Özyeğin Üniversitesi ve Goldman Sachs Vakfı’nın 2009-2014 yılları arasında hayata geçirdiği ‘10.000 Kadın Girişimci Sertifika’ Programı mezunları aradan geçen yıllar içerisinde okuldaşlıklarını sivil toplum kuruluşu bünyesinde sürdürüyorlar.  Program mezunu girişimci kadınlar Özyeğin Üniversitesi Mezunlar Derneği ( ÖZÜM) bünyesinde ‘10.000 Kadın Mezunları Komitesi’ kurmuşlar. Komite bünyesinde pek çok işbirliğine ve sosyal sorumluluk projesine imza atan girişimci kadınlar geçtiğimiz Pazar günü ekonomist Saadet Büyük’ü konuk ettiler. İstanbul Yelken Kulübü Lokali’nde bir araya gelen 10. 000 Kadın Mezunları Komitesi Üyesi bir grup iş kadını, Büyük’ten kazanç biriktirmenin ve zengin olmanın yöntemlerini dinlediler.  Görsel medyada uzun zamandır ekonomi programları yapan Saadet Büyük’ün YouTube’da ‘Ekonominin Saadeti’ adlı kanalını ilgi ile takip ettiklerini belirten iş kadınları oldukça keyifli olduklarını ifade ettiler.

ERENGİL: “SORUNLARIMIZIN ORTAK OLDUĞUNU ÖĞRENDİK”

Kahvaltı eşliğinde düzenlenen seminerde Ekonomist ve Finans Danışmanı Saadet Büyük’ten önce Komite Başkanı Sevim Erengil konuşma yaptı. Erengil, “ Her dönemden seçilen 13 üye ile komitemizi kurduk. 7 yıla yakın bir süreç oldu. Bugünlere gelmemize destek veren eski dönem yönetim kurulu arkadaşlarıma da çok teşekkür etmek istiyorum. 10.000 kadın Mezunları olarak kadın girişimci dernekleri ve platformları ile de işbirliği yaparak varlığını daha geniş kitlelere duyurmuştur. Projenin mezunu olan veya olmayan pek çok kadın girişimci ve girişimci adayları arasında network ve işbirliği imkanı sağlanmıştır. 2018- 2021 çalışma döneminde daha paylaşımcı iş birliği odaklı çalışma grupları kurulmuştur. 2020 yılında bütün dünyayı kapsayan korona nedeniyle çalışmalarımızı dijital platforma taşımış, kendi alanında değerli konukları ile kadın girişimcilere ulaşmayı ve bilgiyi sosyal medyadaki canlı yayınlar ve toplantılarla girişimci dünyasındaki kadınlarımıza ilham olmaya ve onlara bulundukları yerde destek olmaya devam etti.  Bu süreçte sorunlarımızın ortak olduğunu öğrendik. En önemlisinin biz olmamız gerektiğini bu pandemi sürecinde de gördük.” diyerek devam eden süreçte gerçekleştirilecek çalışmalardan bahsetti.

KADINLARIN GÜÇLENMESİ VE BİLGİYE ULAŞIMI SAĞLANDI

Komite Başkanı Erengil “ 10. 000 Kadın Mezunları Türkiye olarak bizlerin amacı kadın girişimcilerin güçlenmesi yeni pazarlara ve bilgiye erişimini desteklemektir. Kadının çalışma hayatına katılması ve aile içindeki eşitlikçi yapının sağlanması biliyoruz ki çocuklar üzerinde olumlu etkiye sahiptir.  Gelecek nesillerin daha başarılı ve donanımlı ve sağlıklı bireyler olarak yetişmesinde kadının önemi büyüktür. Bu sebeple ekonomik özgürlük biz kadınların amacı açısından zorunluluktur. Bu sertifika programı amacımız doğrultusunda kadın girişimci ve girişimci adaylarının güçlenmesi ve bilgiye ulaşımını sağlamıştır.” dedi.

BÜYÜK: “YOUTUBE DAHA ÖZGÜR KILIYOR”

Ekonomist ve Finans Danışmanı Saadet Büyük ise seminer konuşmasında  “ Daha önce televizyonda şu anda pandemi ile beraber YouTube mecrasında hakikaten birbirinden değerli konuklarla aslında ekonomiyi konuşuyoruz. Sosyal medyayı çok aktif kullanıyorum. Televizyon özgürlüklerin daha kısıtlı olduğu bir alan, YouTube daha özgür kılıyor. Eleştirebileceğimiz noktalarda da eleştirimizi yapabiliyoruz.” dedi.

ZENGİNLİK İÇİN BABİL FORMÜLÜ

“Nasıl zengin oluruz?” Konu başlığıyla gerçekleştirilen seminerde iş kadınlarına, okullarda zenginliğin değil kariyer yapmanın yollarının öğretildiğini belirtti. Zengin olmanın yollarının ancak kişisel çaba ile öğrenilebildiğini söyleyen Büyük “ Zenginlik şöyle tanımlanıyor: Ne kadar maaş alırsanız alın, geçinmek için çalışmaya ihtiyaç duyuyorsanız fakirsinizdir. Tarihin eski dönemlerde Mezopotamya’da yaşayan Babiller,  uygarlığın en zengin toplumu olarak kabul edilir. Zenginliğin kaynağı noktasında onların kil tabletlere yazdıkları şeyler oldukça yol göstericidir.” diyerek kil tabletler hakkında bilgi paylaştı.

PİYASA 2022’DE NASIL OLACAK?

Dünyanın en zengin insanlarının, iş yaşamına nasıl bir felsefe ile baktıklarını örneklerle anlatan Saadet Büyük servet biriktirmenin formülleri dışında ekonomi ile ilgili 2022 yılına yönelik piyasa beklentilerinden de bahsetti. 2022 yılının ilk çeyreğinde finansal daralma beklentisi içinde olduğunu ifade eden Büyük;  aynı yılın son çeyreğinde ise piyasaların daha pozitif olacağını belirtti. Büyük, bu pozitif beklentiyi aynı çeyrekteki  bir erken seçim beklentisiyle de ilişkilendirdi. TAYFUN ERCAN/ KENT YAŞAM

                                                                                                         

Editör: Haber Merkezi