Maltepe Belediyesi ile DİSK’e bağlı Genel Hizmetler Sendikası (Genel-İş) Anadolu Yakası 2 No’lu Şube arasında 5 aydır devam eden Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin tıkanmasının ardından 10 Şubat’ta belediyeye grev kararı asan işçiler anlaşma sağlanamadığından dolayı 23 Şubat’ta greve başlamıştı. Konuyla ilgili açıklama yapan Maltepe Belediyesi , “En düşük 2.800 TL alan emekçilerimizin ücretlerine ikramiyeler hariç yaklaşık %47 zam sonucunda net 4.118 TL’ye çıkarma teklifimiz sendika tarafından reddedilmiştir.” İfadelerine yer vermişti. Yapılan açıklama üzerine bir bildiri yayınlayan
DİSK/Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube,  yüzde 47 gibi bir zam oranının işçilere teklif edilmediğini, belediyenin son teklifinin % 8 zam ve yemek ile yol ücretlerine 1 ‘er liralık artış olduğunu ifade etti.

DİSK/Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube’nin yaptığı açıklama şöyle:

DİSK/Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube olarak Maltepe Belediyesi şirketleri MATAŞ ve MATEĞ’de örgütlü bulunmaktayız. Bakanlıktan alınan Toplu İş Sözleşme yetkisi ile 1500 kadar işçinin çalıştığı MATAŞ ve MATEĞ’deki üyelerimiz ile birlikte beraber belirlediğimiz talepler doğrultusunda, 6 aydır Belediye yetkilileri ve Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) ile görüşmeler sürdürüldü.

Ancak, gerek belediye yönetiminin, gerekse SODEMSEN yetkililerinin uzlaşmaz tutumlarından dolayı, yasal sürenin sona ermesi nedeniyle GREV kararı almak durumunda kaldık. Bu süreçte, sözleşme masasında ve kamuoyuna yaptığımız tüm çağrılarda, toplu sözleşmenin masada uzlaşı ile bitirilmesini defalarca belirttik. Fakat belediye yönetimi komik denecek tekliflerle karşımıza gelerek, biz işçileri adeta GREV’e zorlamıştır.

“Belediye Yönetimi biz işçileri sefalete mahkûm etmek istiyor”

23 Şubat Salı günü, GREV’imizin ilk gününde belediye önünde yaptığımız açıklamada vurguladığımız gibi; Belediye yönetiminin duyurduğu % 47 gibi bir zam biz işçilere teklif edilmemiştir. Belediyenin bize yaptığı son teklif ücretlere % 8 zam ve yemek ile yol ücretlerine 1 ‘er liralık artıştır. Ayrıca, Maltepe Belediyesi işçilerinin çoğunun asgari ücret düzeyinde çalıştığı bir yerde, Belediye yönetimi bu komik teklifini 18 aylık önererek, 18 ay boyunca bizleri bu sefalet ücretine mahkûm etmek istediğini vurgulamıştır.

“Grev kırma girişimleri yasadışıdır. Yönetim yasadışı girişimlerine son vermelidir”

Bu koşullarda başladığımız Maltepe Belediyesi GREV’imiz, grev kapsamındaki işçilerin tamamının katılımı ile ikinci gününü doldurmuştur. İki gündür GREV’in bu denli bir katılım ile yapılacağını tahmin etmeyen belediye yönetimi GREV’imizi kırmak için çeşitli oyunlar sergilemektedir.

Önce GREV’imiz başlamadan 2 hafta önce Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne 60 işçi alınarak işçiyi işçiye kırdırma politikası ile GREV’imiz etkisiz hale getirilmek istenmiştir. GREV’e çıkan işçiler tehditlerle işbaşı yaptırılmak istenmiştir. Bu oyun tutmayınca İBB araçları ve personeli ile zabıta eşliğinde GREV’imiz yasadışı bir şekilde kırılmak istenmektedir.

Sendika olarak haklı ve meşru bir şekilde sürdürdüğümüz GREV’imizin belediye yönetimi tarafından yasadışı şekilde kırılmaya çalışılmasına doğal olarak izin vermeyeceğimizi belirtmek isteriz. Yasalara aykırı hareket eden uzlaşmaz bir tutum içine giren Maltepe Belediyesi yönetimidir. Maltepe Belediyesi ve İBB yönetimi GREV’imize yönelik yasadışı girişimlerine derhal son vermelidir. Belediye yönetiminin tüm yasadışı girişimleri tutanak altına alınıp gerekli hukuki süreç işletilmektedir.

Maltepe Belediyesi yönetiminin tüm girişimlerine rağmen, Maltepe halkının GREV noktalarına yaptığı ziyaretler ve sosyal medyadan verdiği destekler biz işçilere güç vermektedir. Özellikle emek dostu kurumların, siyasi partilerin ve milletvekillerinin destek ziyaretleri işçilerin mücadele kararlılığını daha da arttırmaktadır. Halkımız kimin haklı olduğunu çok iyi bilmektedir.

Son olarak; başta Maltepe halkını ve emekten yana tüm dostlarımızı, biz Maltepe işçileri ile dayanışmasını daha da büyütmeye, Maltepe Belediyesi yönetimini de uzlaşmaz tavrını terk ederek, biz işçilerle anlaşmaya çağırıyoruz.

Zafer Direnen Emekçinin Olacak!

KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi