Sarıyer Vehbi Koç Vakfı Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nde müdür olarak görev yaptığı sırada Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’ni (TEOG) eleştirip, “Yeni ortaöğretime geçiş sistemini bir grup züppe hazırlayıp Bakan’a mı sundu? Bence yeni sistemi bir grup züppe hazırlamıştır” diye tweet attığı için müdürlükten alınan Maksut Balmuk, görevine geri dönüyor.

Attığı tweet nedeniyle hakkında soruşturma açılan Maksut Balmuk, Milli Eğitim müfettişlerine ‘züppe’ kelimesini hakaret maksadıyla kullanmadığını belirtip, Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre de ‘züppe’ kelimesinin hakaret içermediğini ileri sürdü.  Ancak Maksut Balmuk’a bir yıl kıdem durdurma cezası verilirken, 2013 yılında okul müdürlüğünden de alınıp, Fatih Meslek Lisesi’ne matematik öğretmeni olarak atandı.

Bunun üzerine Balmuk ve üyesi olduğu Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası (Eğitim- İş) kararın iptali için dava açtı. İstanbul 9. İdare Mahkemesi de görevden alma kararınının iptali yönünde karar verdi.

Mahkeme, Balmuk’un “züppe” sözünü kullanarak kişileri hedef alan bir üslup kullandığını ancak, bu olayın müdürlük görevi ve okuldaki eğitim-öğretim hizmetiyle doğrudan bağlantılı olmadığına karar verdi. Ayrıca, Balmuk’un bir eğitimci olarak ortaöğretimle ilgili bir kararı eleştirip, tepki göstererek fikrini beyan etmesinin de doğal karşılanması gerektiğini belirtti.

ESKİ OKULUMA GERİ DÖNECEĞİM

Konuyla ilgili Kent Yaşam Haber Müdürü Tuncay Dağlı’ya bilgi veren Maksut Balmuk, “Olayı başından beri takip eden bir basın mensubu olarak yaşananlara bizzat tanık oldunuz ve haberleştirip kamuoyunu bilgilendirdiniz. Ülkemizin içinde bulunduğu noktada okul müdürlüğü benim için hiç bir anlam ifade etmiyor. Öğretmenlik mesleği çok kutsal ve önemli bir görev. Nerede olsa çalışırım. Ama yapılan haksızlıktan dönülmesinden dolayı mutlu oldum. Eski görev yerim olan Sarıyer Vehbi Koç Vakfı Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’ne müdür olarak dönmem için İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kararnamemin yazılıp, valilik onayına sunulmasını bekliyorum. Bana hakkımı teslim eden duyarlı müfettiş ve hukukçularımıza çok teşekkür ederim” dedi.
(Tuncay DAĞLI-Kent Yaşam)

Editör: Haber Merkezi