EFSUN AYTAN IŞIKTAŞ/İSTANBUL

Şili'deki Cumhurbaşkanlığı iki adımdan oluşmakta olup, seçim sonuçlarını sol görüşlü Gabriel Boric kazandı. Seçimde, Boric'in rakibi muhafazakar aday Jose Antonio Kast; oyların yüzde 44,15'ini aldı. Şili'de seçime katılım oranının yüzde 55,6 olduğu bildirildi.

"BİZİ BİRBİRİMİZE BAĞLAYAN ŞİLİ HALKINA OLAN SEVGİMİZ"

Boric, devlet başkanı seçildiğinin kesinleşmesinin ardından yaptığı ilk konuşmada tüm Şililerin devlet başkanı olma sözü verdi ve farklı cepheler arasında köprü kurmaya çalışacağını, söyledi. Taraftarlarına seslenen Boric, "Bizi birbirimize bağlayan Şili'ye ve Şili halkına olan sevgimiz" ifadelerini kullandı.

                                       

Eğitim ve sağlık sisteminde Avrupa standartları doğrultusunda iyileştirmeler yapma sözü veren Boric, göçmenlerin, yerli halkların ve eşcinsellerin haklarının güvenceye alınacağını belirtti. Boric, Şili'nin emeklilik ve sağlık sistemlerinde reform yaparak, çalışma haftasını 45 saatten 40 saate indirerek ve yeşil yatırımı artırarak bu eşitsizliği giderme sözü de verdi.

ÜLKEDEKİ ÖĞRENCİ PROTESTOLARINA LİDERLİK ETMİŞTİ

Şili Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Boric; 2011 yılında ülkedeki öğrenci protestolarına liderlik etmişti.

2012'de Şili Üniversitesi Öğrenci Federasyonu Başkanı olmuş,  Milletvekili  vekili olarak, Temsilciler Meclisi'ne önce 2013'te bağımsız aday olarak, ardından 2017'de Geniş Cephe'nin bir parçası olarak iki kez seçildi.

Boriç, 2014 yılından  bu yana;  Şili Temsilciler Meclisi üyeliğinde bulunmaktaydı.

Şili'de 2019 yılında ülkedeki sosyoekonomik koşulları protesto etmek amacıyla düzenlenen hükümet karşıtı gösteriler, yeni bir anayasa hazırlanması üzerinde sağlanan uzlaşma ile neticelenmişti.

Güney Amerika'da kişi başına düşen milli gelirin en yüksek olduğu ülke olan Şili'de yoksullukla mücadelede yol alınmış olsa da, gelir dağılımı adaletsizliği önemli bir sorun olarak öne çıkıyor.

Kaynak :

dpa,KNA,Reuters/BÖ,TY

© Deutsche Welle Türkçe

Editör: Haber Merkezi