Leyla Gencer Opera ve Kültür Merkezi bahçesinde kokteyl ve resim sergisiyle başlayan festivalde, Yeşilköy Pazar Okulu çocukları mini bir konser verdi. Çocukların ve gençlerin folklor gösterisiyle devam eden geceyi organize eden Süryani Kültür Festival Komitesi ve 13. Dönem Vakıf Yönetim Kurulu, katılımcılar tarafından ayakta alkışlandı.


Festivalin açılış konuşmasını yapan Vakıf Başkanı Sait Susin, festival coşkusunu paylaşarak yaşayan tüm katılımcılara teşekkür ederek, geceye katılan Ali Talip Özdemir’e, geçmiş dönem belediye başkanı Ateş Ünal Erzen’e, belediye başkanı Bülent Kerimoğlu’na ve Leyla Gencer Opera ve Kültür Merkezi Müdüresi Nilgün Ceylan’a, Belediye Meclis Üyesi Selim Malgaz ve Rita Değirmenci’ye katkı ve desteklerinden dolayı teşekkür etti.




 “BİZİM MANASTIRLARIMIZ, ÜNİVERSİTE GÖREVİ GÖREN İLİM VE BİLİM YUVALARIDIR”

“Tarihte, kültürde, inançta ve dilimizde büyük kayıplar yaşadık” diyerek katılımcılara duygusal anlar yaşatan Metropolit Mor Filüksinos Yusuf Çetin de ilk üniversiteyi Süryanilerin kurduğunu söyleyerek, “Birçok üniversitemiz vardı. Bizim manastırlarımız üniversite görevi gören ilim ve bilim yuvalarıydı. Bizler bugünlere kilise ve manastırlarımız sayesinde geldik” dedi.


Geçmiş dönem belediye başkanı Ateş Ünal Erzen’e zamanında ilk Süryani Festivali’ni gerçekleştirdiklerini ve desteklerinden dolayı teşekkür eden Metropolit Mor Filüksinos Yusuf Çetin, inanç sahibi tüm dünya ülkelerine ve insanlarına seslenerek “Bu savaşlar 2 bin yıldır yetmedi mi? Topraklarımızı, can ve mal güvenliğimizi, yanında da sadece inanç güvenliğimizi istiyoruz. Acı çeken savaş ülkelerinin hepsine rahat içinde yaşaması için dua ediyoruz” dedi.


Gecenin sonunda Başkan Kerimoğlu’na ve geçmiş dönem belediye başkanına plaket verildi. Süryani Cemaatine göstermiş oldukları yakın dostluktan dolayı teşekkür eden Başkan Kerimoğlu, Mor Efrem Anaokulu Tanıtım Filminden çok etkilendiğini,  Anaokulundan sonra Süryani Kadim Cemiyetinin hem kilisesini hem de İlköğretim Okulunu Bakırköy'de açmak için elinden gelen gayret ve çabayı göstereceğine söz verdi.

“BAŞKANKEN ÇOK PLAKET VERİLİR, ÖNEMLİ OLAN BAŞKANLIK BİTTİKTEN SONRA VERİLENDİR”

Gecede plaket alan geçmiş dönem belediye başkanı Ateş Ünal Erzen de, başkanlığı sırasında pek çok plaket aldığını ama başkanlığından sonra da bu plakete layık görüldüğünü, bunun bir vefa plaketi olduğunu söyleyerek, “Ataları Asurlulardan gelen, Mezopotamya’nın kadim cemaati, umarım Süryaniceyi hiç unutmazsınız. Kökten gelen ana dil, sadece yürekten gelen bir dil değil, beynin, düşüncenin en güzel şekilde aktarılmasıdır. Bunun devamını diliyor, hepinize saygılar sunuyor, teşekkür ediyorum. Barış ve güzellikler içinde kalın” dedi.








Selvi SARITAÇ-Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi