Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Rusya’nın enerji tedarikindeki belirsizliğe hazırlık olarak bugün kış mevsiminde doğalgaz kullanımlarını kısıtlayacak düzenleme üzerinde anlaştı.

AB dönem başkanı Çek Cumhuriyeti’nin Twitter hesabında yapılan açıklamada “Bu imkansız bir görev değildi! Bakanlar kış mevsiminin öncesinde doğalgaz talebinin düşürülmesine yönelik siyasi anlaşmaya vardı” dedi.

Avrupa'nın en büyük gaz tedarikçisi olan Rusya'nın gaz sevkiyatını tamamen kesebileceği uyarısında bulunan Avrupa Komisyonu, tüm üye ülkelerin doğalgaz tüketimini ağustos-mart döneminde azaltmasını gerektirecek tasarıyı geçen hafta hazırlamıştı.

TASARI ÜZERİNDE TARTIŞMALAR VARDI

Reuters’ın haberine göre tüketim gönüllülük esasına göre azaltılacak, ancak arzın kesilmesi durumunda zorunlu hale gelecekti. Son tartışmalarda AB üyelerinden bazılarının bağlayıcı tüketim kesintilerine karşı çıktığı ve doğalgaz rejimi kararlarını Avrupa Komisyonu'na devretmeyecekleri belirtiliyordu.

Ancak mevcut anlaşmanın ayrıntıları henüz bilinmiyor. Komisyonun tüketimi düşürerek var olan gazın kışa hazırlık için depolara aktarılması bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi