Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin ve beraberindeki 71 kişinin Kerbela'da şehit edilmesinin yıl dönümü nedeniyle Küçükçekmece’de, "Evrensel Aşura Matem Merasimi” düzenlendi. Caferilik İnancını Tanıtma Araştırma ve Eğitim Derneği (CAFERİDER) tarafından Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’nde düzenlenen program öncesinde bölgede üst düzey güvenlik önlemleri alındı. Halkalı Meydan'a ve Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'ne çıkan Halkalı Gümrük Yolu, Güneşli Köprüsü çıkışı Fatih Caddesi ve Fulya Sokağı trafiğe kapatıldı. Günün ilk saatlerinden itibaren İstanbul'un çeşitli semtlerinden törene katılmak üzere Aşura Meydanı'na gelen vatandaşlar, Kerbela şehitleri için okunan mersiye ve ağıtlara eşlik etti. Matemi simgeleyen siyah kıyafetler giyen katılımcılar, Zeynebiye ve Fatih Caddesi'nde kortej halinde yürüdü. "Ya Hüseyin", "Ya Zeyneb" yazılı pankart ve dövizler ile Türk ve Azerbaycan bayrakları taşıyan kortejde Azerbaycan'dan gelen bazı gruplar da yer aldı. Meydan ve çevresindeki alanlara, ev ve iş yerlerine, Kerbela olayını tasvir eden resimler de asıldı. Yoğunluk dolayısıyla vatandaşların büyük bir kısmı etkinliği dışarıda kurulan dev ekrandan takip etti.

ÖZGÜNDÜZ: YA HÜSEYİN BİZ SENİN TARAFINDAYIZ

Düzenlenen anma programında konuşan Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz bu coğrafyada, Çin Seddi'nden Balkanlar'a kadar her kesimden milletin Hüseyin'in yanında, Yezid'in karşısında olduğunu vurgulayarak "Onun için keşke bu genç millet o gün olsaydı orada ya da yakın coğrafyada. Yezit ve avenesine dünyanın kaç köşe olduğunu ne güzel gösterirdi. Öyle bir Yezid’e Hüseyin’in biat etmeli miydi? Bunu yapmalıydı diyen yeryüzünde bir vicdan sahibi var mı? Hüseyin diyor ki; Allah bunu bana yasak etmiş, Resulü yasak etmiş bu alçaklıktır. Müminler benden bunu beklemiyor. Ya Hüseyin Türk milleti de sana bunu yakıştırmazdı. Sana asil duruşun yakışırdı onu yaptın. Biz razıyız senin yaptıklarından, onaylıyoruz senin onurlu duruşunu. Senin tarafındayız, Allah bizi senin tarafından ayırmasın.” dedi.

“İSYAN MI ÇIKARALIM”

Bu soylu millet soylu Hüseyin'den kopmuyor, kopmayacak. Gazi Meclisimizin başkanvekili ve muhalefet partisinin temsilcileri de hazır buradayken Gazi Meclis'e kanun teklifi, tasarısı arz ediyorum. Özgürlüğün sonu nerededir? Başkasının özgürlüğünün sınırına kadar. Yerinden kalkan benim inancıma sövememeli. Birçoğuna dava dilekçesi veriyoruz dava açılmıyor. Ne yapalım isyan mı çıkaralım? Biz onu asla yapmayacağız. Sonuna kadar ‘devletim, hukuk, adalet var’ diyeceğim, mücadelemden vazgeçmeyeceğim. Ama lütfen artık yerinden kalkan benim inançsal kimliğimle alay etme hakkına sahip değildir. Bunun önünü lütfen alın. Allah Kur'an da demiş ki; Allah'tan korkun, bunun gereği olarak da doğrularla beraber olun. Allah bizi yanlışların, zalimlerin, Yezid’lerin karşısında etsin. Allah birliğimizi, dirliğimizi bozmasın." dedi.

BEDİRHANOĞLU: BU MATEM HEPİMİZİN MATEMİDİR

Düzenlenen anma programında konuşan Küçükçekmece Kaymakamı Turan Bedirhanoğlu, Kerbela’nın İslam topluluğunda derin bir yara açan,  tarifi mümkün olmayan acı bir olay olduğunu belirterek, “Kerbela olayı hak ile batıl arasındaki mücadelenin,   zulme karşı bedeli ne olursa olsun direnmenin, mukaddesat için candan canandan vazgeçmenin adıdır. Bu matem hepimizin matemidir. Peygamber sevgisi, ehlibeyt sevgisi olan herkesin ortak matemidir. O günden beri şüphesiz hepimizin ciğerleri yanıyor. Gökyüzü ver yeryüzü bir matem içinde o günden beri. Ama yapılacak en önemli şey yüreklerimizde taşıdığımız bu acıyı yeni Kerbelalar yaşamamak için iyi anlamak,  iyi idrak etmek ve buna göre hareket etmektir. Bugün coğrafyamızın hemen yanı başında, İslam coğrafyasında gördüğümüz tablolar, akan kanlar aslında hala Kerbelalardan iyi bir ders çıkarmadığımızın en somut örneğidir. Rabbimden niyazım odur ki; İslam coğrafyasında akan kanın bu göz yaşının bugün idrak ettiğimiz  bu aşure  matemi vesilesiyle de son bulmasıdır.” dedi.

Resim

ÇEBİ: HAK VE ADALET MÜCADELESİ OLARAK HAFIZALARA KAZINMIŞTIR

Törene katılan Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, vatandaşlara; “Kerbela matemini yüreğinde taşıyan tüm ehlibeyt sevdalılarını selamlıyor, Hz. Hüseyin’i ve onunla birlikte can veren tüm yarenleri saygıyla anıyorum. On Muharrem “Aşura” tüm Peygamberlerin kurtuluşa erdiği ancak İmam Hüseyin'in zalimce şehit edildiği kara bir gündür. İmam Hüseyin’in mücadelesi, iktidar hırsıyla yanıp tutuşan bir zihniyetin karşısında insani ve İslami değerleri korumak adına verdiği hak ve adalet mücadelesi olarak hafızalara kazınmıştır. Kerbelâ matemini yüreğimizde taşırken, tutulan tüm oruçlar, dağıtılan tüm lokmalar ve İmam Hüseyin aşkına tutulan yaslar dilerim ki Hakk katında kabul ve makbul olsun. Bugünü layığınca yad edebilmeyi ümit ediyorum.” sözleriyle seslendi.

BİLGİÇ: PAYIMIZA DÜŞEN KERBELA FACİASINI DOĞRU KAVRAMAK OLMALIDIR

TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç ise Hz. Hüseyin ile 71 masum Müslüman'ın Kerbela'da şehit edilmesinin hüznünü her yıl yeniden yaşadıklarını belirterek, Hz. Hüseyin'in şehit edilmesi hadisesinin iyi bilinmesi ve bu hadiseden ders çıkarılarak ibret alınması gerektiğini söyledi. Bilgiç, “Hz. Hüseyin Efendimizi canice katlettiren Yezidin, Hz. Hüseyin'e karşı yanlış ve çarpık güttüğü bu siyaseti, Müslümanların bölünmesine ve asırlar boyu devam eden nifak hadiselerinin başlamasına sebebiyet vermiştir. Hz. Hüseyin inandığı değerler uğruna mücadele etmiş, bu uğurda şehit olmuştur. Kerbela olayının gerçekleştiği dönemden bugüne kadar İslam toplumunda büyük bir etki bıraktığı hususunda hiçbir şüphe yoktur. Bu noktada payımıza düşen tarihimizin acıklı sayfalarından biri olan Kerbela faciasını doğru kavramak olmalıdır. Mezhep ayrımı yapmadan bütün Müslümanların üzerine düşen görevdir. " dedi.

KESİCİ: CUMHURİYETİMİZİN VE LAİKLİĞİN DEĞERİNİ AZİZ BİLİN

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici Salonda bulunanlara “Sizler onun bayrağı altındasınız. Ne mutlu sizlere dünya döndükçe Allah sizlerden razı olsun. Cumhuriyetimizin ve laikliğin değerini aziz bilin. Ülkemizin barış ve kardeşlik iklimi hep beraber çok daha yükseklere çıkaracağız.” Sözleriyle seslendi. Kesici daha sonra ‘Kerbala’ya Ağıt’tan  “Hüseyin attan düştü sahra-ı kerbelaya / Cibril kurban haber ver sultanı en biyaya” bölümünü okuyarak “Kerbela’dan günümüze cümle şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. “ dedi.

TATLIOĞLU: KERBELA ACISI BİZLERİ AYRIŞTIRAN DEĞİL BİRLEŞTİREN OLMALIDIR

İYİ Parti TBMM Grup Başkanı, Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, Kerbelayı ve Hazreti Hüseyin’i anmanın sadece 10 Muharrem’de gözyaşı döküp mersiyeler okumanın ötesinde olduğunun vurgusunu yaptığı konuşmasında “Kerbela acısı bizleri ayrıştıran değil birleştiren, kin ve nefret girdabına sürükleyen değil hoşgörüyle donatan bir iklimin hakim kılınmasına vesile olmalıdır. Kerbela’nın acısı saltanat ve sefahat batağına düşmüş tüm Yezitlere karşıdır. Kerbela’nın acısı dilimiz dinimiz etnik kökenimiz mezhebimiz ve meşrebimiz her ne olursa olsun ön yargılardan arınıp birbirimize daha fazla sarılmamıza, daha fazla saygı göstermemize ve daha fazla kulak vermemize vesile olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

AYRIM: BU ONURLU MESAJI ASLA UNUTMAMALIYIZ

AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım ise yaptığı konuşmasında “İmam Hüseyin ve kutlu davasını 14 asırdır unutmadık, unutmayacağız. Tarihe kara bir leke olarak giren Kerbela hadisesinden önemli dersler çıkarmalıyız. İmam Hüseyin’in mücadelesi makam, mevki, taht ya da herhangi bir çıkar mücadelesi değildi. İmam Hüseyin’in mücadelesi onurlu duruşun, zalimlere boyun eğmemenin, haksızlık karşısında hakkı savunmanın mücadelesiydi. İmam Hüseyin’in mücadelesi İslam’ın ayakta kalması için en sevdiği 71 yareniyle birlikte canını dahi ortaya koyma mücadelesiydi” ifadelerini kullandı.

TİYATRO GÖSTERİSİ GÖZYAŞLARIYLA İZLENDİ

Konuşmaların ardından Zeynebiye Gençlik Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Erdoğan Ünlü yönetimindeki Kerbela faciasını anlatan tiyatro gösterisini gözyaşlarıyla izledi. Katılımcılar, Azerbaycanlı Seyyid Taleh Boradigahi'nin okuduğu mersiyelere de eşlik etti.

“KAN VER HAYAT KURTAR”

Öte yandan Türk Kızılay'ın "Kan Ver, Hayat Kurtar" sloganıyla düzenlediği kampanya kapsamında çok sayıda katılımcı kan bağışında bulunurken, çadırda sırası gelen vatandaşlara da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşıları da yapıldı.

ONBİNLERCE VATANDAŞ KATILDI

Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe kürsüde konuşan Küçükçekmece Kaymakamı Turhan Bedirhanoğlu, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, İYİ Parti TBMM Grup Başkanı ve Bursa Miletvekili İsmail Tatlıoğlu ve AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım’ın yanısıra CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Gelecek Partisi İstanbul İl Başkanı İsa Messih Şahin, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ve Baş Danışmasını Cem Avşar, Vatan Partisi İstanbul İl Başkanı Cem Dikmen Ve Genel Başkan Yardımcısı Utku Reyhan, MHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı İsmail Akgöz, MHP MYK Üyesi Gökhan Türkeş Öncel, Iğdırlılar Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Naci Kaymaz, Karabağ Gazisi Taleh Kemalov, bölgede bulunan çok sayıda stk temsilcisi ve onbinlerce vatandaş katıldı. İSA KARAARSLAN / KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi