CHP mahalle delegeleri seçimi bitiyor sıra ilçe yönetimleri ve il delege seçimlerinde.

Sonrasında ise il yönetimleri ve genel merkez delegeleri seçimi ve en sonunda genel merkez seçimi.

Şu ana kadar çok belirgin aykırı, antipatik, anti demokrat olaylar pek olmadı. Küçük çaplı sitem ve eleştiriler dışında siyasi rakiplere koz olacak olaylar yok.

İlçe seçimleri biraz daha hararetli olabilir ki normal bir durum. İşte bu arada delege ayartmak, pazarlık, akşam varılan mutabakatın sabaha vazgeçilmesi vb. gibi zayıflıklar en çok bu dönemde görülebilecek. Dilerim görülmesin.

Tüm İstanbul’un ilçelerinde durum nedir bilemem elbette ama İstanbul’un en büyük ilçelerinden Küçükçekmece’yi baz alarak bir fikir yürütebilirim.

Küçükçekmece CHP, 21 mahallede 400 ve 20 de doğal delege ile toplam 420 delegenin oy kullanacağı ilçe seçimine gidiyor. Bu Pazar (22Aralık 2019 ) Halkalı Yahya Kemal Bayatlı Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

Geçtiğimiz dönem de iki aday yarışmıştı ilçe başkanlığı için. İlçe Başkanı HAYDAR Koparan ve TURGAY Özcan. Mahalle delegeleri seçim sonucu HAYDAR Koparan’ın listesinden seçilen delegelerin T.Özcan’ın listesinden daha fazla olduğu kabak gibi ortadayken, hem Koparan’ın bazı delegeleri küstürmesi ve hem  T.Özcan’ın karşı listeden seçilen bazı delegeleri ayartması (tercihlerini değiştirmesi) sonucu seçimi kazanmıştı. Ben devir teslimde “Küçükçekmece’de Demokrasi Şöleni” başlığıyla yazmıştım. Seçim ve devir teslimin Şölen havasına girmesine en büyük katkıyı seçimi kaybeden HAYDAR Koparan olduğu da gün gibi ortaya çıkmıştı. Kişiliği, efendiliği ve ideolojik bir CHP’li olması sonucu olgunlukla karşılaması bütünleştirmişti Küçükçekmece CHP‘yi.

Bu yıl Mahalle delege seçimleri de önceki seçim gibi bir sonuçla bitti.

Bu seçimde iki aday olacak gibi. Bu zamana kadar İlçe Başkanı TURGAY ÖZCAN ve KASIM İVİGEN. Her ne kadar Ercan Özdağ bende varım dese de, aday olabilmesi için yeterli imzayı bulamayacağı belli.

Seçim havası başladığında ilçe başkanlığı adayı olarak Oruç Oymak, Fatih Üstünbaş, Aydın Tüysüz, Niyazi Şahin, Erdal Yolcu’nun adları dolaşsa da ( bu isimlerin tamamı muhalefet kanadı) sonrasında muhalefet olanlar aralarında toplanıp bir komite oluşturup adayın teke düşürülmesi çalışmasını yapıp Kasım İvigen üzerine mutabakat sağladılar.

İlçe yönetiminin beyaz ve muhalefetin kırmızı ( mavi listede vardı kırmızıyla birleşti,bir mahallede toprak rengi listeyle muhalifler girdi ve kazandı ) listeyle girdikleri delege seçimleri sonrası sayılar birbirine çok yakın görünüyor. Her ne kadar en kalabalık delegeye sahip Atakent Mahallesi ve ikinci İnönü Mahallesi’nde kırmızı -muhalefet listesi kazansa da Turgay Özcan’ın delege sayısı bir kaç kişi önde gibi.

Gelelim sadede, işte burada devreye ayartmaların önemi giriyor ve adayların tüm çalışmaları bu yönde.Kusura bakmayın ayartma kelim esini kullanıyorum belki kızan olacak ama en uygun kelime bu.Tercihlerini değiştirme eylemi olan delege ayartması CHP ‘in bir kamburu bence. Bu delege listesi yöntemiyle liste dışı kalan çok delege söz söyleyecek fikir götürecek bir ortamdan yoksun kalıyor. Karşı liste kazandığı için seçilemeyen Büyükşehir Meclis’inde önemli işler yapan hukukçusu da var, en doğrusu çarşaf liste diye önerip kabul görmeyince seçime katılmayan İstanbul’un en büyük Türkiye’nin ikinci büyük Mahallesi’nin muhtarı da var, mahallesinde birlik oluşturmak ve beyaz- kırmızı listeyi birleştirmek isteyen( hiç bir yere aday olmayacağını da söyleyerek) sivil toplum aktivisti STK de üst yöneticiliği bulunan değerleri de Yok.Oysa çarşaf liste tüm bu sorunların üstesinden gelebilirdi.

Naçizane görüşümdür; Kasım İvigen için çok olumlu referanslar Aldım kalitesi çok yüksek bir kişiliktir derler.Ama karşısında ki rakibi, yıllar sonra İlçe Belediye Başkanlığı’nı AKP ‘den alıp kazanan İlçenin Başkanı.Ayrıca muhteşem performansı ile İstanbulumuzu tekrar kazanmasına büyük katkı veren İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun ekibinden.

(Siyasette liyakat varsa kazanmışlar ödüllendirilmelidir diye düşünenlerdenim,seversin-sevmezsin önemli değil).

Madalyonun arkasına gelince, İl başkanlığı için CEMAL Canpolat’ın adı ortalıkta dolaşıyor, İl Başkanlığı için o veya başkası aday olabilir önemli olan Canan Kaftancıoğlu’nun seçilmesindeki kilit ilçe Küçükçekmece idi orayı halletmek olabilir mi? Bak burası çok önemli! dikkatinize sunarım. Bir de mevcut ilçe başkanının bu seçimi de ( ilçe başkanlığı) kazanırsa RTE gibi Fatih Terim gibi kibir a......olma riski!  Önceki seçimde her ay örgüt toplantısı yapıp yönetim kurulu toplantılarına yedek adaylar dahil rakip adaylarında katılacağını söyleyip...

Kulağıma gelenlerle şahsi düşüncelerimi harmanlayıp yazdım, sürçü lisan olmuşsa da olmuştur  ne yapalım, ağlayıp da gözden mi olalım? Saygılar...

Uygur EROL