOR

10 yıldır devam eden bu projeyle çocuklara enerji kaynaklarının verimli kullanılması bilincinin aşılanması, atıkların azaltılması ve kaynağında ayrıştırılması, geri kazanım, iklim değişikliği gibi kavramların tanıtılması amaçlanıyor. Çevre bilincinin çocuklar aracığıyla yaygınlaştırılması ve eğitim kurumlarıyla yerel yönetimler arasındaki çevresel iş birliğinin geliştirilmesi de protokolün hedefleri arasında.

Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürü Selman Küçük ve Muammer Keskin

SİSTEM KOMŞU KART ÜZERİNDEN YÜRÜYECEK

Kaynağında ayrı toplanan ambalaj atıkları, elektrikli ve elektronik atıklar, piller, bitkisel atık yağlar ve tekstil atıkları kampanyanın atık grupları olarak belirlendi. Kampanya gereği, her okula kendi adına bir Şişli Komşu Kart tanımlandı. Toplanan atık grubu ve miktar bilgileri okul adına çıkartılan Şişli Komşu Kart sistemine işlenecek ve takibi bu sistem üzerinden yapılacak. 1 Aralık 2021 ile 23 Mayıs 2022 tarihleri arasında okullardan teslim alınan atık miktarları sisteme kaydedilecek. Okullara, topladıkları atık miktarlarının karşılığına denk gelen hediyeleri ise 5 Haziran Çevre Haftası'nda yapılacak törende teslim edilecek.

Muammer Keskin veİstanbul Ortaokulu Müdürü Mahmut Duman

ŞİŞLİ KOMŞU KART HAKKINDA

2020 yılında Şişli’de yapılan çalışmaya göre, hanelerden çıkan çöpün yüzde 60’ını ambalaj atıkları oluşturuyor.2021 yılının Ocak ayında hayata geçirilen Şişli Komşu Kart ise yeniden değerlendirme olanağı olan ambalaj atıklarının toplanması ve geri dönüşüme kazandırılmasını sağlayan sosyal bir projedir. Sistem çerçevesinde geri dönüşüm desteği karşılığında da para-puan kazanılıyor. Proje kapsamında; 25 mahallede yaşayan yaklaşık 124 bin kişinin kapısı çalındı. Ortalama 36 bin kart sahibine ulaştırıldı. Şişli Komşu Kart ile 25 mahalledeki hanelerden, 247 ton 565 kg ambalaj atığı toplandı ve karşılığında 73.680 TL ödeme yapıldı. İşletme ve hanelerden ise toplam 4.470 ton 660 kg ambalaj atığı toplandı. Bu sayede, 9.027 araç trafikten eksiltildi. 10.692 ton eşdeğer karbon salınımını önledi.

Editör: Haber Merkezi