Ekonomik kriz nedeniyle, devlete ve iç piyasaya olan borçlarını ödeyemez duruma gelen onlarca firma konkordato’ya başvurdu

Konkordato, borçlunun alacaklıları ile borcunu belli bir vade ve tutar üzerinden ödemek üzere anlaşma sağlaması, söz konusu anlaşmanın ise mahkeme tarafından onaylanmasıdır. Buna göre, borçlarını, vadesi geldiği halde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan herhangi bir borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflastan kurtulmak için konkordato talep edebilir. Aynı zamanda alacaklı taraf da gerekçeli bir dilekçeyle borçlu hakkında konkordato işleminin başlatılmasını isteyebilir.

TACİR OLMAYANLARDA BAŞVURABİLİYOR

İflas erteleme müessesinin kaldırılmasının ardından, onun yerine kullanılması öngörülen konkordatoya olan ilginin her geçen gün arttığını kaydeden uzmanlar 7101 sayılı Kanun’un 13. maddesi hükmü ile getirilen değişiklik sonucu tacir olmayan kişilerin de konkordato ilan edebileceğini söyledi. Uzmanlar, mali açıdan zor duruma giren ve ödeme sıkıntısı çeken vatandaşın da konkordatoya başvurabileceğini belirtiyor.

DEVLET MEMURLARI DA FAYDALANABİLİYOR

Yapılan bu yeni düzenleme ile tacir olmayan gerçek kişiler ikametgahlarının bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesi’ne (Asliye Ticaret Mahkemrsinin olmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemeleri) müracaat ederek konkordato talep edebilmekte.Hiçbir kısıtlama yapılmaması nedeniyle bu kapsamdan devlet memurları da faydalanabiliyor.

BANKALAR KREDİ VERMİYOR..!

Öte yandan yaşanan krizden, başta İnşaat Sektörü olmak üzere Ayakkabı sektörü, Tekstil sektörü ve Alüminyum sektörü en çok etkilenen ve  daralan sektörler oldu. Uzmanlar ise daralmanın ve firmaların çıkmaza uğramasının en önemli nedenlerinden birinin bankaların kredi taleplerine olumsuz yaklaşması olarak açıkladılar

ASIRLIK FİRMALAR KONKORDATO İLAN ETTİ

Asırlık ve köklü firmaların konkordato ilan etmesi piyasayı sarsan ekonomik krizin boyutunu ortaya koyarken, dövizdeki anlık kur artışı nedeniyle önünü göremeyen ve ödeme yapamadığından daralma yaşayan ve  konkordato ilan eden firmalar arasında  1970 yılından beri faaliyet gösteren halka açık Eminiş Ambalaj Sanayi ve Ticaret (EMNIS) şirketi ile Tüm İç Giyim Sanayicileri Derneği (TİGSAD) Başkanı da olan Osman Alyüz’ün sahibi olduğu Mendo İç Giyim, Mendoğlu Çamaşırları ve Menpa Mağazacılık da bulunmakta. Ayrıca İstanbul merkezli 60 yıllık Hünkar Bakliyat firması da konkordato ilan eden firmalar arasında.

Diğer taraftan Tekstil sektöründe çeyrek asırdan beri faaliyet gösteren Om-Ar Tekstil’de mali sorunları aşmakta güçlük çekince mahkemeden konkordato talebinde bulundu. Om-Ar Tekstil İnşaat AŞ, İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesine konkordato davası açtı. Dizayn boru, Gilan, Teknik alümünyum, Burak alüminyum, Keskinoğlu, Çıtır usta, Odaş inşaat Üç kardeşler Tekstil gibi firmalar da konkordato ilan eden diğer firmalardan bazıları.

DEV ŞİRKET HACİZLERE KARŞI

KORUMA İSTEDİ

Ayakkabı dünyasının ünlü isimleri olan Yeşil Kundura ve HOTİC Ayakkabı’dan sonra SABO Ayakkabı’da ekonomik çıkmaza düştüğü gerekçesi ile Konkordato’ya başvurdu.

Hukukçu Yard.Doç.Dr Aydın Çelik, Mali Müşavir Derya Coşkun ve Emekli Banka Müdürü Aziz Şadi Yanık konkordato sürecinde komiser olarak atandılar. Çok sayıda firmanın yaşanan ekonomik kriz sebebiyle zor bir dönemden geçtiği ve hacizlere karşı koruyucu tedbirlere başvurdukları öğrenildi.

Bilal ÇIĞRIM / Kent YAŞAM

Editör: Haber Merkezi