Güncel

Havalar ısınınca virüs yok olur mu?

Abone Ol

Havalar ısınınca virüs yok olur mu?

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüsüyle ilgili son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Virüs nedeniyle dünya genelinde hayatını kaybedenlerin ve vaka sayısı giderek artıyor. Son açıklanan verilere göre virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 16 bin 572 oldu. Vaka sayısı da 381 bin 293'e yükseldi.

BAKAN KOCA SON DURUMU AÇIKLADI Türkiye'nin önemli tedbirler alması virüsün yayılımını da yavaşlattı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün akşam yaptığı açıklamada corona virüsle ilgili son bilgileri paylaştı. Bakan Koca, Türkiye'deki vaka sayısının 1529'a yükseldiğini, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının ise 37 olduğunu belirtti.

HAVALARIN ISINMASI VİRÜSÜ DURDURUR MU? Türkiye ve dünyada konuşulan tartışılan 'sıcaklıkların artmasıyla corona virüsün ortadan kaybolacağı' iddialarıyla ilgili araştırmacılar önemli ifadeler kullandı. Bilim adamları arasında tartışma konusu olan bu iddia ile ilgili peş peşe açıklamalar geldi.

SICAKLIKLARIN ARTMASI AVANTAJ SAĞLAR Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki (MIT) araştırmacıların 19 Mart'ta yayımlanan çalışması, daha sıcak yerlerde yaşayan toplulukların, koronavirüs enfeksiyonlarının yayılımını yavaşlatmak için göreli bir avantaja sahip olabileceğini gösterdi. Araştırmacılar, koronavirüs bulaşmalarının çoğunun 3 ile 17 santigrat derece arasında, düşük sıcaklıklardaki bölgelerde gerçekleştiğini tespit etti.

SICAK BÖLGELER SÜRESEL VAKALARIN YÜZDE 6'SINDAN AZINI OLUŞTURUYOR Şu anda yaz mevsimini yaşayan Güney Yarım Küre ülkeleri koronavirüs vakaları bildirse de ortalama sıcaklığın 18 santigrat derecenin üzerinde çıktığı bölgeler, şimdiye kadar küresel vakaların yüzde 6'sından daha azını oluşturuyor. MIT'den ve çalışmanın yazarlarından bilim insanı Kasım Buhari, "Sıcaklığın daha düşük olduğu bölgelerde vaka sayısı hızla artmaya başladı" dedi ve ekledi:

SICAKLIK ETKİSİ ABD'DE DE AÇIKÇA GÖRÜLÜYOR Buhari, sıcaklık etkisinin ABD'de de açık olduğunu söyledi. Buna göre salgının yayılması, Arizona, Florida ve Texas gibi güney eyaletlerinde Washington, New York ve Colorado gibi eyaletlere kıyasla daha yavaş oldu.

Mevsimsel örüntü, epidemiyologların diğer virüslerle gözlemleriyle benzerlik gösteriyor. ABD'de küresel AIDS koordinatörü ve Trump yönetiminin koronavirüs görev gücünün üyesi Dr. Deborah Birx, kısa zaman önce yapılan bir toplantıda Kuzey Yarım Küre'deki gribin, genellikle kasım-nisan trendini takip ettiğini söyledi. Her yıl soğuk algınlığına neden olan 4 tip koronavirüsün de sıcak havalarda azaldığı düşünülüyor.