Ataşehir’de sera gazı envanterinin azaltılması, iklim eylem planlarının oluşturulması, farklı sektörlerin enerji durumu ve bunların paydaşlar ile konuşularak görüşlerinin alınması amacıyla “Ataşehir Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı” çalıştayı düzenlendi.

Erdal Eren Kültür Merkezi Can Yücel Salonu’nda yapılan çalıştaya; Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan, İstanbul İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Ulaşım Daire Başkanlığı, Yeditepe, Acıbadem, Fenerbahçe ve İstanbul Teknik Üniversitesi yetkilileri, ilçe belediyelerinden temsilciler, Meslek Odaları, Dernek ve Vakıf yetkilileri, Ataşehir Belediyesi Birim Müdürleri, Ataşehir Kent Konseyi ile lisanslı firma temsilcileri katıldı.

Geniş katılımla gerçekleşen çalıştayın açılış konuşmasını Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan yaptı. Ardından İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı adına Saffet Altındağ söz aldı.

“CANLILAR İÇİN TEMİZ, SAĞLIKLI VE KONFORLU BİR ATAŞEHİR HEDEFLEDİK”

Çalıştay kapsamında; Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Bağdatlıoğlu Kartal, sunumu ile katılımcılara bilgi verdi. Kartal, “Belediyemiz kurulduğu 2009 yılından bu yana, sadece ilçede yaşayan insanlar için değil, tüm canlılar için temiz, sağlıklı ve konforlu bir Ataşehir oluşturmayı ve sürdürmeyi temel ilkesi olarak hedefledi. “İklim Dostu Kentler Kampanyası” çerçevesinde ilçemize ait sera gazı envanteri hesaplanma çalışmalarının 2011 yılında başladık” dedi.

“EYLEM PLANI OLUŞTURACAĞIZ”

İstanbul’da hava kalitesini ölçmek ve değerlendirmek amacıyla mobil hava kalitesi istasyonu kuran tek ilçenin Ataşehir olduğunu ifade eden Kartal şunları söyledi:

 “İklim değişikliği ile mücadele alanında gerçekleştirdiğimiz çalışmaları uluslararası alanda da tanıtarak düşük karbonlu sürdürülebilir bir ilçe olma yolunda ilerlemek amacıyla Başkanlar Sözleşmesini imzaladık. 2030 yılına kadar CO2 emisyonlarını %40 azaltmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda enerji ve sera gazı salım azaltım hedefleri belirlenerek, Eylem Planı oluşturacağız.”

SUNUMLAR İLE TEK TEK ANLATILDI

Çalıştayda; Ataşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nü temsilen Peyzaj Mimarı Petek Alptekin, Fen İşleri Müdürlüğünden Makine Mühendisi Mahir Şimşek, Strateji Geliştirme Müdürü Devran Çakmak da müdürlüklerinin yapmış oldukları örnek uygulamalardan bahsetti.

DEMİR ENERJİ Danışmanlıktan Esra Demir’in “Ataşehir İlçesi Sera Gazı Envanteri ve Çalışma Metodolojisi” konulu sunumu ile ilk oturum devam etti.

60 kişinin katıldığı çalıştayın ikinci oturumunda ise uzman ve yöneticileri ile kentin diğer paydaş grupları bir araya gelerek “Kent Yapılı Çevre”, “Atık-Atık Su Yönetimi”, “Ulaşım”, “Yenilenebilir Enerji” olmak üzere 4 farklı sektörden katılımcılar yaklaşık iki saat süren bir çalışma ile çözüm önerileri ve azaltım eylemlerini tartıştı.

 “Ataşehir Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı” projesi kapsamında bir araya gelen çalışma gruplarının belirlemiş olduğu Ataşehir’in karbon salımını azaltmaya yönelik çözüm önerileri ve salınım azaltım senaryosu ortaya konularak Eylem Planı hazırlanacak.

Editör: Haber Merkezi