Türkiye’nin en büyük ikinci gölü ve dünyanın en büyük üreme kolonisi olan Tuz Gölü’nde 3 binden fazla flamingo yavrusu susuzluktan öldü. Her yıl 20 ila 22 bin arasında flamingonun konakladığı Tuz Gölü kontrolsüz ve bilinçsiz kullanım nedeniyle büyük ölçüde kuruyunca göl 4 kilometre daha geri çekildi. Yaşanan doğa felaketinin ardından flamingo cenneti olarak adlandırılan bölge flamingo mezarlığına döndü. Yaşanan felaketin başlıca sebebinin ise vahşi tarımsal sulama olduğu belirtildi.

KÖYLÜLER BENT ÇEKİNCE SUSUZLUKTAN ÖLDÜLER

Gölde konaklayan flamingolar kuluçka dönemini de burada geçiriyor. Sonbahar aylarından itibarinde de yavru flamingolarla birlikte sıcak ülkelere göç ediyor. Ancak bu yıl kuluçkalarından yeni çıkan yüzlerce flamingo, gölü besleyen su kanallarının önlerine tarlalarını sulamak isteyen köylüler tarafından bent çekilmesi ve gölde su seviyesinin azalması sonucu, su ve beslenme alanları daraldığı için öldü.

VALİLİK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Bölgede drone ile çekilen ve ölen yavru flamingoları gösteren görüntüler sosyal medyada çok izlendi, binlerce kişi tepki gösterdi. Konya Valiliği, flamingo ölümleriyle ilgili araştırma ve soruşturma başlatıldığını duyurdu. Valilikten yapılan açıklamada, bölgede yapılacak çalışmalarla ilgili komisyon oluşturulduğu belirtildi. KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi