AKP hükümetinin değerli kamu kurumlarının yönetimini tek çatı altında topladığı Türkiye Varlık Fonu (TVF), ekonomide güvenli tek liman olarak görülüyor, ancak orada da işler pek parlak değil. TVF'nin net kârı, 2019'da bir önceki yıla göre yüzde 48.3 düşüşle 8 milyar 854 milyon TL'ye geriledi. Pandemi ve döviz kurlarındaki artışla birlikte fonun 2020'de daha olumsuz tabloya sahip olacağı ifade ediliyor. Turizm gelirlerini kaybeden, dış ticaret açığı büyüyen ve Merkez Bankası rezervleri eksi olan Türkiye'nin elinde büyük finansal kaynak olarak sadece TVF kaldı.

FON, ATEŞE KÖRÜKLE GİDİYOR

Varlık Fonu'nun borç krizini önleyecek tedbirler alacağı yerde ateşe körükle gittiğini söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, fonun kurulduğu günden bu yana borç batağına sokulduğunu ifade etti

.

Özgür Karabat

2021 yılının en önemli gündeminin borç krizi olacağını anlatan Karabat, “Pandemide ‘her ne pahasına olursa olsun büyüyeceğiz' denerek piyasaya borç para pompalandı. Bankacılık kesiminin piyasadan 3.77 trilyon TL alacağı var. 2019 sonunda bu tutar 2.73 trilyon liraydı. Yani 1 senede piyasaya bankacılık sistemi aracılığıyla 1 trilyon TL para pompalandı. Turizmci zor durumda, esnaf açlıkla sınanıyor. Varlık Fonu'nun içinde ne olduğu detaylı biçimde bilinmiyor, Hazine ise tam takır durumda” dedi.

Editör: Haber Merkezi