Dünyada iki binin üzerinde belediyede uygulanan ‘Katılımcı Bütçe’ sistemi Türkiye’de ilk kez ‘Benim Bütçem’ adıyla Şişli’de uygulanmaya başlandı. İlçenin ihtiyaçları ve ilçe sakinlerinin fikirleri doğrultusunda belediye bütçesinin mahallelerde kullanımında vatandaşa söz hakkı tanınması amacıyla hayata geçirilen Benim Bütçem toplantıları mahallerde başladı. 25 mahallede gerçekleştirilecek olan toplantıların ilki, 21 Haziran Pazartesi günü Mahmut Şevket Paşa Mahallesi’nde gerçekleştirildi. Bunu 22 Haziran Salı günü Fulya Mahallesi’ndeki toplantı takip etti.‘Benim Bütçem’in mahalle toplantılarının sonuncusu ise 3 Ağustos Salı günü Meşrutiyet Mahallesi’nde yapılacak. Mahalle Toplantıları’nın tamamlanmasının ardından, Benim Bütçem’ için 7 Ağustos Cumartesi günü Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde çalıştay düzenlenecek.

MAHALLE BÜTÇE KOMİTESİ KARARLARI ŞİŞLİ BÜTÇE KONSEYİ’NE TAŞIYACAK

Çalışmalar kapsamında ‘Şişli Belediyesi’nin 2022 yılı bütçesi ‘Katılımcı Bütçe’ anlayışıyla gerçekleştirilecek. Böylece Şişli sakinleri, bütçe yapma ve harcama hakkını belediye çalışanlarıyla beraber kullanması planlanıyor. Kurallar belirlendikten sonra Şişli Belediyesi’nin zorunlu giderler haricindeki harcanabilir faaliyetler bütçesinin yüzde 5’i ile yüzde 25’i arasındaki kısmı müzakereye açılacak. ‘Benim Bütçem’in en temel dayanağı Mahalle Bütçe Komitesi olacak. Komite, mahallenin söz ve kararını Şişli Bütçe Konseyi’ne taşıyacak. Mahallelerden gelen ve mahalle ihtiyaçlarına göre belirlenen bütçe önerilerini, Şişli Belediye bütçesine Şişli Bütçe Konseyi taşıyacak. Şişli Bütçe Konseyi, mahalle taleplerinin bütçe sınırları dâhilinde müzakere edip mutabakata varıldığı örgütlenme işlevi görecek.

MAHALLELERDE BELİRLENEN TALEPLER, UYGULANABİLİR TEKLİFLERE DÖNÜŞTÜRECEK

Mahalle Bütçe Komitesi’nden seçilmiş sözcülerin bulunduğu Şişli Katılımcı Bütçe Konseyi’nde yer alan gönüllüler, mahallelerde belirlenen talepler ve öncelikleri uygulanabilir tekliflere dönüştürecek. Gelen fikirlerin, Şişli Belediyesi’nin yönetici ve bürokratlarıyla, STK iş birliği ve kolaylaştırıcılığında, ihtiyaç önceliği, verimlilik ve ekonomik açıdan uygulanabilir olmasına bakılacak. Ardından bu fikirler; idari, mali, teknik ve hukuki açıdan analiz edilerek son haline getirilecek ve Şişli Belediyesi’ne sunulacak. KENT YAŞAM

.

Editör: Haber Merkezi